Buraki są super-magazynami, które gromadzą duże ilości witaminy C oraz żelaza. Oba skladniki są istotne dla nszego zdrowia, a wiele organizmów miewa problemy, aby wchłonąć wystarczająco dużo żelaza. Na szczęście stara dobra Matka Natura zawarła dodatkowe ilości witaminy C, dzieki której wchłanianie żelaza jest wyższe!
Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że jest wymywana z warzyw i owoców gdy te są gotowane. Więc najprostszy sposób, aby praktycznie skorzystać z naturalnych wiatmin i skladników jest - jeść surowe buraki.
wholesome-cook.com |
Buraki zawierają również węglowodany, białko, silne antyoksydanty (betacyjan) i błonnik rozpuszczalny.
Ciekawostka: młode liście z buraków są lepszym źródłem żelaza niż szpinak!
Obniża ciśnienie krwi i ryzyko zawału serca i udaru mózgu
- Badania wykazały, że burak może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, jak również związane z nią zagrożenia, takie jak zawał serca i udary mózgu. Dzienna dawka 250ml soku z buraków lub 1 -2 ugotowanych buraków (ok. 100g) może pomóc znacznie obniżyć ciśnienie krwi i związanych z nim zagrożeń.
- Beta cyanin (antyoksydant) zawarty w burakach może pomóc w detoksie wątroby, poprzez usuwanie toksyn i przez potencjalnie zapobieganie gromadzeniu się tłuszczy.
- Burak zawiera krzemionkę mineralną. To pomaga organizmowi wykorzystać wapń, co jest ważne dla układu mięśniowo-szkieletowego.
- Buraki zawierają rozpuszczalne włókna, które jak wykazano, mają możliwości obniżania cholesterolu. Zawiera również karotenoidy i flawonoidy, które pomagają zwalczac zły cholesterol.
- Buraki są praktycznie beztłuszczowe i niskokaloryczne. Pomaga utrzymać poziom cukru we krwi na stałym poziomie.
- Wysoka zawartość żelaza w burakach oznacza, że są dobre dla osób z niedokrwistością i cierpiącym na zmęczenie.
- Ostatnie badania przeprowadzone przez Wake Forest University w Północnej Karolinie, USA wykazały, że wysoka zawartość azotanów w burakach może również pomóc w walce z demencja. Np picie soku z buraków zwiększa przepływ krwi do mózgu u osób starszych. Buraki maja wysokie stężenie azotanów, które są przekształcane w azotyny przez bakterie jamy ustnej. Azotyny pomagają otwierac naczynia krwionośne w organizmie, a przez to zwiększyc przepływ krwi i tlenu do miejsc pozbawionych tlenu.
- Buraki zawierają betainę, składnik który pomaga zwiększyć produkcję seratoniny. Betaina jest również bardzo przydatna dla układu krążenia.
- Zawartość składników mineralncyh w burakach pozwala wzmocnić układ odpornościowy, oraz pomaga lepiej zwalczać infekcje.
www.lovebeetroot.co.uk
benefits.aspwww.webmd.boots.com
Burak w Kuchni:
Kotlety z buraka - kliknij tutaj