Dynia, dynia, dynia...
pinkberry.com |
Warzywo to:
- naładowane jest witaminą A (karoten) króra nie tylko odpowiedzialna jest za jej pomaranczowy kolor, ale równiez pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
- witaminy C
- jest dobrym źródłem witaminy E (alfa-tokoferol),
- witamin z grupy B: tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego,
- żelazo,
- magnezu,
- fosforu,
- potasu,
- miedzi,
- manganu,
- bardzo dobre źródło błonnika.
Warto zainteresować się również nasionami, gdyż nasiona dyni, są bogate w minerały, wydają się mieć działanie przeciwzapalne, a nawet mogą pomóc w ochronie przed rakiem prostaty i osteoporozy.
Dynia ma szerokie zastosowanie kulinarne. Możemy ją dodawać do zup, chilli, chleba, czy muffinek.
Ciekawostka: przy kupnie dyni, wybierajmy te cięższe. Lżejsze dynie są wysuszone w środku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz