Bakalie: suszone figi

theseriousfoodie.net
Przyznam szczerze, ze na początku nie byłam wielką fanką suszonych owoców - fuj! Anemia zmusiła mnie do nauczenia moich kubków smakowych, że suszone figi wcale nie są takie fuj. Bo nie są. Poza tym, omijanie takiej bomby minerałowej jest złe! :)

Figi spożywane są w różnych formach, np. ciemnofioletowe - na surowo, jasnozielone - suszone.

Skład:
suszone figi to największe źródło błonnika ze wszystkich bakalii,
są dobrym źródłem fosforu, magnezu, wapnia (1 szklanka to 241 mg) i żelaza,
charakteryzują się dużą wartością energetyczną - zawierają 50–75% cukrów prostych (glukoza i fruktoza).

Właściwości:

  • figi są bardzo pomocne w przypadku zaparć, ponadto poprawiają pracę jelit, oraz ułatwiają spalanie tłuszczu, 
  • błonnik zawarty w figach, zapewnia szybsze i dłuższe uczucie sytości, dzięki czemu zdrowo pomaga zrzucić zbędne kalorie, lub utrzymać zdrową i szczuplą sylwetkę,

Bądź piękna naturalnie: figi suszone posiadają silne właściwości antyoksydacyjne (duże stężenie polifenoli), dzięki czemu opóźniają procesy starzenia organizmu,
  • regulują pracę tarczycy, 
  • magnez wzmacnia układ nerwowy,
  • wprowadzenie suszonych fig do naszej diety, pozytywnie wpłynie na układ krwionośny - figi wzmacniają serce i naczynia wieńcowe - potas jest wskazany dla osób z nadciśnieniem, przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi,
  • polacane są przy osłabieniu organizmu i ogólnej anemii,
  • polifenole przeciwdziałają rozwojowi komórek nowotworowych,
  • sprawdzają się w walce z osteoporozą - duże ilości wapnia,
  • ponadto fosfor to składnik budulcowy kości i zębów,
  • pomagają na wrzody żołądka.


Dobra wiadomość palacze, figi pomagają Wam rzucić palenie. 
Częste spożycie białek zwierzęcych, kawy, alkoholu czy węglowodanów powoduje zakwaszanie naszego organizmu. Im bardziej nasz organizm jest zakwaszony, tym większą mamy ochotę na zapalenie papierosa, lub wypicie kawy. Figi zmniejszają stan zakwaszenia organizmu. 


***Biały nalot na suszonych figach nie oznacza, ze owoce są nie zdatne do spożycia. Przeciwnie. Jest to cukier, który  wytrąca się w procesie suszenia i świadczy o ich miękkości i soczystości.

***Chorzy na cukrzycę powinni spożywać figi z umiarem, gdyż cukry proste zawarte w tych owocach, szybko wchłaniają się w organizmie, co może być przyczyną dość gwałtownych zmian stężenia glukozy we krwi. 


arkadia-klinika.pl
'Vegan for Life' Jack Norris, RD, V. Messina, MPH, RD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga