Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Paski
Problem z paskami rozwiązany!! Znalazłam dziś papier ozdobny, z którego wyleciała tekturowa tuba. Pierwsza myśl - kosz. Zatem zmierzam do kosza, gdy pojawił się pomysł: potnę ją na mniejsze kawałki, poukładam w pudełku, a w tubki wsadze paski. Szafa zorganizowana!
Tak też uczyniłam.
Smiało możesz użyć rolek po papierze toaletowym!
Smiało możesz użyć rolek po papierze toaletowym!
DIY - eko farbki
gypsya.com |
Farbki dla naszych dzieciaczków bez tajemniczo-chemicznych składników? Tak, istnieją i wcale nie musisz płacić za nie dużych pieniędzy. Wystarczy kilka produktów z lokalnego sklepu i trochę chęci.
Zarażaj kreatywnością swoje pociechy już od najmłodszych lat!! Ten projekt możesz śmiało wykonać razem z nimi. Napewno dla Ciebie jak i Twoich dzieci będzie to super zabawa!
Składniki:
1 szklanka sody oczyszczonej
3/4 szklanki octu
1 szklanka skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki syropu kukurydzianego
miska
trzepaczka do jajek
barwnik spożywczy
foremka do robienia kostek lodowych
Przygotowanie:
Do miseczki wsyp 1 szklankę sody oczyszczonej.
Bardzo powoli wlej ocet i odczekaj, aż wszystkie bąbelki znikną.
Gdy mikstura przestanie 'bąbelkować', dokładnie wymieszaj oba składniki - użyj trzepaczki do jajek.
Dodaj syrop kukurydziany, oraz skrobię kukurydzianą.
Dokładnie wymieszaj.
Przelej miksturę do foremki do robienia kostek lodowych i dodaj niewielką ilość barwnika spożywczego.
Odstaw na bok, by fabrki przeschły. Czasami trwa to nawet dwa dni, ale napewno warto!
Zioła pod prysznicem
Domowa wegeta/warzywko
Domowo ze smakiem pisze, że przygotowanie własnej vegety zajmuje trochę czasu (aż do 5 godzin !). Ale coż tam! Fakt, że do naszych potraw dodamy 'ziarenka smaku', wolne od wszelkich chemicznych dodatków (patrz: Toksyczne składniki w żywności - unikać ! Zaczynamy czytać etykiety !), sprawia że ten czas nie może być stracony! Myślimy: ZDROWIE moje i moich bliskich!
Zatem do dzieła drogie Panie...Panowie :-) !!
Składniki:
1,5 kg marchwi
0,5 kg pietruszki - korzeń
0,5 kg selera
2 duże pory
natka pietruszki, selera, lubczyka
pół łyżeczki płatkow chilli
kilka ziarenek pieprzu
łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
kilka suszonych grzybów - opcjonalnie
Przygotowanie:
Warzywa obierz i dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lub pokrój w kosteczkę, jeżeli zamierzasz zrobic domową zupkę minutkę.
Pokrój por w plastry. Z zieleniny usuń łodyżki.
Przygotuj dwie blaszki do pieczenia - na jednej rozsyp startą marchewkę, korzeń pietruszki i seler, a na drugiej zieleninę i por.
Rozgrzej piekarnik do 75C, włóż do niego obie blachy i susz od 2 do 5 godzin.
Wymieszaj wszystkie ususzone warzywa, dodaj chilli, pieprz, sól, i rozdrobnij za pomocą blendera.
Podobnie jak domowo ze smakiem, zamierzam również przygotować dwa słoiczki - jeden z nich dodatkowo będzie zawierał suszone grzybki.
Domowy budyń z chleba świętojańskiego
1 szklanka mleka ryżowego, lub sojowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - opcjonalnie
3 łyżeczki karobu w proszku
Sposób przygotowania:
Mleko wymieszaj z proszkiem z chleba świętojańskiego i podgrzej na małym ogniu.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością wody i dodaj do mleka.
Gotuj przez ok. 2-3 minuty.
Budyń polej melasą z karobu, oraz posyp nasionkami chia.
Tofu z ogniska
[składniki]
1/2 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu, lub syropu z agawy
4 ząbki czosnku: przeciśnięte
1 łyżeczka tymianku: preferuje świeży, ale możesz użyc suszonego
sól i pieprz do smaku
[przygotowanie]
Wszystkie składniki łączę i dokładnie mieszam.
Marynuję tofu i odstawiam do lodówki na kilka godzin.
Rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na złoto.
Rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na złoto.
Karob - melasa z chleba świętojańskiego
Dziś 'łażąc' bez sensu i celu po Tesco natknęlam się na coś bardzo ciekawego, a mianowicie na syrop/melasa z karobu.
Moja uwagę przykuła informacja na temat jego zastosowania - Koniec z gorzką kawą !
Ze względu na niekorzystny wpływ cukru na nasz organizm, jakiś czas temu, organiczyłam słodzenie kawy z 2 łyżeczek na pół łyżeczki. Trudno mi było się odzwyczaić od słodkiej kawusi z rana!! Na szczęście znalazłam KAROB!!!
Syrop z tego ziarna ma naturalnie słodkawy posmak i co najważniejsze, jest zdrową alternatywą nie tylko jako słodzik do kawy, lub herbaty, ale można go również dodawać do większości przekąsek, deserów, wypieków itp - karob nadaje im ciemną barwę.
Drzewo karobu rośnie przeważnie w krajach Śródziemnomorskich. Od wieków owoce tego drzewa, uważane były za doskonałe źródło niezbędnych składników mineralnych, oraz witamin.
SuperSkład:
- jest bardzo bogatym źródłem białka,
- zawiera superPorcje magnezu, żelaza, wapnia, fosforu,
- węglowodany,
Ponadto:
- nie zawiera kofeiny, oraz teobrominy, obecnych w kakao,
- zawiera mało tłuszczu.
Stosowanie karobu ma dobroczynny wpływ na cały organizm:
- jest stosowany w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie,
- jest stosowany jako lek na zaburzenia żołądkowo-jelitowe (refluks żołądkowo-przełykowy),
- poprawia trawienie i reguluje metabolizm,
- wykorzystywany w walce z osteoporozą - wzmacnia układ kostny, polecany w każdym wieku,
- działa antywirusowo i antyseptycznie,
- jest polecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi,
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- wspomaga odporność organizmu - 2 łyżki melasy i wracasz do zdrowia,
- wapń pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego - wapń usuwa toksyny z okrężnicy,
- dla alergików - substytut kakao, bezglutenowy.
***1 łyżka tego produktu dostarcza ponad 470 mg wapnia, czyli prawie tyle co dwie szklanki „tradycyjnego” mleka krowiego.
Weganizm teraz !!!
Zwierzęta są czującymi istotami, tak jak my!
Doświadczają emocji i doznań takich jak ból, przyjemność, strach, radość, nuda i stres,
a to, co się z nimi dzieje, ma dla nich znaczenie. Życie zwierząt ma wartość.
Weganie starają się minimalizować swój udział w wykorzystywaniu zwierząt poprzez odpowiednie wybory związane z dietą, ubraniami, kosmetykami czy rozrywką. Dzięki temu można zaoszczędzić cierpienia i śmierci wrażliwym i świadomym jednostkom w miejscach takich jak fermy, rzeźnie, laboratoria, ogrody zoologiczne czy cyrki.
Bigos roślinny
Jest możliwy i smakuje bajecznie. Z dodatkiem wędzonej papryki i tofu może z latwościa stać się konkurencją dla tradycyjnego bigosu. Zatem - do dzieła !!
Grzyby płuczę, zalewam wrzątkiem (ok. 1 szklankę) i odstawiam.
Białą kapustę szatkuję, marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach i wrzucam oba składniki do dużego garnka.
Zalewam ok 1.5l wrzacej wody.
Dodaję kostkę rosołową, łyżkę sosu sojowego, po pół łyżki ziół: oregano, cząber, lubczyk, majeranek, pieprz cayenne, ziele angielskie, liście laurowe, jagody jałowca. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem i solą.
Gotuję na średnim ogniu.
Gdy warzywa zmiękną, a woda troszke odparuje, dodaję wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną i 3/4 wody z grzybów. Zmniejszam ogień, dodaję 1 łyżkę papryki wędzonej, mieszam kapuchę i zabieram się za pieczarki.
Zalewam ok 1.5l wrzacej wody.
Dodaję kostkę rosołową, łyżkę sosu sojowego, po pół łyżki ziół: oregano, cząber, lubczyk, majeranek, pieprz cayenne, ziele angielskie, liście laurowe, jagody jałowca. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem i solą.
Gotuję na średnim ogniu.
Gdy warzywa zmiękną, a woda troszke odparuje, dodaję wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną i 3/4 wody z grzybów. Zmniejszam ogień, dodaję 1 łyżkę papryki wędzonej, mieszam kapuchę i zabieram się za pieczarki.
