Skladniki:
250 - 300 g boczniaków - aczkolwiek im więcej tym lepiej
2 ziemniaki - pokrojone w kostkę
marchew - starta na grubych oczkach
pietruszka białakawałek pora - starty na grubych oczkach
seler
3 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
3 ząbki czosnku - pokrojone w kosteczkę
cebula - pokrojona w paski
1 łyżka majeranku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz
natka pietruszki do posypania
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Marchewkę i pora zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaka pokrój w kostkę.
Wrzuć do garnka, wraz z pozostałymi warzywami. Zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, oraz porcje warzywne i gotuj aż warzywa zmiękną.
Boczniaki pokrój w paski, wrzuć na patelnie i smaż przez ok 10 min. Pod koniec dodaj cebulę i czosnek.
Boczniaki pokrój w paski, wrzuć na patelnie i smaż przez ok 10 min. Pod koniec dodaj cebulę i czosnek.
Usmażone grzyby wrzuć do bulionu warzywnego i gotuj wszystko razem około 15 - 20 min.
Dodaj majeranku i słodką paprykę.
Wyciągnij seler i białą pietruszkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz