Dziś 'łażąc' bez sensu i celu po Tesco natknęlam się na coś bardzo ciekawego, a mianowicie na syrop/melasa z karobu.
Moja uwagę przykuła informacja na temat jego zastosowania - Koniec z gorzką kawą !
Ze względu na niekorzystny wpływ cukru na nasz organizm, jakiś czas temu, organiczyłam słodzenie kawy z 2 łyżeczek na pół łyżeczki. Trudno mi było się odzwyczaić od słodkiej kawusi z rana!! Na szczęście znalazłam KAROB!!!
Syrop z tego ziarna ma naturalnie słodkawy posmak i co najważniejsze, jest zdrową alternatywą nie tylko jako słodzik do kawy, lub herbaty, ale można go również dodawać do większości przekąsek, deserów, wypieków itp - karob nadaje im ciemną barwę.
Drzewo karobu rośnie przeważnie w krajach Śródziemnomorskich. Od wieków owoce tego drzewa, uważane były za doskonałe źródło niezbędnych składników mineralnych, oraz witamin.
SuperSkład:
- jest bardzo bogatym źródłem białka,
- zawiera superPorcje magnezu, żelaza, wapnia, fosforu,
- węglowodany,
Ponadto:
- nie zawiera kofeiny, oraz teobrominy, obecnych w kakao,
- zawiera mało tłuszczu.
Stosowanie karobu ma dobroczynny wpływ na cały organizm:
- jest stosowany w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie,
- jest stosowany jako lek na zaburzenia żołądkowo-jelitowe (refluks żołądkowo-przełykowy),
- poprawia trawienie i reguluje metabolizm,
- wykorzystywany w walce z osteoporozą - wzmacnia układ kostny, polecany w każdym wieku,
- działa antywirusowo i antyseptycznie,
- jest polecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi,
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- wspomaga odporność organizmu - 2 łyżki melasy i wracasz do zdrowia,
- wapń pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego - wapń usuwa toksyny z okrężnicy,
- dla alergików - substytut kakao, bezglutenowy.
***1 łyżka tego produktu dostarcza ponad 470 mg wapnia, czyli prawie tyle co dwie szklanki „tradycyjnego” mleka krowiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz