Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
URBAN JUNGLE IDEAS
http://fallfordiy.com/blog/2015/04/22/diy-ladder-shelf-hack/ |
http://www.carolhayesmanagement.co.uk/artist/sally-cullen/interiors |
http://www.stylemepretty.com/living/2015/04/24/garden-harvest-supper-club/ |
http://www.remodelista.co |
Kiełbasa
Oczywiście roślinna, z karmelizowaną cebulką, musztardą własnej produkcji, buleczką z makiem i pomidorami z oregano, a co tam :)
#PleaseGoVegan :)
Roślinne Dogs
Sezon na BBQ nie jest u nas jeszcze otwarty, ponieważ ostatnio pogoda płata figle - w ciągu tygodnia jest pięknie (do 18C), a na weekend oczywiście pada, hey! Hot dogs zatem zrobiliśmy w piekarniku, ale niebawem napewno pojawią się na grilu.
[składniki]
parówki roślinne
bułki na hot dogi
sosy wg własnego uznania: BBQ, ketchup, chilli sos, musztarda, marynowana (kiszona) cebulka w sosie, itp
1 średnia cebulka
warzywa: cokolwiek lubicie, lub macie w lodówce :)
tofu
smoked liquid
[przygotowanie]
Cebulkę kroję w kostkę, wrzucam na patelnie z rozgrzaną oliwą z olwiek, doprawiam pieprzem i sosem sojowym i podsmażam, aż cebulka się zeszkli. Sciągam z ognia.
Tofu rozdrabniam palcami, polewam smoked liquid, dobrze mieszam, doprawiam solą i pieprzem i smażę, aż tofu lekko się zarumieni. Sciągam z ognia i odstawiam na bok.
Parówki podsmażam przez chwilkę na patelni.
Kroję warzywa.
Przekrojone bułki smaruję sosem z marynowanej cebulki (użyj innego sosu), wkładam parówki, posypuję usmażoną cebulkę i tofu.
Układam na foremkę i zapiekam w 190C.
Po 10-15 minutach wyciągam hot dogi, polewam sosem BBQ, lub jakimkolwiek innym, dodaję pokrojone warzywa i JEM.
Smacznego :)
#PleaseGoVegan :)
Chilli con Soczewica
Dwa dni temu miałam ochotę na coś ostrego. Na soczewicę zarówno. Curry (O NIE!!) troszkę mi się znudziło - przez ostatnie dwa tygodnie, dzien w dzień curry. Myślałam też o chilli con corn, ale nie miałam 'soja mielonego'. Postanowiłam jednak nie wynurzac nosa z doma, ponieważ strasznie wiało, a ja nie chciałam mieć potarganej fryzury.
Soczewica, soczewica, chilli, soczewica?
Chilli z soczewicy zatem - a czemu nie?! w końcu niedziela, nie może nie wyjsć, bo najgorsze w niedzieli co moze byc to to ze się konczy...
Wszystko całkiem zajebiscie :)
Soczewica, soczewica, chilli, soczewica?
Chilli z soczewicy zatem - a czemu nie?! w końcu niedziela, nie może nie wyjsć, bo najgorsze w niedzieli co moze byc to to ze się konczy...
Wszystko całkiem zajebiscie :)
[składniki]
1,5 szklanki żółtej soczewicy - zmieszałam z zieloną soczewicą, bo zółtej mi niestety zabrakło
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
kawałek selera naciowego
zielona papryka - może być czerwona, lub pomarańczowa
liść laurowy
1 suszona, lub świeża papryczka chilli
pół łyżeczki chilli w proszku
sól i pieprz
sos sojowy
oliwa z oliwek
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 pomidor
Wywar: 4 szklanki przegotowanej wody, ziarenko smaku, liść laurowy, sos sojowy, ziele anigelskie
[przygotowanie]
Cebulkę i czosnek kroję w kosteczkę i wrzucam na rozgrzaną oliwę z oliwek. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojony w kostkę seler naciowy, paprykę, papryczkę chilli i liść laurowy. Smażę, aż cebulka się zeszkli.
Przygotowuję wywar warzywny i wlewam do całości - dzis na szybkości, z ziarenka smaku i sosu sojowego.
Dodaję soczewicę, pokrojony pomidor, przecier pomidorowy, oraz chilli w proszku.
Gotuję przez 15-20 minut na małym ogniu, aż soczewica zmiękknie.
Odławiam pomidory, wraz z niewielką iloscią sosu i soczewicy i miksuję na gładką masę. Wlewam ponownie do całosci - zagęszczam troszkę chilli.
Gotuję przez chwilkę, doprawiam i serwuję.
Można podawać z pieczywem, lub ryżem.
Odławiam pomidory, wraz z niewielką iloscią sosu i soczewicy i miksuję na gładką masę. Wlewam ponownie do całosci - zagęszczam troszkę chilli.
Gotuję przez chwilkę, doprawiam i serwuję.
Można podawać z pieczywem, lub ryżem.
#PleaseGoVegan
Roślinny gulasz w chlebie
Wczoraj wspominałam weekendową wycieczkę do Pragi, która miała miejsce wieki temu. Wspominałam, ludzi których poznalismy, pinty, które wypiliśmy i miejsca, które odwiedziliśmy. Zapragnęłam by czeski klimat pojawił się na chwilkę w moim domu, dlatego zrobiłam roślinną wersję jednej z potraw, którą jadłam podczas tego pobytu... Gulasz w chlebku.
Zamiast mięsa zwierzęcego, użyłam zamiennika z soi o smaku kurczaka - innego nie mamy. Szczerze, nie mam pojęcia, czy można podobne produkty dostać w PL. Jeżeli można, to super. Jeżeli nie, nic się nie dzieje - po prostu dodaj więcej pieczarek.
Zamiast mięsa zwierzęcego, użyłam zamiennika z soi o smaku kurczaka - innego nie mamy. Szczerze, nie mam pojęcia, czy można podobne produkty dostać w PL. Jeżeli można, to super. Jeżeli nie, nic się nie dzieje - po prostu dodaj więcej pieczarek.
[składniki]
chicken style bites - opcjonalnie
500g pieczarek
kawałeczek selera naciowego
pół papryki - użyłam pomarańczowej
jedna marchewka
3-4 szklanki wywaru - przepis znajdziesz tutaj
mąka
przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, sos sojowy
2 bochenki okragłego chlebka
[przygotowanie]
Przygotowuję rosołek.
Warzywa odcedzam.
Marchewkę kroję w talarki i zostawiam w rosolku.
Rozgrzewam oliwę z oliwek i łyżkę masełka roślinnego.
Kroję pieczarki i wrzucam na patelnie.
Doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym.
Dodaję liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i owoca jałowca
.
.
Smażę, aż pieczarki lekko się zarumienią.
Dodaję kuraka sojowego i pokrojoną w kosteczkę paprykę i seler i smażę przez ok. 10-15 minutek, mieszając, by nic się nie przypaliło.
Calość zalewam rosołkiem i gotuję na bardzo małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Doprawiam do smaku.
Doprawiam do smaku.
Następnie zagęszczam sosik: dwie łyżki mąki łączę z chochelką wywaru. Dokładnie mieszam, by nie było gródek i przelewam przez sitko do całości.
(Dodaj więcej mąki, jeżeli sosik jest zbyt rzadki).
(Dodaj więcej mąki, jeżeli sosik jest zbyt rzadki).
Do bochenkowych miseczek wlewam gotowy gulasz.
#PleaseGoVegan :)
URBAN JUNGLE IDEAS
http://www.desiretoinspire.net/blog/2014/6/4/darlinghurst-apartment.html |
http://www.decoratingyoursmallspace.com/creative-indoor-vertical-wall-garden-ideas/ |
http://www.stocksy.com/134086 |
https://www.etsy.com/listing/117301254/guerrilla-gardening-slingshot-seed-bomb?utm_source=Pinterest&utm_medium=PageTools&utm_campaign=Share |
http://www.decoratingyoursmallspace.com/creative-indoor-vertical-wall-garden-ideas/ |
Bulbophyllum longissimum
OH Wow.
https://www.pinterest.com/search/pins/?q=Bulbophyllum%20longissimum |
http://orchiddynasty.tumblr.com |
http://orchiddynasty.tumblr.com |
https://www.pinterest.com/search/pins/?q=Bulbophyllum%20longissimum |
Kokosowe kuleczki w polewie czekoladowej
[składniki]
szklanka wiórek kokosowych
4 łyżki oleju kokosowego
4-5 łyżek miodu, lub syropu z agawy
pół tabliczki ciemnej czekolady
[przygotowanie]
Wiórki, olej i miód wrzucam do naczynka i palcami 'ugniatam' ciasto by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Formuję w kuleczki i odstawiam do lodówki.
W międzyczasie roztapiam pół tabliczki wegańskiej czekolady, lub przygotowuję własną. Mam przepis w głowie i gdy tylko przyjdą moje czekoladowe foremki, wypróbuję i dodam go tutaj.
Kokosowe kuleczki maczam w rozopionej czekoladzie i układam na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę, lub cokolwiek innego.
Wkładam do lodówki na ok. godzinkę.
Smacznego.
Please go Vegan :)
Coby się stało gdyby, któregoś dnia wszyscy ludzie na świecie podjęli dezycję o przejściu na wegetarianizm?
W 2009 roku naukowcy z holenderskiej Environmental Assessment Agency opublikowali raport, w którym przedstawili skutki jakie dla środowiska będzie miała dieta wegetariańska i wegańska.
Gdyby wszyscy odrzucili spożywanie produktów odzwierzęcych emisja CO2 związana z rolnictwem spadnie o 17%, emisja metanu o 24%, a tlenków azotu o 21% do 2050 roku.
Co więcej zmiana diety byłaby o wiele mniej kosztowna niż próby rozwiązania problemu poprzez zmiany technologiczne i podatki od CO2.
Globalny wegetarianizm pozwoli nam również oszczędzić ziemię. Naukowcy obliczyli, że likwidacja ferm przemysłowych uwolni 2,7 mld ha, a likwidacja gruntu pod uprawy roślin na paszę dla zwierząt to kolejne 100 milionów hektarów.
Superb bird
Nie moglam nacieszyc sie widokiem tych wspanialych zwierzat, ogladajac wczoraj program mojego numer 1, David Attenborough - Paradise birds.
Ten ponizej to superb bird - baniowy !!!!
http://www.natgeocreative.com/photography/1522353 |
http://mono-blog.com/2014/11/birds-of-the-paradise/superb-bird-of-paradise/ |
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)