Lunch pack


current mood: https://www.youtube.com/watch?v=jjNbXjYZePU I do not CARE.

W pracy uchodze za smoka-zarloka, który je posilek czasami ledwno mieszczacy sie na duzym talerzu i o dziwo utrzymujacy te sama wage.

Prosta pasta do kanapek z fasolki i pestek dyni


current mood: https://www.youtube.com/watch?v=CdDDY5nVA3A being liked
Szybko, smacznie i pożywnie. Moje trzy ulubione słowa, gdy dopada mnie bezsens życia i totalne lenistwo. Fasolka z pestkami dyni. Kanapkowa rozkosz.

1 puszka czerwonej fasolki (kidney beans) | garść pestek dyni | 2 ząbki czosnku | 5 łyżek oleju rzepakowego | łyżeczka sproszkowanej cebulki | sol i pieprz | szczypta papryki słodkiej 

Wszystkie składniki wrzucam do pojemnika blendera i miksuję na gładki krem. Mołna dodać troszkę wody, jeżeli konsystencja jest zbyt 'sucha'. 

Odstawiam do lodówki na 30 minut. 



Koty - adoptuj NIE Kupuj !!



Fasolka w sosie pomidorowym z oliwkami


Current mood: https://www.youtube.com/watch?v=r8qpTL1wxGQ - sad, in love, happy, confused.

Perfekcyjny dzien to ten zaczety od super sniadania. Moje ulubione to kromka chleba z awokado, oraz wczesniej przygotowana fasolka w sosie pomidorowym. Bez cukru, bez super niezdrowych dodatków. Zrobione ze swiezych produktów. Mniam.


4-5 lyzek oleju rzepakowego | 2 puszki fasolki jas | garsc czarny oliwek | czerwona cebula | 2 zabki czosnku | 1 lyzeczka cebuli suszonej | 4 lyzki przecieru pimidorowego | 1 pomidor | lyzka melasy | sól i pieprz | woda

Cebule i czosnek siekam i smaze na rozgrzanym oleju rzepakowym przez ok 10-15 minut, az warzywa lekko sie zarumienia. Dodaje pokrojony pomidor, sól i pieprz. Przykrywam i dusze przez 5-7 minut. Zdejmuje pokrywke i delikatnie rozgniatam warzywa.

Dodaje przecier pomidorowy, melase, kilka lyzek wodm. Mieszam i gotuje przez 2 minuty.

Dodaje fasolke, oraz posiekane oliwki, platki cebuli, szczypte oregano. Doprawiam do smaku i gotuje pod przykryciem przez ok 10 minut.

#PleaseGoVegan :)

Nature is the best designer




Curry z cukini i zielonym groszkiem


Slonecznych i bardzo cieplych dni moglabym policzyc doslownie na palcach obu rak. Niestety slonce  chyba zapomnialo gdzie lezy moje miasto i ze jest akurat pora roku, w której powinno sie czesciej pojawiac. Dzis pogoda byla niesamowita. Niesamowita byla równiez praca w mej kuchni o poranku. ugotowalam zupke, zrobilam paste, a potem przyszla kolej na smaki azjatyckie. W te niedziele powstalo curry z cukini, oraz zielonego groszku. Nie bardzo bylam pewna dodania ziaren kopru wloskiego, ale postanowilam zaryzykowac. Jak to mawiaja, kto nie ryzykuje nie pije szampana. Wszystko pysznie.

2 czerwone cebule | 3-4 zabki czosnku |  pomidor | 3 liscie laurowe | lyzeczka ziaren kopru wloskiego | 1/2 lyzeczki platków chilli | lyzeczka kminu rzymskiego (cumin) | 3 rózyczki anyzu | 1/4 szklanki oleju rzepakowego | 4 cukinie | 1 kubek mrozonego groszku | lyzeczka kurkumy | 1 lyzka kolendry w proszku | szczypta chilli | ok 1/2 lyzeczki soli | 1/2 lyzeczki kminu rzymskiego w proszku | 1 lyzka przecieru pomidorowego | 1 szklanki wody

Rozgrzewam olej rzepakowy i dodaje lisc laurowy, platki chilli, koper, kmin oraz anyz. Smaze przez moment.

Dodaje posiekana cebule, czosnek, pomidor oraz 1 cukinie. Dodaje sól i dusze na srednim ogniu. Od czasu do czasu mieszam.

Gdy warzywa zmiekna, odstawiam na bok i delikatnie rozgniatam calosc. 

Dodaje pozostale przyprawy sypkie, mieszam i smaze przez 2 minuty.

Dodaje wode, przykrywam i gotuje przez 10 minut.

Dodaje pokrojona w kostki cukinie, oraz groszek, zmniejszam ogien i dusze pod przykryciem przez 20-30 minut.

Podaje z ryzem lub chlebkiem pitta.


#PleaseGoVegan :)

Books challenge


Hahaha, jak widze w sieci co rusz pojawiajace sie - durne - challenges to sobie mysle, co z tym gatunkiem ludzkim jest nie tak ? - cycki challange, czyste majtki challenge, piwo challenge. ......

Czemu ludzie nie wymysla - nakarmie glodne dziecko challenge, go vegan challenge, czy zbieram smieci z chodników po brudasach challenge ?! ;)

Ja robie #52books52weeks normalny challenge - nudna jestem ^^

Tofu Laksa


I znowu zycie nabralo sensu !! Roslinna laksa !!
Niestety moj kot spi na mojej lewej dloni, wiec przepis dodam jutro ;)

4dni pózniej. Kot juz na dloni nie siedzi, ale 'przeszkadza' równie dobrze. Lezy pod lokciem, co równiez utrudnia pisanie. Nie mniej jednak, jest super ;)


Kilka lat temu pracowalam w kajece. Super ludzie, super szef i w wiekszosci super zarcie. Tam tez poznalam smak Chicken Laksa i odliczalam dni do kazdego czwartku. Chicken, bo wtedy jeszcze jadlam zwierzeta. Ostatnio wpadlam na pomysl, by odnowic smaczne wspomnienia.. tylko, ze na roslinnie.

I napisze tyle, ze zycie poraz kolejny nabralo sensu w tym roku :)

Bardzo rzadko to robie, ale by ugotowac te zupke bazowalam na przepisie z Vegan Sparkles http://vegansparkles.com/2013/05/10/laksa/


laksa paste: 5 zabków czosnku | 1 lyzka kurkumy w proszku | 4 lyzki mleczka kokosowego |  1/2 lyzeczki pieprzu cayenne | szczypta chilli w proszku | lyzka startego imbiru | skórka z jednej cytryny | szczypta soli

Wykonianie: wszystko zmiksowac


lyzka oleju kokosowego | kostka twartego tofu | kostka smietanki kokosowej | puszka mleka kokosowego | 4 kubki wywaru roslinnego | sól do smaku | lyzka soku z cytryny | 2 lyzki sosu tamarind | lyzeczka sosu sojowego | 4-5 dymek | 1 slodka papryka | makaron ryzowy | kielki fasoli 


Zaczynam od przygotowania tofu, które dokladnie odsaczam z nadmiaru wody. Przyciskam go czyms ciezkim i odstawiam na bok.

Nastepnie zabieram sie do ugotowania pysznego wywaru roslinnego. Tu odsylam do >>> przepisu <<< Jezeli brakuje Ci czasu, to zagotuj 4 kubki wody, dodaj ziarenko smaku, lub domowa kostke roslolowa, lisc laurowy, ziele angielskie, jagody jalowca, czaber, sos sojowy. 

Odstawiam na bok i jezeli tofu jest 'dobrze odcisniete', kroje je w kostke i smaze na oliwie z oliwek. Odkladam na bok.

Na patelni rozgrzewam olej kokosowy. Dodaj lisc laurowy, papryczke chilli i przygotowana wczesniej lakse. Smaze przez ok 5 minutek. Dodaje smietanke i mleko kokosowe i pokrojona w paseczki papryke slodka. Gotuje przez 7 minut.

Wlewam wywar roslinny, sok z cytryny, sos tamarind, oraz sojowy. Dodaje tofu i dokladnie mieszam i gotuje na malym ogniu przez 10 minut. 

Teraz zabieram sie za makaron ryzowy. Zalewam wrzatkiem i zostawiam na ok 3 minuty, od czasu do czasu mieszajac widelcem, aby nie posklejal sie.

Do calosci wrzucam makaron ryzowy wraz z posiekana dymka, oraz kielkami fasoli. 

Gotuje jeszcze przez 4 minutki, doprawiam do smaku.

Podaje z duza iloscia aromatycznej kolendry.

Cacti love


Mawiaja, ze kaktusy bardzo rzadko kwitna. W moim posiadaniu, te najstarsze maja ok 5-6 lat. Nigdy nie pojawily sie na nich kwiaty. A tu prosze #flowerpower wkrótce na moim parapecie :)

Buffalo Chicken Wings, tfu Cauliflower Wings


Kalafiorowe skrzydelka w chrupiacej panierce. Wegan style.

Szczawik Deppego, Oxalis sp., "Iron Cross"


Mój ogród robi sie coraz piekniejszy. W nastepnym roku zabieram sie za niego calego. Wiecej kwiatów, krzaków owocowych i zapragnelam miec moja nowa milosc - glicyne kwicista. A na razie rosnie piekny szczawik #2.





Proadnik ekoTerrorystki

Zakręć kurek kiedy szczotkujesz zęby. Tak, niektórzy ludzie, ciągle myją zęby, a woda z kranu leci. Zakrecając kurek, oszczędzasz - według United Utilities - aż 18l wody dziennie. Tak, dziennie!

Fasolowo-grochowa


Fasolowa zupa. Gdy miala pojawic sie u mnie na stole, ja wyczekiwalam w niecierpliwosci. Uwielbialam wszystko co bylo i jest robione ze straczków. Swiateczny groch z kapucha, grochówka, czy zupa fasolowa. Pysznosci. 

U mnie znalazly sie: fasolka jas, czerwona fasolka, oraz cieciorka. Pokrojona w kosteczke marchewka. Nieodlaczny garnish czyli pestki, nasiona i zielsko. No i oczywiscie: zasmażka !!


Dobranoc


Curry z ziemniaka i pieczarek


Perfekcyjna baza do moich curries wg mnie, to dobrze wysmazone przyprawy, oraz warzywa (cebula, czosnek, imbir, oraz czasem pomidory). Nastepie zmiazdzone, aby po dodaniu wody, nadaly gestosci calej potrawie. W tym daniu postanowilam urozmaicic podstawowy sklad poprzez dodanie - baklazana. Moge wszystko. 

Wyszlo fajnie, aromatycznie, wartosciowo. Curry podawaj z domowym ciapatti, lub kupionymi chlebkami pitta.



Shoebill -MIAZGA!

https://www.youtube.com/watch?v=Qx9oNYuuvds
http://www.pbase.com/image/112609097
http://www.keyword-suggestions.com/c2hvZWJpbGw/
http://www.northrup.org/photos/shoebill

Jagody


Kocham rosliny. 'Ususzona' jagoda, ozyla :)

Curry ziemniaczane w sosie z oberzyny



Hummus z cieciorki i rozmarynu


To co kocham w hummusie, to latwosc i szybkosc przygotowania, oraz calkiem zacny sklad mineralow. Hummusem mozna smarowac kanapersy, lub burgery. Mozna tez wcinac z chrupkami tortilla, albo jesc jakkolwiek preferujesz. Tym razem bez udziwnien - do tradycyjnego hummusu dodalam rozmarynu, ktory nadal swiezego i glebokiego smaku.


1 puszka ciecierzycy | 3 zabki czosnku | sól i pieprz | ok 1/4 szklanki oleju rzepakowego | 1 lyzka swiezego rozmarynu | 2 lyzki sezamu 

Cieciorke, czosnek i sezam delikatnie griluje na patelni. Odstawiam do ostygniecia i lacze z reszta skladników. Blenduje na gladki krem. Doprawiam w razie potrzeby.



#PleaseGoVegan :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga