Na skróty - Układ krwionośny

Dowiedz się więcej, jak naturalnie zadbać o serce i układ krwionośny:
  • witamina C - badania wykazały, że spożycie owoców i warzyw o wysokiej zawartości wiaminy C jest związane ze zmniejszeniem ryzyka zgonu z jakielkolwiek przyczyny, w tym chorób serca, udaru mózgu i raka,
  • witamina D,
  • witamina E,
  • B6 (pirydoksyny),
  • B3,
  • blonnikdieta zawierająca dużo błonnika może zmniejszyć poziom cholesterolu, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca i zawału serca,
  • siarka
  • chrom
  • potas (pierwiastek ten normuje ciśnienie tętnicze),
  • tłuszcze roślinne - odnajdziemy w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, które spowalniają wchłanianie cholesterolu do krwi - chroniąc przed miażdżycą. Tłuszcze zwierzęce, zawierające nasycone kwasy, działają odwrotnie (!!!),
  • beta karoten to przeciwutleniacz zmniejszający ryzyko zawału serca, udaru mózgu i miażdżycy,
  • wapń.

Poniżej żywność, w której znajdziemy powyższe witaminy i składniki mineralne:


  • orzechy,
  • migdały,
  • ananasy, 
  • aronia,
  • awokado
  • banany [...]mają doskonały stosunek do zapobiegania wysokiego ciśnienia krwi[...],
  • cytryny,
  • grejpfrut [...]reguluje poziom cholesterolu i działa przeciwmiazdzycowo[...],
  • kiwi [...]pokarmy bogate w błonnik, takie jak kiwi, są dobre dla utrzymania poziomu cukru we krwi u chorych na cukrzycę pod kontrolą[...],
  • pomarancza [...]bogata w błonnik[...],
  • brokuly [...]brokuły zaleca się cukrzykom (duża ilość chromu), osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem[...], Beta karoten
  • cebula [...]korzystnie wplywa na system sercowo-naczyniowe, poprzez zmniejszenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu we krwi[...], 
  • czosnek [...]obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu[...],
  • kiszona kapusta [...]reguluje ciśnienie i krzepnięcie krwi[...],
  • marchew Beta karoten
  • oliwki [...]jedzenie zaledwie trzech do pięciu oliwek dziennie może skutecznie wzmacnić naczynia krwionośne[...],
  • papryczk chili,
  • pomidory,
  • imbir - obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • koperek - egularne spożywanie koperku zmniejsza znacznie zły cholesterol,
  • natka pietruszki - potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, który pomaga kontrolowac tętno i ciśnienie krwi.
  • pokrzywa - ze względu na dużą ilość żelaza jest niezastąpiona w leczeniu anemii, wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, obniża poziom cukru we krwi, oraz ciśnienie tętnicze,

Siarka

ndhealthfacts.org


Siarka stanowi składnik innych substancji (białek, witamin). Nie na darmo została okrzyknięta Minerałem Piękna. Pierwiastek jest podstawowym składnikiem  białka skóry (keratyny), włosów, paznokci, oraz kolagenu warunkującego prawidłowy ich wygląd, stan zdrowia i elastyczność.


Funkcje siarki:

1. Czysta skóra:

bierze udział w leczeniu schorzeń skórnych: ropne schorzenia skóry, trądzik, trądzik różowaty, brodawki, łupież, wypryski, zaskórniki, oraz wągry. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, regulując pracę gruczołów łojowych, oraz zmniejszając wydzielanie sebum. Oczyszcza i zwęża pory,
pomaga opanować stany zapalne i przeciwdziała ich nawrotom,
matuje cerę, nie powoduje podrażnień, 
zapewnia cerze właściwe pH, 
ma działanie regenerujące, oraz opóźniające oznaki starzenia. 

2. Toksyny w oganizmie:
posiada silne właściwości odtruwające. Poprzez wątrobę, siarka pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Pierwiastek ten łaczy się ze szkodliwymi dla organizmu metalami cieżkimi (ołów, rtęć, kadm) i przez to wspomaga ich usuwanie z organizmu na zewnątrz.
3. Ból, a stawy:
ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie stawów i chrząstek stawowych,
właściwości przeciwzapalnie siarki skutecznie łagodzą ból stawów,

4. Funkcjonowanie całego organizmu:
siarka uodparnia i pobudza cały organizm, działa energetyzująco i rewitalizująco,
działa jako silny antyoksydant, opóźniajac proces starzenia,
wraz z manganem i fosforem jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, oraz mózgu.

Niedobór siarki
Niedobory siarki występują najczęściej przy niedostatecznym spożywaniu białka, a wraz z nim aminokwasów. Na niedoborze siarki utraci przede wszystkim uroda:
włosy stracą blask i zaczynają wypadać, 
skóra utraci jędrność, a cera zrobi się blada, 
może wystapić nadmierne rogowacenie naskórka,
paznokcie staną się łamliwe, oraz zaczną się rozdwajać,
zaczniemy odczuwać niepokój i zmęczenie,
możemy miewać kłopoty ze wzrokiem i stawami, 
objawem niedoboru siarki może też być łuszczyca i katarakta.

Zródła siarki: 
jaja,
sery (parmezan zawiera aż ok. 40% białka,
mleko,
produkty zbożowe, np. kiełki pszenicy, płatki owsiane, otręby pszenne, ciemne pieczywo, 
owoce i warzywa (szczególnie biale).

***Chociaż siarka znajduje się we wszystkich produktach żywnościowych, szybko się z niej ulatnia

Na skróty - wypadające włosy

Powody wypadających włosów mogą być różne: 
  • niedoczynność tarczycy, 
  • zaburzenia hormonalne, z towarzyszącym bardzo często łojotokiem
  • choroby nowotworowe, 
  • choroby zwiazane z zażywaniem doustnych antybiotyków, czy innych leków. 
  • stres,
  • zmęczenie, 
  • gwałtowne odchudzanie, 
  • dieta. 
ZADBAJ PRZEDE WSZYSKIM O DIETE 


Dieta ma ogromny wpływ na to w jakim stanie są nasze włosy i skóra głowy. Dobrze zbalansowana, pomaga zachować ich prawidłową kondycję i stan. Nieodpowiednia (uboga w witaminy i minerały) powoduje m.in. łamliwość włosów, rozdwojone koncówki, wypadanie włosów, oraz problemy skóry głowy.

Zadbaj o włosy (!): jedz produkty bogate w witaminy i mienrały: 
żelazo - melasa, pokrzywatofu, pestki dyni, słonecznika, warzywa straczkowe: soja, fasola (black and kidney beans), groch, soczewica, ciecierzyca, wodorosty, pistacja, kiełki pszenicy, produkty zbożowe pełnoziarniste, figi, orzechy włoskie, żółtka jaj, suszonych owocach (morele, rodzynki, brzoskwinie), brokuły, szpinak,
cynk - 
- witamina A - marchew, natka pietruszki, boćwina, szpinak, dynia, morele, koperek, sałata, kabaczki, pomidory, groszek zielony, oraz wisnie.
witaminy z grupy B - szukaj ich w produktach takich jak chleb pełnoziarnisty, maka i ziarna soi, kasza gryczana nie prazona, płatki owsiane, groch świeży i suchy, kasza jaglana, ziemniaki, kapusta, marchew, ziarna fasoli.
- witamina Esiemie lniane, awokado, aloes, oleje roślinne, jajka, marchewki, pomidory, orzechy, brukselka, szparagi, szpinak i inne warzywa zielone, nasiona słonecznika, mango, oliwki, papaja, kiwi, banany, jabłka, owoce leśne, ziarna zbóż,
białko (keratyna, siarka)

Włosy będą wtedy dobrze odżywione, dzięki czemu, staną się mocniejsze, grubsze, nabiorą blasku, będą szybciej rosły, oraz najważniejsze - przestaną wypadać (!).



Gdzie szukać, co jeść, co pić:
  • pokrzywa - wzmacnia włosy, przeciwdziała ich wypadaniu, przetłuszczaniui łupieżowi, nadając im piękny połysk,
  • Żurawina - to skarbnica witamin A, B1, B2, C, oraz zelaza - regularne picie naturalnych soków z żurawiny wzmacnia mieszki włosowe, które z kolei uniemożliwiają wypadanie włosów. Włosy bedą zdrowsze, mocniejsze i bardziej lśniące,
  • łopian - to witamina C i duze ilosci siarki - łopian przyspiesza wzrost włosów, wzmacniając cebulki włosowe, zapobiega wypadaniu włosów, odżywia, wzmacnia i odbudowuje zniszczoną strukturę włosów,
  • komosa ryżowa - jest jednym z najbardziej bogatych w białko produktów żywnościowych, zawiera żelazo, magnez, oraz jest znakomitym zródłem ryboflawiny (witaminy B2) - 
  • pistacje - znakomite zródło witamin A, B1, B6, E, mienraly: potas, magnez - pomagają utrzymać włosy, paznokcie, oraz cerę w dobrej kondycji, 
  • ananas - naładowany witaminami - A, C, B1, B6, oraz minerałami: potas. Biotyna zawarta w ananasach pozytywnie wpływa na skórę oraz włosy

Żelazo

I tak dopadla mnie - anemia !, która spowodowana jest brakiem zelaza. Dotyka kazdego nas, ale najbardziej narazeni na nia sa wegetarianie, oraz weganie. 

Zaniedbanie, brak czasu spowodowane natlokiem ilosci projektów. Moja skóra stala sie szorstka, brak koncentracji, ospalosc, popekane usta. Nie, mysle sobie cos jest nie tak. Zgooglowalam co mi moze dolegac i padlo wlasnie na niedobór tego pierwiastka.

Postanowilam dzialac, ale nie w postaci sumplementacji zelaza, tylko naturalnie. Wyczytalam gdzies, ze przywrócenie poziomu w organizmie trwa ok 3-4 tygodni. Rzeczywiscie, po 3 tygodniach moja skóra wygladala zdrowo, bylam bardziej energiczna, wlosy nabraly blasku i przestaly wypadac, a popekane kaciki ust nie byly juz popekane. 

W organizmie dorosłego człowieka znajduje się przeciętnie 4 gramy żelaza. Większość zgromadzona jest w postaci hemoglobiny. 

Żelazo jest niezbędne do prawidłowego procesu budowy czerwonych krwinek. Pierwiastek ten wchodzi w skład :
- czerwonego barwnika krwi - hemoglobiny -  pełni bardzo ważną funkcję w transporcie tlenu do krwi. Przez niedobór żelaza organizm wytwarza mniej hemoglobiny przez co zmniejszone jest zaopatrzenie organizmu w tlen, oraz
- jest składnikiem mioglobiny, odpowiedzialnej za magazynowanie tlenu, która jest kompleksem białka znajdującego się w mięśniach i przy pomocy którego, mięśnie mają ciągle dostarczaną energię.  
To właśnie dzięki żelazu krew jest czerwona.

Dzienne zapotrzebowanie na żelazo waha się od 12 do 20 mg (zwykle 8-10 mg dla mężczyzn oraz 18-20 mg dla kobiet). Dawka u kobiet w ciąży i osób starszych jest większa, i powinna wynosić do ok 18-20mg. 

Funkcje żelaza:
  • bierze udział w syntezie mioglobiny,
  • odpowiada za utrzymanie prawidłowego metabolizmu,
  • bierze udział w tworzeniu składników krwi, dzięki temu odpowiada za prawidłowy skład krwi oraz mechanizmy odporności humoralnej i komórkowej,
  • żelazo jest niezbędne do prawidłowego przyswajania witamin z grupy B,
  • wspomaga proces wzrastania,
  • zwiększa odporność organizmu na choroby,
  • zapobiega zmęczeniu,
  • leczy i chroni przed anemią,
  • przywraca cielisty kolor skórze,
  • potrzebne jest do zachowania zdrowej wątroby,
  • chroni przed niektórymi wolnymi rodnikami,
  • uczestniczy w transporcie tlenu do mózgu.


Niski poziom żelaza to:
  • niedokrwistość (anemia) oraz niedotlenienie (omdlenia, zawroty głowy),
  • sucha łuszcząca się skóra,
  • bladość skóry i śluzówek, 
  • niekiedy nudności,
  • łatwe męczenie się przy niewielkim nawet wysiłku,
  • apatia,
  • nadmiernie przyśpieszona czynność serca po wysiłku,
  • skurcze mięśni nóg,
  • nerwowość (ADHD u dzieci),
  • pęknięcia warg i języka (bolesne pęknięcia kącików ust),
  • łamliwe, cienkie włosy, o rozdwojonych końcach, łatwo wypadające,
  • ogólnie złe samopoczucie, przygnębienie,
  • trudność w połykaniu,
  • osłabiona pamięć, utrudniona koncentracja i uwaga, a nawet obniżony iloraz inteligencji.

http://www.gvtc.co.uk


Na niedobory żelaza szczególnie narażone są 
  • kobiety - podczas cyklu miesiączkowego, znacznie ubywa nam żelaza z organizmu
  • dzieci, młodzież w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju, a także ludzie starsi, kobiety w ciąży, 
  • wegetarianie i weganie - powinni zwrócić szczególną uwagę na przyswajanie własciwej ilości żelaza

Leczenie niedoboru żelaza trwa, co najmniej trzy tygodnie. 

Zródła niehemowe żelaza:
  • melasa - 1 łyzeczka 3.6 mg,
  • pokrzywa, 
  • tofu - 1/2 szklanki 2.0 mg,
  • pestki dyni - 2 łyzeczki 0.25 mg
  • pestki słonecznika 1.1 mg,
  • warzywa straczkowe 1/2 szklanki: soja 4.4 mg, czarna fasolka 1.8 mg, black eyed peas 2.2 mg, garbanzo 2.4 mg, fasolka czerwona 2.0 mg, soczewica 3.3 mg, pinto beans 2.2 mg,
  • wodorosty 1/2 szklanki: dulse 11.2, kombu 38.6 mg, bori 6.5 mg, wakame 5.8 mg,
  • kiełki pszenicy, 
  • produkty zbożowe pełnoziarniste,
  • wheat germ 2 łyzeczki 1.4 mg,
  • figi,
  • orzechy: włoskie, orzeszki ziemnie - 1/4 szklanki 1.7 mg, pistacje
  • suszonych owocach 1/4 szklanki(morele 0.9 mg, rodzynki 0.8 mg, sliwki 1.2 mg),
  • brokuły 1.0 mg,  
  • szpinak 1/2 szklanki 3.2 mg,
  • migdały - 1/4 szklanki 1.3 mg,
  • masło migdałowe - 2 łyzeczki 1.1 mg,
Przyswajanie żelaza w postaci trudno niehemowej dochodzi do 5%, ale wzrasta ona aż trzykrotnie, jeżeli do naszej codziennej diety dodamy produkty bogate w witaminę C, bądź bogate w kwas foliowy, kobalt, mangan lub miedź.

***Wchłanianie żelaza, zakłócają nadmierne ilości cynku i witaminy E, natomiast witamina C sprawia, ze organizm łatwiej przyswaja żelazo
***Mleko, kakao, herbata, kawa zmniejszają wchłanianie żelaza.
***Podczas przyjmowania doustnych preparatów żelaza zabarwienie stolca zmienia się na bardzo ciemnobrunatne lub nawet czarne.
***Przedawkowanie - zbyt duże ilości żelaza w surowicy krwi mogą sprzyjać tworzeniu się wolnych rodników i zwiększyć szczególnie u mężczyzn ryzyko chorób krążenia.

www.witaminy-mineraly.pl www.forumginekologiczne.pl www.destro.pl vegetariankids.co.uk

5 DAYS SMOOTHIE: mango + banan

Składniki:
dwa banany,
mango,
ł szklanki mleka,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1 łyżka stołowa miodu - opcjonalnie.

Przygotowanie:
Owoce obierz ze skórki, pokrój w kostkę, włóż do blendera. Dodaj mleko i jogurt i miksuj.

Orzeźwiajacy krem do cery tłustej z nutą cytrusową

Olejki cytrusowe nie tylko pobudzają nasze zmysły i poprawiają samopoczucie, ale także poprawiają koncentrację i pomagają w sytuacjach stresogennych. Ponadto ich właściwości są bardzo pomoce w walce z cerą tłustą. UWAGA! Olejki cytrusowe sa fototoksyczne - po nałożeniu kremu na twarz, należy unikać słońca przez (minimum) 2h.

15g wosku z jojoba | 15ml wody | 60ml oleju słonecznikowego | 6 kropelek olejku citronella (cymbopogan nardus) | 6 kropele olejku cytrynowego (citrus medica limonum)

Rozpuszczam wosk - wrazm z olejm słonecznikowym umieszczam go w słoiczku, a słoiczek w rondelku z gorącą wodą. Gdy wosk się rozpusci, słoiczek przenosze do pojemnika w zimną wodą. Mieszając, wlewam wodę, kropelka po kropelce. 
Na sam koniec, gdy krem będzie gęstniał, dodaję olejki eteryczne.

Przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Krem do twarzy, cera sucha - olejek rumiankowy i z nasion marchewki

Sucha skóra to utrapienie niejednej z nas. Przy pielęgnacji tego typu skóry, trzeba zachować szczególną uwagę. W poniższym przykładzie na krem do suchej skóry, użyłam bardzo delikatnych olejków, które poprawią krążenie krwi, nawilżą i zregenerują skórę. Olej z nasion marchewki posiada kwasy tłuszczowe, beta karoten, oraz witaminy, które chronią skórę przed działaniem czynników zewnętrznych. Olejek rumiankowy chroni skórę przed nadmierną utratą wody.

15g wosku migdałowego | 15ml wody | 60g oleju z nasion marchewki (daucus carota) | 15 kropelek olejku ruminakowego (anthemis nobilis) 

Wosk i oleje roślinne umieszczam w pojemniku i trzymam w gorącej wodzie, aż wosk się roztopi.

Odstawiam na bok i po kropelce wlewam wodę, ciągle mieszając.

Olejek eteryczny dodaję pod koniec, gdy krem zacznie gęstnieć.

Odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Możesz włożyć do lodówki.

Dociski - sposób nr 4

[składniki]
5 tabletek asporyny,
sok z cytryny.



Ok. 5 tabletek aspiryny rozdrobnij i rozpuść w niewielkiej ilości wody, następnie dodaj 1-2 łyżeczki cytryny. Gotowy preparat należy nałożyć na stwardniałą skórę, po czym owinąć szczelnie folią spożywczą, lub bandażem. Okład pozostawiamy na około kwadrans.

Odciski - sposób nr 3

diaryofanutritionist.com
Cytyrna jest bardzo pomocna w walce z odciskami. 

Kroimy zatem cytrynę w grubszy plasterek i przykładamy go w miejsce wystapienia odcisku. Owiń bandażem i pozostaw na jakiś czas,

5 DAYS SMOOTHIE: banan i jagody

Składniki:

- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 1 szklanka jagód, świeżych (ewentualnie mrożonych), 

- 1,5 szklanki mleka,
- 2 duże banany - pokrojone.

Przygotowanie:

Połacz wszystkie składniki i włóż do blendera. Zmiksuj i pij.

Na zdrowie (!)


Naturalna apteczka - ból głowy

bettermindbodyspirit.com.au

Ból glowy pojawia sie z róznych powodów. Moze to byc przemeczenie, przekrwienie błony śluzowej nosa, zmeczone oczy (np zbyt dlugie wpatrywanie sie w ekran komputera), czy stres. Bóle glowy mogla równiez byc wywolywane poprzez niewlasciwa postawe, np zle, lub ciagle siedzenie przez komputerem powoduje ból karku i ramion, a co za tym idzie ból glowy.

Przede wszystkim walcz ze stresem, uprawiaj sporty - joga jest niesamowitym lekiem, i staraj sie przebywac czesto na swiezym powietrzu. Gdy siedzisz zbyt dlugo przed komputerem, wyjdz na zewnatrz na 5 minut. Co godzine rób 2 minutowe przerwy od ekranu - daj odpoczac oczom.

Unikaj produktów z glutaminianem sodu (MSG. ang.) - glutaminian sodu dodawany jest do żywności w celu zwiększenia jej smaku. Badania wykazały, że u ludzi, spożywających produkty zawierające ten związek, występuje większe ryzyko pojawienia się miren/bólów glowy. 

Pij dużo wody - wielu ludzi nie dostarcza do organizmu wymaganej ilości wody (2l dziennie), a kawa, alkohol czy kolorowe napoje, powodują odwodnienie organizmu. Zatem, gdy dopadnie cię ból głowy, wypij 2 szklanki wody.

Idz na masaz. Napiete miesnie spowodowane m.in stresem sa glówna przyczyna bólu glowy.

Naturalnymi tabletkami na ból głowy są warzywa/ziola/owoce zawierające:
  • kapsaicynę - jest znana z właściwosci przeciwbólowych i przeciwzapalnych,
  • niacyna - witamina B3, Witamina PP) rozszerza naczynia krwionośne, co zwiększa przepływ krwi, przez co pomaga złagodzić dolegliwości krążeniowe, w tym bóle migrenowe. Ponadto korzystnie wpływa na system nerwowy, zapewnia spokój psychiczny, koi nerwy, oraz ułatwia zasypianie. Nadmierne spożywanie cukru - słodyczy, napojów słodzonych, soków w kartonach, owoców w puszkach, etc, prowadzi do utraty niacyny i poważnych jej niedoborów w organizmie.
Aromaterapia:

  • lawenda - uspokaja, lagodzi bóle miesni
  • rozmaryn - pobudza i bardzo dobrze wplywa na system nerwowy. Znakomicie radzi sobie z bólem glowy, zapaleniem zatok, czy ogólnym zmeczeniem
  • mieta - ochladza, ozywia, a jej swiezy aromat pomoze w przypadku kataru
Zimne kompresy z pozywszych olejków eterycznych przyniosa ulge. Do niewielkiej ilosci wody dodaj ok 5 kropelek jednego z olejków. Dokladnie wymieszaj i namocz material, który przykladac bedziesz na kark, skron lub czolo.

Lyzke oliwy z olwiek wymieszaj z 2 kropelkami olejku eterycznego. Wmasuj w skronie, czolo, kark.

Jezeli nie masz pod reka olejków eterycznych, zaparz z powyzszych ziól herbatke ziolowa i uzyj jako kompres.


Ziololecznictwo:

  • rumianek
  • rozmaryn
  • mieta
  • kwiat lipy
Zaparz ziolowe herbatki i pij.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga