Smalczyk jest tlusciutki i ma przepiekna, wyrazista barwe. Rozsmaruj na swieza i jeszcze ciepla buleczke w piekarnika. Poezja dla podniebienia. Poniewaz konsystencja przypomina troche hummus, mozesz smialo maczac pokrojone chlebki pita, marchewke, czy seler naciowy. Zdrowa przekaska, hmm ? Smalczyk ten to rewelacyjne polaczenie wedzonej papryki, smazonych batatów i idealnie karnelizowanej cebulki z czosnkiem.
2 bataty | cebula | 2-3 zabki czosnku | 1/4 szklanki oliwa | 1-2 lyzki wedzonej hiszpanskiej papryki | sól i pieprz | sos sojowy
Ziemniaki obieram, myje i kroje w kostke. Gotuje w wodzie az troche zmiekna.
W miedzyczasie kroje czosnek i cebulke w kostke i smaze na rozgrzanej oliwie z oliwek. Smaze, az warzywa lekko sie zarumienia. Doprawiam i dodaje ziemniaki. Zwiekszam ogien i delikatnie opiekam ziemniaki z kazdej strony. Dodaje papryke i doprawiam w razie potrzeby.
Miksuje wszystko i przekladam do sloiczka. Jem na drugi dzien. Przechowuje do 3-4 dni.