Makaron reginette z jaglanymi kuleczkami i sosem pomidoworym


Sos Pomidorowy 
[składniki]
 1/2 cebulki - pokrojona w kosteczkę
4 ząbków czosnku - starte na tarce
2 pomidory
oliwa z oliwek
sól i pieprz
4 lyzki przecieru pomidorowego
1/4 szklanki wody

[przygotowanie]
Rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję czosnek i cebulkę. Polewam sosem sojowym, doprawiam solą i pieprzem. 
Po ok. 7 minutkach dodaję pokrojone pomidory. 
Gdy warzywa będa miękkie, zmniejszam ogień.
Dodaję wody i przecieru pomidorowego.
Mieszam.
Gotuję przez chwilkę, poczym miksuję na gładki krem.


Jaglane kuleczki 
[składniki]
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
3 zabki czosnku
1 średnia cebula: starta na dużych oczkach
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki mąki ziemniaczanej

[przygotowanie]
Kasze gotuję w osolonej wodzie, aż do wyparowania wody: ok. 15 minut.

W międzyczasie ścieram na tarce cebulkę i czosnek. Przenoszę do miski, dodaję przyprawy, natkę pietruszki, łyżkę oliwy z oliwek.

Dodaję kaszę jaglaną, dokładnie mieszam, doprawiam do smaku i odkładam na bok do przestygnięcia.

Formuję w kuleczki i smaże z obu stron na rozgrzanej oliwe z oliwek. 



Makaron reginette gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, nakładam na talerz. Polewam sosem pomidorowym i układam jaglane kuleczki. Posypuję startym orzechem nerkowca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga