Dynia

Dynia, dynia, dynia...   

pinkberry.com
W dyni znajdziemy pełno witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Ponadto dynia charakteryzuje sie niską zawartością tłuszczów nasyconych i bardzo niską zawartością cholesterolu i sodu. 

Warzywo to:
  • naładowane jest witaminą A (karoten) króra nie tylko odpowiedzialna jest za jej pomaranczowy kolor, ale równiez pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
  • witaminy C
  • jest dobrym źródłem witaminy E (alfa-tokoferol), 
  • witamin z grupy B: tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, 
  • żelazo, 
  • magnezu,
  • fosforu,
  • potasu, 
  • miedzi,
  • manganu,
  • bardzo dobre źródło błonnika. 
Warto zainteresować się również nasionami, gdyż nasiona dyni, są bogate w minerały, wydają się mieć działanie przeciwzapalne, a nawet mogą pomóc w ochronie przed rakiem prostaty i osteoporozy. 

Dynia ma szerokie zastosowanie kulinarne. Możemy ją dodawać do zup, chilli, chleba, czy muffinek.

Ciekawostka: przy kupnie dyni, wybierajmy te cięższe. Lżejsze dynie są wysuszone w środku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga