Niedziela. Pada. Nie jestem tradycyjna, ale dziś postanowiłam sprobować zrobić wegański, aromatyczny rosołek. Wyszło naprawdę przepysznie!! Nie sądziłam, że można stworzyć rosół bez kurczaka, który smakuje jak prawdziwy, domowy rosołek !!
1 cebula | pół pieczonego czosnku | 3 marchewki | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera | por | garść świeżej natki pietruszki | ziarenko smaku | sos sojowy | sól i pieprz do smaku |łyżka oliwy z oliwek
Cebulkę obieram, kroję w cwiartki i opalam na palniku.
Pozostałe warzywa obieram, myję i wrzucam do garnka, razem z pieczonym czosnkiem i spaloną cebulką. Zalewam wrzątkiem, dodaję ziarenko smaku, pieprz, sos sojowy, oliwę z oliwek.
Gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut.
Odcedzam.
Odcedzam.
Podaję z makaronem, pokrojoną w talarki marchewką i posiekaną świeżą pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz