Buraki


Buraki umieszczam na liscie SUPER FOOD. Dlaczego? Czytaj....

Buraki są super-magazynami, które gromadzą dużilości witaminy C oraz żelaza. Oba skladniki są istotne dla nszego zdrowia, a wiele organizmów miewa problemy, aby wchłonąć wystarczająco dużo żelaza. Na szczęście stara dobra Matka Natura zawarła dodatkowe ilości witaminy C, dzieki której  wchłanianie żelaza jest wyższe!

Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że jest ​​wymywana z warzyw i owoców gdy te są gotowane. Więc najprostszy sposób, aby praktycznie skorzystać z naturalnych wiatmin i skladników jest - jeść surowe buraki.

wholesome-cook.com
Korzenie są znakomitym źródłem wielu witamin: A, B1, B2, B3, B6 i minerałów, w tym fosforu, magnezu. 

Buraki zawierają również węglowodany, białko, silne antyoksydanty  (betacyjan) i błonnik rozpuszczalny.

Ciekawostka: młode liście z buraków są lepszym źródłem żelaza niż szpinak! 

Obniża ciśnienie krwi i ryzyko zawału serca i udaru mózgu
  • Badania wykazały, że burak może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, jak również związane z nią zagrożenia, takie jak zawał serca i udary mózgu. Dzienna dawka 250ml soku z buraków lub 1 -2 ugotowanych buraków (ok. 100g) może pomóc znacznie obniżyć ciśnienie krwi i związanych z nim zagrożeń.
Twoja zdrowa wątroba
  • Beta cyanin (antyoksydant) zawarty w burakach może pomóc w detoksie wątroby, poprzez usuwanie toksyn i przez potencjalnie zapobieganie gromadzeniu się tłuszczy.
Zmniejsza ryzyko osteoporozy
  • Burak zawiera krzemionkę mineralną. To pomaga organizmowi wykorzystać wapń, co jest ważne dla układu mięśniowo-szkieletowego.
Obniża poziom cholesterolu
  • Buraki zawierają rozpuszczalne włókna, które jak wykazano, mają możliwości obniżania cholesterolu. Zawiera również karotenoidy i flawonoidy, które pomagają zwalczac zły cholesterol.
Stabilizuje poziom cukru we krwi
  • Buraki są praktycznie beztłuszczowe i niskokaloryczne. Pomaga utrzymać poziom cukru we krwi na stałym poziomie.
Anemia i zmęczenie 
  • Wysoka zawartość żelaza w burakach oznacza, że ​​są dobre dla osób z niedokrwistością i cierpiącym na zmęczenie.
Demencja
  • Ostatnie badania przeprowadzone przez Wake Forest University w Północnej Karolinie, USA wykazały, że wysoka zawartość azotanów w burakach może również pomóc w walce z demencja.  Np picie soku z buraków zwiększa przepływ krwi do mózgu u osób starszych. Buraki maja wysokie stężenie azotanów, które są przekształcane w azotyny przez bakterie jamy ustnej. Azotyny pomagają otwierac naczynia krwionośne w organizmie, a przez to zwiększyc przepływ krwi i tlenu do miejsc pozbawionych tlenu.
Betaina makes you smile !
  • Buraki zawierają betainę, składnik który pomaga zwiększyć produkcję  seratoniny. Betaina jest również bardzo przydatna dla układu krążenia.
Układ odpornościowy 
  • Zawartość składników mineralncyh w burakach pozwala wzmocnić układ odpornościowy, oraz pomaga lepiej zwalczać infekcje.

www.lovebeetroot.co.uk
benefits.aspwww.webmd.boots.com


Burak w Kuchni:


Kotlety z buraka - kliknij tutaj

Szałwia


Szałwia jak wszystkie inne zioła, ma mało kalorii i tłuszczu, a zatem może być dodawana do wszystkich potraw. Wykazuje szereg leczniczych właściwości, dlatego powinna zajmować naczelne miejsce w twojej kuchni. SuperSkład: witaminy A, B6, K, wapn, żelaz, magnez, mangan. 

Jak wiele innych ziól, szałwia była wykorzystywana w kuchni i medycynie od wieków. Znana przede wszystkim ze swojego aromatycznego zapachu. Roślina ta posiada jednak wiele korzyści dla naszego zdrowia.


Układ nerwowy:
  • szałwię wykorzystuje się do leczenia stanów nerwowości,
  • szałwia łagodzi niepokój i stres, a nawet i depresję,
  • ma również właściwości anty-spazmatycznyczne, które mogą pomóc w redukcji napięcia mięśni.

Uklad pokarmowy:
  • świetnie radzi sobie z problemami układu pokarmowego, jest wykorzystana w leczeniu duru brzusznego, 
  • ułatwia trawienie, dlatego jest cennym dodatkiem do ciężkostrawnych dań z grochu i fasoli,

Układ odpornościowy:
  • pomaga w walce z przeziębienieniem, kaszelem, nadmiarem śluzu, katarem,
  • zwalcza gorączkę, 

Bądź piękna naturalnie:
  • może zmniejszyć nieświeży oddech, a antybakteryjne właściwości pozwolą utrzymać jamę ustną w dobrej kondycji. Ponadto stosuje się ja wprzypadku owrzodzenia jamy ustnej, infekcji dziąseł, ropne zapalenie zębów
  • szałwia zmniejsza wypadanie włosów - stosuj jako płukanki
  • eksperci również polecają osobom cierpiącym na nadmierne pocenie się - spożycie szałwi może zmniejszyć nadpotliwość aż o 50%
  • pomaga uregulować miesiączki i jest dobra dla kobiet z problemami ginekologicznymi,
  • jest silnym przeciwutleniaczem - chroni komórki przed uszkodzeniem

Antyseptyczne, przeciwzapalne:
  • wdychanie pary może zapewnić złagodzenie ataków astmy
  • zawiera kwas rozmarynowy, który działa jako środek przeciwzapalny w organizmie
  • problemów z nerkami, odry, bólu stawów
Inne:
  • reguluje poziom cukru we krwi, pomaga osobom z cukrzycą.
Z czym jeść:
Wykorzystuje się ją jako dodatek do farszów, marynat,  twarożku. Doskonale komponuje sie z kapustą, grochem, pomidorami, czosnkiem i cebulą.

Szałwia jest najlepsza kiedy dodamy ją w trakcie gotowania, wówczas jej "skórzasta" budowa jest bardziej przyswajalna dla nas, a jej kamforowy smak łagodnieje.

Cynamon


jfmccaffreymd.com
Cynamon od dawien dawan jest popularną przyprawą w pieczeniu i gotowaniu. Nie tylko dobrze smakuje, ale jak wykazały badania jest również zdrowy. W medycynie ludowej, cynamon był wykorzystany w walce z dolegliwościami trawiennymi, takimi jak niestrawność, gazy i wzdęcia, niestrawność i biegunka. 

Skład:
jest doskonałym źródłem 
  • manganu, 
  • żelaza,
  • wapnia
  • błonnika.
Zdrowotne Korzyści Cynamonu:
  • zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie, może obniżyć poziom cholesterolu,
  • poziom cukru we krwi - niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ regulujacy poziom cukru we krwi, co czyni go szczególnie korzystnym dla osób z cukrzycą typu 2,
  • profilaktyka - cynamon zmniejsza rozmnażanie się komórek nowotworowych,
  • ma korzystny wpływ na krzepnięcie krwi,
  • bóle mięśni - badania wykazaly ze cynamon przynosi znaczącą ulgę w bólu stawów i mięśni,
  • naturalny konserwant - po dodaniu do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem żywności,
  • zdrowy mózg - jedno z badań wykazało, że zapach cynamonu zwiększa funkcje poznawcze i poprawia koncentracje i pamięć,
  • anty grzyby - ma właściwości anty-grzybicze.


Dynia

Dynia, dynia, dynia...   

pinkberry.com
W dyni znajdziemy pełno witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Ponadto dynia charakteryzuje sie niską zawartością tłuszczów nasyconych i bardzo niską zawartością cholesterolu i sodu. 

Warzywo to:
  • naładowane jest witaminą A (karoten) króra nie tylko odpowiedzialna jest za jej pomaranczowy kolor, ale równiez pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
  • witaminy C
  • jest dobrym źródłem witaminy E (alfa-tokoferol), 
  • witamin z grupy B: tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, 
  • żelazo, 
  • magnezu,
  • fosforu,
  • potasu, 
  • miedzi,
  • manganu,
  • bardzo dobre źródło błonnika. 
Warto zainteresować się również nasionami, gdyż nasiona dyni, są bogate w minerały, wydają się mieć działanie przeciwzapalne, a nawet mogą pomóc w ochronie przed rakiem prostaty i osteoporozy. 

Dynia ma szerokie zastosowanie kulinarne. Możemy ją dodawać do zup, chilli, chleba, czy muffinek.

Ciekawostka: przy kupnie dyni, wybierajmy te cięższe. Lżejsze dynie są wysuszone w środku.

Żywność na zapalenie i bolące stawy


examiner.com
Żywność jest naturalnym źródłem substancji, które budują kości i stawy, dlatego kondycja stawów zależy nie tylko od codzenia w wygodnym obuwiu, ale równiez od naszej diety.  Niektóre produkty wręcz zapobiegają stanom zapalnym i bólom stawów, a nawet je leczą. 

Oto produkty, które możecie śmialo stosować jako naturalne leki. Nie tylko dobrze smakują, ale mają taką samą skuteczność, jak chemiczne tabletki przeciwbólowe.
  • Owoce: wiśnie, czereśnie,jeżyny, maliny, jagody, truskawki. 
  • Warzywa:  marchewka, kapusta, ogórki, por, brokuły, pietruszka, buraki

Bogate w witamine E, oraz antyoksydanty zapobiegają rozwojowi procesu zwyrodnieniowego i opóźniają starzenie się stawów. Witamina C jest odpowiedzialna za wytwarzanie kolagenu, który buduje chrząstkę, odpowiada za kondycję stawów i ścięgien, oraz poprawia stan tkanki łącznej. Ponadto, naukowcy stwierdzili, że wyciąg z tartej wiśni jest dziesięć razy bardziej skuteczny niż aspiryna. By osiągnąć efektywne rezultaty, należy przyjmować codziennie tylko dwie łyżki koncentratu.


  • Seler 
W nasionach selera znaleziono ponad 20 związków przeciwzapalnych, w tym substancji zwanej apigeniną, która jest bardzo skuteczna w walce z bólem. Dodawaj seler do swojej codziennej diety (do zup, pieczony seler, w postaci salatek).


  • Imbir
Imbir od wieków był szeroko stosowany w Indiach w leczeniu bólu i stanów zapalnych. Badanie przeprowadzone przez indyjskich badaczy stwierdziło, że warzywo to skutecznie radzi sobie z bólem. 


  • Kurkuma
Kurkuma jest to żółta przyprawa powszechnie używana w curry. Badania wykazały, że kurkuma skuteczniej radzi sobie z ostrym bólem, niż sterydy. Badania pokazują, że kurkuma hamuje ból poprzez podobny mechanizm jak ten w narkotykach, lecz bez skutków ubocznych. 

  • Zboża i rośliny strączkowe
Nasza dieta powinna zawierać: pieczywo pełnoziarniste i razowe, warzywa strączkowe, makarony razowe, niełuskany ryż, oraz otręby ponieważ są swietnym źródłem błonnika – bardzo cennego, gdy chcesz się pozbyć nadwagi (obciążającej stawy), oraz sporo witamin z grupy B łagodzących objawy stresu.


  • Orzechy/olej z orzechów
Surowe orzechy i olej orzechowy tak jak tłuste ryby, również zawierają  kwasy tłuszczowe Omega-3, które zwalczają ból i stan zapalny w organizmie.

  • Olej lniany/ siemie lniane


Zawierają cenny kwas oleinowy, który korzystnie wpływa na stawyOprócz kwasów omega-3 dostarczają sporo witaminy E, która ma działanie przeciwzapalne.


Kiszona kapusta

gtahomesbyryan.com
Kiszona kapusta nie dość, że jest piekielnie smaczna (ja jestem uzależniona), to również oferuje ciekawy zestaw właściwości zdrowotnych. Pół szklanki kapusty zawiera błonnik, wapń, potas, fluor, żelazo, witaminy C i K. Stanowi również bogate źródło przeciwutleniaczy. Kapusta kwaszona ponadto zawiera probiotyki, zdrowe bakterie, które pomagają w trawieniu. Ponadto, ma niską zawartość tłuszczu i kalorii.

W łaściwości:
  • kiszona kapusta korzystnie wpływa na funkcjonowanie systemu odpornościowego. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów (w tym fitochemikalia, powstają podczas procesu fermentacji), które pomagają wzmocnić układ odpornościowy, co prowadzi do zmniejszenia liczby problemów zdrowotnych, takich jak przeziębienia, czy problemy skórne,
  • posiada właściwości przeciwzapalne - skutecznie pomaga w zmniejszaniu stanu zapalnego (np zapalenie jelita cienkiego), 
  • pomocna przy wzdeciach, 
  • badania wykazały, że kiszona kapusta może pomóc obniżyć poziom cholesterolu,
  • może pomóc zwalczać niektóre rodzaje raka,
  • jedzenie kapusty kiszonej to świetny sposób, by utrzymac równowage w procesie trawienia,
  • reguluje ciśnienie i krzepnięcie krwi.

sarahbesthealth.com
Pomimo swoich zalet zdrowotnych, za dużo kiszonej kapusty może powodować problemy zdrowotne, ponieważ jest ona bardzo bogata w sód. Dieta zbyt bogata w sód zwiększa ryzyko wysokiego ciśnienia krwi, co z kolei zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Płukanie kapusty przed jedzeniem, pozwala zredukowac trochę sodu, ale jedzenie jej w umiarkowanych ilościach jest najlepszym sposobem na utrzymanie zdrowego organizmu.

Przepis na domowa kiszona kapuste www.learningherbs.com/sauerkraut_recipe.html (Po angielsku).

www.livestrong.com naturalnews.com

Imbir

Imbir pochodzi z Azji, ma charakterystyczny smak, a do tego posiada szereg leczniczych właściwości. W mojej lodówce, imbir zajmuje naczelne miejsce.

Skład imbiru:

Wartości odżywcze (w 100 g produktu):


  • białka: 1.82 g
  • witaminy B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E,
  • tłuszcz: 0.90 g
  • błonnik: 2.00 g
  • węglowodany 17.77 g
  • wapń 16.00 mg, zelazo: 0.60 mg, magnez: 43.00 mg, miedz 0.226 mg, mangan 0.228 mg, fosfor 34.00 mg, potas 415.00 mg, sód 13.00 mg 
  • fitosterole 15.00 mg, cholina 28.80 g, 

Dlaczego warto dodawac imbir do naszego menu:



Uklad pokarmowy:
  • przyspiesza proces trawienia poprzez pobudzenie wydzielania soków trawiennych i żółci, oraz zapobiega ich zastojom, zwalczając wzdecia. Tym samym przyspiesza także procesy detoksykacji w watrobie,
  • kolejną cenną cechą korzenia imbiru - szczególnie dla osób dotknietych chorobą lokomocyjną lub morską, są potwierdzone klinicznie właściwości przeciwwymiotne. Imbir hamuje nudności i wymioty w trakcie podróży. Jeżeli masz takowe problemy, zaparz herbatę imbirową, lub dodaj pokrojony/starty korzeń do kanapek,
  • imbir zapobiega powstawaniu wrzodów,


Właściwości przeciwbólowe:
  • jedną z najbardziej znanych zalet imbiru są jego właściwości przeciwbólowe. Jego łagodzący wpływ napewno pozwoli uwolnić ból mięśni. Jeżeli prowadzisz aktywny tryb zycia (!!!), powinnaś zaopatrzyć się w korzeń imbiru (tak na wszelki wypadek). Ponadto łagodzi bóle reumatyczne, migreny, bóle żołądka i bóle menstruacyjne. Sporządz okład i przyłóż w miejsce bólu, lub po prostu go zjedz - bon appetite,

Właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne:
  • stosowany jest szczególnie przy przeziębieniach i grypie - wcierany w skórę przyjemnie rozgrzewa. Płukanka gradła na bazie imbiru pomaga na bóle gardła oraz kaszel, (patrz, herbaty z imibirem),
  • imbir ma silne  właściwości  odkażające.

Inne właściwości:
  • zapobiega także zamarznieciu kończyn,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • skutecznie pomaga w walce ze stresem,
  • działa przeciwobrzeko,

Bądz piękna naturalnie:
  • imbirem można poprawić urodę. Olejek imbirowy wyszczupla i skutecznie walczy z pomaranczową skórką,
  • ujędrnia skórę,
  • ma działanie odswieżające. Korzystnie wpływa na zdrowie jamy ustnej, a ponadto działa jak guma do żucia,
  • może znacznie pomóc odmłodzić i rozjasnić skórę.

(!!!) Bardzo ważne jest, aby zawsze przyjmowac imbir podczas posiłku, aby uniknąć podrażnienia  żołądka .


Lawenda


Lawenda jest środkiem uspokajającym, posiada właściwosci antyseptyczne i działa jak naturalny antybiotyk.

Lawenda jest jednym z najczęściej używanych ziół. Zarówno kwiaty, jak i olejki eteryczne, są wykorzystywane do zastosowań terapeutycznych. 

Lawendowe kwiaty od dawna mają zastosowanie w leczeniu problemów trawiennych, bezsenności (stosuj lawendowe poduszki, lub 'wepchaj' w poduszkę kilka garści  świeżej lub suszonej lawendy). Ponadto pomaga w leczeniu depresji, wyczerpania psychicznego, lęku, czy niepokoju. 

Pomoc na ból
Roślina ta skutecznie radzi sobie z wszelakimi bólami:
  • w tym bóle głowy, zatok, mięśni, bóle menstruacyjne. 
Przez wieki, angielscy rolnicy umieszczali kwiaty lawendy w swoich kapeluszach, aby w ten sposób zapobiec bólom głowy.

Wmasuj olejek lawendowy w szyje i czoło. Pamiętaj, że lawenda bardzo szybko wchłania się w skórę, a efekt poczujesz od razu. 


Problemy skórne:
Lawenda poradzi sobie z różnymi problemami skórnymi takimi jak:
  • trądzik, 
  • oparzenia (w tym sloneczne), 
  • suchość skóry, 
  • wypryski, 
  • swędzenie skóry,  
  • łojotok, 
  • zapalenie skóry, 
  • a nawet siniakami.

Lawenda była stosowana w leczeniu i dezynfekcji ran. Lawenda ma bardzo silne właściwości antyseptyczne, oraz może zwiększyć wzrost komórek powodując, że rany zagoją się szybciej. Ponadto zmniejsza paskudne blizny. 

Antybakteryjne działanie olejków lawendowych odkaża rany i chroni zadrapania.

Silny środek antyseptyczny i dezynfekujący:
Po dziś dzień kobiety (sama tak robię) trzymają w szafie woreczki wypełnione lawendą, by ubrania piękniej pachniały.  

Przez zmieszanie lawendy z wodą, możesz rozpylić  owa miksturę na powierzchnie i używać jako środka dezynfekującego na co dzień, a stosowana na skórę może odstraszyć owady, np komary.


Lawenda skutecznie pomaga w hamowaniu infekcji. Można ją stosować w przypadku:
  • zapalenia narządów miednicy mniejszej, 
  • grzybicy pochwy, 
  • zapalenia tkanki pochwy, 
  • zapalenia pochwy, 
  • zapalenia pęcherza, 
  • choroby Raynauda, 
  • ​​ropnienia piersi,
  • raka szyjki macicy - olejek lawendowy może zapobiegać i zmniejszać oparzenia napromieniowania (w przypadku leczenia raka szyjki macicy).
Problemy trawienne:
Lawenda znana jest również z dobroczynnego wpływu na wszelkiego rodzaju problemy żołądka i zaburzenia trawienia:
  • promuje wydzielanie żółci, która pomaga trawic, 
  • pomaga zmniejszyć wzdecia, zaparcia i gazy.

Antynowotworowe:
Wykazano, że lawenda wywiera niezwykłe działanie przeciwko wielu  guzom nowotworowych w tym piersi, płuc, wątroby, jelita grubego i trzustki. 


Nie testujemy na zwierzetach !!



This girl subjected herself to what animals go through when testing soaps, moisturisers, perfume/colognes etc.. L'oreal being one of the worst.. She did this in front of a busy mall. Took some courage that is for sure. It's easy to avoid these products too btw... just read the label and make sure it says "Not tested on animals"... If it doesn't say that, then it IS TESTED ON ANIMALS! BE NATURAL !!!! It works !

Source

Koperek


Znienawidzony przeze mnie za dzieciaka, obecnie uwielbiany i często dodawany ze względu na jego walory smakowe i zdrowotne. 

Świeży koperek zawiera:
  • witaminy z grupy B - tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), kwas pantotenowy (B5), B6, kwas foliowy (B9), 
  • witaminy A, C, 
  • wapń, 
  • żelazo 6.59 mg
  • magnez 55.00 mg
  • mangan 1.264 mg
  • fosfor 66.00 mg
  • potas 738.00 mg
  • sód 61.00 mg
  • cynk0.91 mg,
  • miedź 0.146 mg,
  • proteiny 3.46 g, 
Ma podobne właściwości bakteriobójcze jak czosnek.

food.evilwalrus.net
Najlepiej używaj koperku swieżego. Staraj się unikać koperku suszonego ponieważ traci on wartości odżywcze, oraz ma mało smaku. Koperek równie dobrze możemy zamrozic, jednak nie więcej niz na kilka miesięcy.

Koperek również traci swój smak w wysokich temperaturach, więc zawsze dodawaj go do gotowanych potraw w ostatniej chwili.

Zdrowotne zalety koperku:


Cholesterol
Regularne spożywanie koperku zmniejsza znacznie zły cholesterol, co wiąże się ze zwiększeniem ochrony przed chorobami układu krążenia.


Zdrowie kości
Koper jest źródłem wapnia, a spożywanie dużych ilości tego składnika mineralnego jest jednym z najlepszych sposobów, aby wzmocnić kości i zapobiec utracie masy kostnej. Osteoporoza jest związana z mniejszą ilością spożycia wapnia, więc regularne jedzenie koperku może temu zapobiec.

Czkawka
Czkawka czasami dopada każdego z nas. Ale koperek doskonale sobie z nią poradzi. Mówi się, że pozbedziesz się czkawki w mig po wypiciu mieszanki z jednej łyżki świeżego koperku i wrzącej wody.


Pomoc na ból
Koper jest stosowany zarówno jako środek na bóle głowy, oraz na bóle mensturacyjne. Użyj tej samej metody co do leczenia czkawki (powyżej).

Działa uspokajająco
Olejki eteryczne zawarte w koperku moga skutecznie mieć uspokajający wpływ na organizm. Czasami jest używany wraz z rumiankiem w celu uspokojenia i wyciszenia.


Sen
Uspokajający efekt koperku może również pomóc w walce z bezsennością.

Atybakteryjne właściwosci
Podobnie jak czosnek, koperek zawiera właściwości antybakteryjne, przez co może być używany do walki z infekcjami wewnętrznymi i zewnętrznymi. Starożytne kultury stosowaly spalone nasiona kopru w celu zapobiegania infekcjom ran. Ponadto środki odkażające i przeciwzapalne właściwości, zapobiegają zapaleniom dziąseł, infekcjom jamy ustnej i radza sobie z świeżym oddechem.


Ochrona przed wolnymi rodnikami
Warzywa i owoce o jasnych kolorach zawieraja właściwości, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Koperek aktywuje procesy w organizmie, które poszukują i eliminują wolne rodniki, czego skutkiem jest skuteczne zapobieganie chorobom serca, nowotworom i wielu innych dolegliwościom.


Korzyści z trawieniem
Koper zawiera właściwości, które mogą poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego. Własciwosci te pomagają utrzymać prawidłowy poziom kwasu żołądkowego. Rownież te same własciwosci łagodzą dolegliwości żołądkowe, zapobiegają biegunce i zmniejszają ilość gazu wytwarzanego w jelitach. Dodatkowo, koper zawiera błonnik, który jest korzystny dla optymalnego zdrowia pokarmowego.


whyfoods.com naturelivings.blogspot.co.uk www.nutritionvalue.org
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga