Dowiedz się więcej, jak naturalnie zadbać o serce i układ krwionośny:
- witamina C - badania wykazały, że spożycie owoców i warzyw o wysokiej zawartości wiaminy C jest związane ze zmniejszeniem ryzyka zgonu z jakielkolwiek przyczyny, w tym chorób serca, udaru mózgu i raka,
- witamina D,
- witamina E,
- B6 (pirydoksyny),
- B3,
- blonnik - dieta zawierająca dużo błonnika może zmniejszyć poziom cholesterolu, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca i zawału serca,
- siarka,
- chrom,
- potas (pierwiastek ten normuje ciśnienie tętnicze),
- tłuszcze roślinne - odnajdziemy w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, które spowalniają wchłanianie cholesterolu do krwi - chroniąc przed miażdżycą. Tłuszcze zwierzęce, zawierające nasycone kwasy, działają odwrotnie (!!!),
- beta karoten to przeciwutleniacz zmniejszający ryzyko zawału serca, udaru mózgu i miażdżycy,
- wapń.
Poniżej żywność, w której znajdziemy powyższe witaminy i składniki mineralne:
- orzechy,
- migdały,
- ananasy,
- aronia,
- awokado,
- banany [...]mają doskonały stosunek do zapobiegania wysokiego ciśnienia krwi[...],
- cytryny,
- grejpfrut [...]reguluje poziom cholesterolu i działa przeciwmiazdzycowo[...],
- kiwi [...]pokarmy bogate w błonnik, takie jak kiwi, są dobre dla utrzymania poziomu cukru we krwi u chorych na cukrzycę pod kontrolą[...],
- pomarancza [...]bogata w błonnik[...],
- brokuly [...]brokuły zaleca się cukrzykom (duża ilość chromu), osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem[...], Beta karoten
- cebula [...]korzystnie wplywa na system sercowo-naczyniowe, poprzez zmniejszenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu we krwi[...],
- czosnek [...]obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu[...],
- kiszona kapusta [...]reguluje ciśnienie i krzepnięcie krwi[...],
- marchew Beta karoten
- oliwki [...]jedzenie zaledwie trzech do pięciu oliwek dziennie może skutecznie wzmacnić naczynia krwionośne[...],
- papryczk chili,
- pomidory,
- imbir - obniża poziom cholesterolu we krwi,
- koperek - egularne spożywanie koperku zmniejsza znacznie zły cholesterol,
- natka pietruszki - potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, który pomaga kontrolowac tętno i ciśnienie krwi.
- pokrzywa - ze względu na dużą ilość żelaza jest niezastąpiona w leczeniu anemii, wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, obniża poziom cukru we krwi, oraz ciśnienie tętnicze,