Ciasteczka są banalne w wykonaniu - przygotowanie masy zajmuje ok 10 minut.
Niestety w tym przepisie użyłam cukru - wiem, wiem biała trucizna - niestety nie miałam nic innego pod ręką, oraz nie miałam możliwosci wyskoczenia do sklepu - atak na pieczenie dopadł mnie ok 9.30 pm w sobotę. Zresztą, raz na pół roku można!! Myslę, że zamiast cukru pudru, można dodac miód, syrop z agawy, albo stevia. Następnym razem wypróbuję.
Składniki:
130g masła orzechowego
2 banany
100g cukru pudru - lub inna słodka alternatywa
60g cukru - nierafinowany, brązowy
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160g mąki - bez glutenu
Przygotowanie:
W niewielkim naczynku dokładnie połącz masło orzechowe z rozgniecionymi bananami.
Dodaj resztę składników, ugniec ciasto i odstaw do lodówki na ok 40 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190 C.
Uformuj ciasteczka w prostokąciki, kuleczki, lub cokolwiek innego.
Ciasteczka pieczemy przez 10-15 minut, po czym odstawiamy na 20 minut do ostudzenia.
Smacznego!
co zamiast bananów? ;/
OdpowiedzUsuń