Na patelni podsmażam cebulę.
Gdy cebulka się zeszkli, dodaję pokrojone w większe kawałki pieczarki. Smażę, aż woda odparuje z pieczarek. Wtedy dodaję wędzone tofu i smażę, aż warzywa i tofu lekko zbrązowieja.
Doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym, ziarenkiem smaku, dodaję resztę zioł i paprykę wędzoną.
Gotuję przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaję pokrojone grzyby wraz z resztą wody grzybowej i gotuję przez ok 10 minut.
Wrzucam do garnka z kapustą, wraz z koncentratem pomidorowym.
Gdy cebulka się zeszkli, dodaję pokrojone w większe kawałki pieczarki. Smażę, aż woda odparuje z pieczarek. Wtedy dodaję wędzone tofu i smażę, aż warzywa i tofu lekko zbrązowieja.
Doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym, ziarenkiem smaku, dodaję resztę zioł i paprykę wędzoną.
Gotuję przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaję pokrojone grzyby wraz z resztą wody grzybowej i gotuję przez ok 10 minut.
Wrzucam do garnka z kapustą, wraz z koncentratem pomidorowym.
Całość duszę ok. 40 minut.
Podawaję z chlebkiem, lub ziemniakami (tak, rodzina mojego grubego tak jada i powiem, że smakuje całkiem zacnie!)
Podawaję z chlebkiem, lub ziemniakami (tak, rodzina mojego grubego tak jada i powiem, że smakuje całkiem zacnie!)
SMACZNEGO!!!
Flaczki z boczniaków
Skladniki:
250 - 300 g boczniaków - aczkolwiek im więcej tym lepiej
2 ziemniaki - pokrojone w kostkę
marchew - starta na grubych oczkach
pietruszka białakawałek pora - starty na grubych oczkach
seler
3 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
3 ząbki czosnku - pokrojone w kosteczkę
cebula - pokrojona w paski
1 łyżka majeranku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz
natka pietruszki do posypania
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Marchewkę i pora zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaka pokrój w kostkę.
Wrzuć do garnka, wraz z pozostałymi warzywami. Zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, oraz porcje warzywne i gotuj aż warzywa zmiękną.
Boczniaki pokrój w paski, wrzuć na patelnie i smaż przez ok 10 min. Pod koniec dodaj cebulę i czosnek.
Boczniaki pokrój w paski, wrzuć na patelnie i smaż przez ok 10 min. Pod koniec dodaj cebulę i czosnek.
Usmażone grzyby wrzuć do bulionu warzywnego i gotuj wszystko razem około 15 - 20 min.
Dodaj majeranku i słodką paprykę.
Wyciągnij seler i białą pietruszkę.
Smacznego!
Pasztet z soczewicy
Pogoda w sam raz na spędzenie dnia w kuchni - szaro, buro i ponuro - Manchester whoohoo! Lista potraw na tegoroczne wegetariańskie święta przygotowana!
Zatem przedświęteczne testowanie ich - CZAS START!
[składniki]
1,5 szklanki soczewicy - ja użyłam zielonej
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 szklanki bulionu warzywnego
1 marchewka - starta na grubych oczkach
2–3 ząbki czosnku - starte
kawałek selera naciowego - starty na grubych oczkach
1 średnia cebula - posiekana
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki masła
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 szklanki bulionu warzywnego
1 marchewka - starta na grubych oczkach
2–3 ząbki czosnku - starte
kawałek selera naciowego - starty na grubych oczkach
1 średnia cebula - posiekana
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki masła
spora garść posiekanej pietruszki
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
sól
pieprz
po 1 łyżeczce zmielonych przypraw -
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
sól
pieprz
po 1 łyżeczce zmielonych przypraw -
tymianku, majeranku, imbiru, gałki muszkatołowej
[przygotowanie]
Ziarna soczewicy zalej gorącym bulionem warzywnym. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj, aż soczewica będzie miękka. Odcedź, wyjmij przyprawy, odstaw.
Ziarna soczewicy zalej gorącym bulionem warzywnym. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj, aż soczewica będzie miękka. Odcedź, wyjmij przyprawy, odstaw.
Dodaj posiekaną pietruszkę, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Dopraw do smaku.
Dopraw do smaku.
W foremce wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadz masę pasztetową.
Wierzch posyp orzechami.
Pasztet piecz w 180°C, przez ok. 45 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)