Oto lista produktów, które zabarwią nasze zęby. Aby nasz usmiech pozostał śnieżnobiały i zdrowy, unikaj lub ogranicz spożycie niektórych produktów, oraz zainteresuj się higieną jamy ustnej po ich degustacji.
Herbata
Jest zdecydowanie bardzo smaczna i zdrowa, ale nie dla naszych zębów. Szczególnie herbata czarna. Większość dentystów uważa, że herbata ta odbarwia zęby nawet bardziej niż kawa. Inne rodzaje herbaty nie mają aż takiego wpływu na kolor szkliwa, co nie znaczy, że są całkowicie bezpieczne. Oczywiście herbata, a także kawa nie "pokolorują" naszych zębów od razu, ale nie powinno się przesadzać z jej ilością.
*Kawa i herbata powodują żółknięcie zębów - aby tego uniknąć pij przez rurkę. Picie przez rurkę ograniczy kontakt płynu z zębami.
Czerwone wino
Silne składniki barwiące zawarte są niestety w czerwonym winie, a także soku z czerwonych winogron. Składniki kwasowe uszkadzają szkliwo. W przypadku czerwonego wina reakcja jest natychmiastowa. Białe wino nie daje takich efektów, co wcale nie oznacza, że jest bardziej bezpieczne. Jego niska kwasowość powoduje, że silniej wymywa z zębów wapń i fosfor. Jest jednak sposób by zapobiec erozji szkliwa - najlepiej w tym samym czasie podjadać sery (zawierają dużo wapnia). W żadnym wypadku nie powinniśmy łączyć wina musującego z truskawkami, bo wówczas atak kwasów jest silniejszy.
Kolorowe sosy
Nadają aromatyczny smak prawie kazdej potrawie i są smaczne, lecz sosy (pomidorowy, sojowy, czy tez curry) o intensywnej barwie mogą znacznie zmienić kolor naszych zębów. Nie rezygnuj z nich - po każdym posiłku popijaj wodę, oraz dyskretnie płucz zęby.
Napoje gazowane i energetyczne
Sztuczne barwniki zawarte w napojach gazowanych takich jak cola, oranżada, uszkadzają szkliwo, tym samym ułatwiając wnikanie barwnika z innych produktów.
Owoce leśne
Naturalne barwniki zawarte są w wielu owocach - zwłaszcza leśnych. Zęby barwią jeżyny, czarne porzeczki, maliny, a szczególnie jagody. Choć są bogate w witaminy, najlepiej zajadać się nimi w domu, a po degustacji koniecznie umyć zęby.
Farbowane słodycze
Niektóre słodyczne kolorowane są barwnikami naturalnymi, a inne sztucznymi. Jeśli jednak łakocie barwią usta i język, oznacza to, że napewno "farbują" też zęby. I choć przebarwienia da się usunąć szczoteczką, powinniśmy ich unikać. Sztuczne barwniki to nic innego jak czysta chemia, które mają negatywny wpływ na nasze zęby.
Herbata
Jest zdecydowanie bardzo smaczna i zdrowa, ale nie dla naszych zębów. Szczególnie herbata czarna. Większość dentystów uważa, że herbata ta odbarwia zęby nawet bardziej niż kawa. Inne rodzaje herbaty nie mają aż takiego wpływu na kolor szkliwa, co nie znaczy, że są całkowicie bezpieczne. Oczywiście herbata, a także kawa nie "pokolorują" naszych zębów od razu, ale nie powinno się przesadzać z jej ilością.
*Kawa i herbata powodują żółknięcie zębów - aby tego uniknąć pij przez rurkę. Picie przez rurkę ograniczy kontakt płynu z zębami.
Czerwone wino
Silne składniki barwiące zawarte są niestety w czerwonym winie, a także soku z czerwonych winogron. Składniki kwasowe uszkadzają szkliwo. W przypadku czerwonego wina reakcja jest natychmiastowa. Białe wino nie daje takich efektów, co wcale nie oznacza, że jest bardziej bezpieczne. Jego niska kwasowość powoduje, że silniej wymywa z zębów wapń i fosfor. Jest jednak sposób by zapobiec erozji szkliwa - najlepiej w tym samym czasie podjadać sery (zawierają dużo wapnia). W żadnym wypadku nie powinniśmy łączyć wina musującego z truskawkami, bo wówczas atak kwasów jest silniejszy.
Kolorowe sosy
Nadają aromatyczny smak prawie kazdej potrawie i są smaczne, lecz sosy (pomidorowy, sojowy, czy tez curry) o intensywnej barwie mogą znacznie zmienić kolor naszych zębów. Nie rezygnuj z nich - po każdym posiłku popijaj wodę, oraz dyskretnie płucz zęby.
Napoje gazowane i energetyczne
Sztuczne barwniki zawarte w napojach gazowanych takich jak cola, oranżada, uszkadzają szkliwo, tym samym ułatwiając wnikanie barwnika z innych produktów.
Owoce leśne
Naturalne barwniki zawarte są w wielu owocach - zwłaszcza leśnych. Zęby barwią jeżyny, czarne porzeczki, maliny, a szczególnie jagody. Choć są bogate w witaminy, najlepiej zajadać się nimi w domu, a po degustacji koniecznie umyć zęby.
Farbowane słodycze
Niektóre słodyczne kolorowane są barwnikami naturalnymi, a inne sztucznymi. Jeśli jednak łakocie barwią usta i język, oznacza to, że napewno "farbują" też zęby. I choć przebarwienia da się usunąć szczoteczką, powinniśmy ich unikać. Sztuczne barwniki to nic innego jak czysta chemia, które mają negatywny wpływ na nasze zęby.