Żywność, która barwi zęby

Oto lista produktów, które zabarwią nasze zęby. Aby nasz usmiech pozostał śnieżnobiały i zdrowy, unikaj lub ogranicz spożycie niektórych produktów, oraz zainteresuj się higieną jamy ustnej po ich degustacji.

Herbata 
Jest zdecydowanie bardzo smaczna i zdrowa, ale nie dla naszych zębów. Szczególnie herbata czarna. Większość dentystów uważa, że herbata ta odbarwia zęby nawet bardziej niż kawa. Inne rodzaje herbaty nie mają aż takiego wpływu na kolor szkliwa, co nie znaczy, że są całkowicie bezpieczne. Oczywiście herbata, a także kawa nie "pokolorują" naszych zębów od razu, ale nie powinno się przesadzać z jej ilością. 

*Kawa i herbata powodują żółknięcie zębów - aby tego uniknąć pij przez rurkę. Picie przez rurkę ograniczy kontakt płynu z zębami.


Czerwone wino
Silne składniki barwiące zawarte są niestety w czerwonym winie, a także soku z czerwonych winogron. Składniki kwasowe uszkadzają szkliwo. W przypadku czerwonego wina reakcja jest natychmiastowa. Białe wino nie daje takich efektów, co wcale nie oznacza, że jest bardziej bezpieczne. Jego niska kwasowość powoduje, że silniej wymywa z zębów wapń i fosfor. Jest jednak sposób by zapobiec erozji szkliwa - najlepiej w tym samym czasie podjadać sery (zawierają dużo wapnia). W żadnym wypadku nie powinniśmy łączyć wina musującego z truskawkami, bo wówczas atak kwasów jest silniejszy.


Kolorowe sosy
Nadają aromatyczny smak prawie kazdej potrawie i są smaczne, lecz sosy  (pomidorowy, sojowy, czy tez curry) o intensywnej barwie mogą znacznie zmienić kolor naszych zębów. Nie rezygnuj z nich - po każdym posiłku popijaj wodę, oraz dyskretnie płucz zęby.


Napoje gazowane i energetyczne
Sztuczne barwniki zawarte w napojach gazowanych takich jak cola, oranżada, uszkadzają szkliwo, tym samym ułatwiając wnikanie barwnika z innych produktów.

Owoce leśne
Naturalne barwniki zawarte są w wielu owocach - zwłaszcza leśnych. Zęby barwią jeżyny, czarne porzeczki, maliny, a szczególnie jagody. Choć są bogate w witaminy, najlepiej zajadać się nimi w domu, a po degustacji koniecznie umyć zęby.


Farbowane słodycze 
Niektóre słodyczne kolorowane są barwnikami naturalnymi, a inne sztucznymi. Jeśli jednak łakocie barwią usta i język, oznacza to, że napewno "farbują" też zęby. I choć przebarwienia da się usunąć szczoteczką, powinniśmy ich unikać.  Sztuczne barwniki to nic innego jak czysta chemia, które mają negatywny wpływ na nasze zęby. 

Co jeść, by mieć śnieżnobiały uśmiech

guardian.co.uk/fashion
Sposobów wybielania zębów jest wiele – od wyspecjalizowanych produktów i zabiegów dentystycznych, do dobrze przemyślanej diety. Ciemnienie zebów jest częściowo procesem naturalnym, ponieważ z wiekiem, w wyniku ścierania się zębów, odsłaniana jest zębina, która odpowiada za żółty odcień naszych zębów. Z drugiej strony, to co jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale również na kolor naszych zębów.

Aby zachować białe zęby powinniśmy unikać jak to tylko możliwe, pokarmów i substancji powodujących plamy i przebarwienia. Niektóre z nich to kawa, coca-cola, czy jagody. (Pełna lista tutaj: http://mo-naturalnie.blogspot.co.uk/2013/01/zywnosc-ktora-barwi-zeby.html).

Zasada jest prosta, każda żywność, która powoduje plamy na ubraniach, może powodować przebarwienia na zębach. Potrzeba tylko siedmiu minut, aby rozpoczął się proces niszczenia tkanki zęba. Możesz jednak łatwo temu zapobiec poprzez szczotkowanie zębów, lub przynajmniej płukanie wodą jamy ustnej, zaraz po spożyciu tych produktów. Jeżeli nie masz pod ręką ani wody ani szczoteczki, użyj gumę do żucia bez cukru. Pomaga ona usunąć cząstki pokarmu z zębów, przyczyniające się do ich niszczenia, a także w czasie żucia wytwarzana jest ślina, która neutralizuje szkodliwe działanie kwasów na zęby

Z drugiej strony istnieje również  grupa warzyw, owoców i innych produktów spożywczych, które pomagają w osiągnięciu śnieżnobiałego uśmiechu. 


Co należy jeść:


1.  Twarde owoce i warzywa

Jedz jabłka, seler, kalafior oraz marchew. Dlaczeo ? W czasie jedzenia produkty te działają podobnie do papieru ściernego, oczyszczając zęby z osadu nazębnego. Są to naturalne szczoteczki do zębów. Dodatkowo, te warzywa i owoce stymulują produkcję śliny, która usuwa brud z zębów.

2. Owoce cytrusowe i truskawki

Kwas zawarty w pomarańczach, mandarynkach i ananasie może wybielić powierzchnię zębów. Dodatkowo, kwas z cytrusów zawiera enzymy, które niszczą bakterie mogące prowadzić do próchnicy, oraz nieświeżego oddechu. Jak wyżej wymienione produkty, owoce cytrusowe zawierają substancje, które pobudzają produkcję śliny co z kolei zapobiega tworzeniu się płytki nazębnej, a także dzialają jako odplamiacze, usuwając plamy powstałe w wyniku picia kawy, coca-coli czy czerwonego wina. Warto sięgnąć także po truskawki. Te zawierają enzym – kwas maleinowy, który ma właściwości wybielające.

3. Nabiał

Produkty mleczne, takie jak jogurt i twaróg, oraz mleko, zawierają kwas mlekowy, który może chronić przed psuciem się zębów. Proteiny zawarte w jogurcie przywierają do zębów, działając jak tarcza ochronna chroniac nas przed bakteriami. Jedzenie twarogu natomiast zwiększa produkcję śliny, mającej działanie przeciwbakteryjne. Poza tym nabiał jest bogaty w wapń, który chroni i wzmacnia kości utrzymujące zęby w odpowiednim miejscu.


http://portal.abczdrowie.pl

Olej rycynowy, gliceryna i ocet jabłkowy


Składniki:
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka gliceryny
jajko - można pominąc (weganie)
łyżka olej rycynowy
olejek zapachowy


Wykonanie:
Dokładnie mieszam 1 łyżeczkę octu jabłkowego z 1 łyżeczką gliceryny i dwoma łyżkami olejku rycynowegoNastępnie dodaję roztrzepane jajko i mieszam wszystkie składniki

Ze względu na troszkę nieprzyjemny zapach octu jabłkowego, możesz dodac kilka kropelek olejku zapachowego - ja dodaję olejku lawendowego.


Następnie nakładam maseczkę na całą długość włosów i owijam włosy ręcznikiem, lub specjalnym czepkiem. 


Pozostawiam miksturę na włosach przez ok. 2 godziny. 

Następnie dokładnie myję włosy szamponem (jeżeli będziesz miała problemy ze zmyciem olejów z włosów, umyj je kilka razy, lub zmien szampon). 

Maskę należy robić 1 raz w tygodniu przez 1 miesiąc. 

Po 1 miesiącu, można robić maseczki prewencyjnie - i nakładać 1 raz w ciągu 2 tygodni.

Rezultat:

Po ok. dwóch miesiacąch stosowania, czestotliwość mycia włosów zmniejszyła się z jednego dnia (myłam co dzien) do trzech dni. Włosy są błyszczące, puszyste, miękkie i świeże.



Jabłka

pinterest.com
Jabłka zawieraja spore ilości witaminy A i B1. Zawiera również spore ilości składników mineralnych, jak potas, sód, fosfor i wapn.
Jabłka są bogate w przeciwutleniacze.

Jabłka dostępne przez cały rok, są smaczne, zdrowe i nawet nie najdrozsze. A ty? Czy wiedziałeśże jedząc jabłka:
  • będziesz mieć bielsze, zdrowsze zęby: jabłko nie zastapi szczoteczki do zębów, ale gryzienie i żucie go, stymuluje produkcję śliny w ustach, oraz zmniejsza próchnice przez obniżenie poziomu bakterii,
  • zapobiegniesz rozwojom chrób t.j Parkinsona, Alzheimera: Nowe badania pokazują, że picie soku jabłkowego może zwalczyc skutki starzenia się mózgu,
  • uchronisz sie przed nowotworami - jabłka zawierają szereg przeciwutleniaczy np. polifenoli i flawonoidów, które zmniejszają ryzyko rozwoju raka,
  • zmniejszysz ryzyko cukrzycy,
  • zapobieganiesz powstawaniu kamieni żółciowych,
  • zmniejszysz poziom cholesterolu,
  • pokonasz biegunki, zaparcia, bóle brzucha i wzdęcia - co ostatecznie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego,
  • pomożesz zwalczyć hemoroidy,
  • bedziesz w stanie kontrolować swoją wagę: wiele problemów zdrowotnych, w tym choroby serca, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2 i bezdech senny, związanych jest z nadwagą. Aby dobrze zarządzać swoją wagę i poprawić ogólny stan zdrowia, lekarze zalecają dietę bogatą w błonnik, 
  • pomożesz w detoksykacji wątroby: stale konsumujemy toksyny, czy to z napojów i żywności, a twoja wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie tych toksyn z organizmu. Dbajmy o naszą watrobe. Jedym z najlepszych i najłatwiejszych sposobów, aby pomóc w detoksykacji wątroby jest jedzenie m.in jabłek,
  • wzmocnisz swój układ odpornościowy: Czerwone jabłka zawierają przeciwutleniacz o nazwie kwercetyna. Ostatnie badania wykazały, że kwercetyna może pomóc zwiększyć i wzmocnić twój układ odpornościowy, zwłaszcza gdy jesteś zestresowany,
  • pomożesz zapobiec powstaniu zaćmy: Chociaż wcześniejsze opinien przeprowadzonych badan zostały podzielone na ten temat, ostatnio długoterminowe badania sugerują, że ludzie, którzy mają dietę bogatą w owoce, które zawierają antyoksydanty, są od 10 do 15 procent mniej narażeni na rozwój zaćmy.
forbes.com


http://www.healthdiaries.com
http://news.charlesayoub.com

Zostan Wege: TOFU

Wieńce z dodatkiem natury

Kilka świetnych propozycji na wieńce na drzwi z uzyciem naturalnych produktów. Wynonane z dyni, jabłek, jarzębiny, czy innych naturalnych ornametnów, fantastycznie i bardzo unikatowo prezentować się będą na naszych drzwiach.

Jarzębina i grabki

Leśne owoce 

Kukurydza i czosnek

Owies i liście



Nature is the best designer - photography



Jak naturalne zagęscić brwi domowymi sposobami


ceneo.pl
Brwi to niezwykle atrakcyjny element na naszej twarzy. Gęste i pięknie zadbane brwi powracaja do lask.
Ja nie jestem zadowolona ze swoich - sa cieniutkie. Niestety bylam nastolatka, gdy 'kreseczki' byly modne. Teraz planuje powrócic do stanu przed drastycznym depilowaniem i zagescic je naturalnymi sposobami.

Ponizej przedstawiam naturalne stymulatory wzrostu wlosów. By domowy preparat mial wiekszego kopa, mozecie je laczyc np. olej kokosowy z olejkiem rycynowym, lub olej z awokado z olejkiem rozmarynowym.

Mozna równiez nakladac na rzesy, ale ostroznie, by oleje nie dostaly sie do oczu.

Mi najbardziej odpowiada wersja z olejem kokosowym, poniewaz olej tez przyjmuje twarda konsystencje i nie scieka po twarzy. Nakladam i delikatnie wcieram przez minutke w skóre. Pozostawiam na noc. Stosuje kazdego wieczoru.


Zapusc brwi:

  • oliwa z oliwek jest od dawien dawna uważana za najlepszy domowy środek w walce z utratą włosów. Można ją kupić w każdym sklepie spożywczym. Wmasuj ją delikatnie w skórę za pomocą pędzla, szczoteczki, lub po prostu palca. Oliwa z oliwek przyspiesza wzrost włosów, stymulując mieszki naturalnie i powodując, że  włosy zaczną wyrastać szybciej. Wystarczy dodać oliwę z oliwek na noc przed pójściem spać, a następnie zmyć rano cieplą wodą. W ciągu zaledwie kilku tygodni, brwi mogą odrosnąć.

  • olej rycynowy jest jedynym produktem, który może być lepszy niż oliwa z oliwek. Jest skarbnicą kwasów tłuszczowych, dlatego bez problemu wygładza włosy. Poprawia także nawilżenie naskórka i włosów. Olej rycynowy jest nie tylko doskonałą odżywką, wzmacnia osłabione włosy.
  • olej kokosowy
  • olejek z rozmarynu jest dobrze znanym stymulatorem wzrostu włosów, który jest również stosowany do skóry głowy w celu promowania wzrostu włosów. Może być używany w dowolnym miejscu na ciele (??), w tym na brwiach, aby rosły szybciej. Ważne jest, aby rozcieńczyć rozmaryn z olejkiem rycynowym przed nałożeniem na skórę.
  • oklady z pokrzywy - herbatke zaparzyc i wcierac w brwi
  • olejek z awokado
  • imbir - pobudza krazenie. Zetrzyj kawalek korzenia imbiru i delikatnie wcieraj w brwi. UWAGA: przede wszystkim uwaga na oczy. UWAGA2: po nalozeniu imbiru na skórze pojawi se uczucie pieczenia - imbir jest ostry. Naszczescie uczucie goraca bedzie trwac tylko chwilke.

DIY KOSMETYKI

1. Odżywka do brwi - z olejku rycynowego, olejków eterycznych: szalwiowego i rozmarynowego >>> przepis <<<



Serotonina

Serotonina działa jako neuroprzekaźnik, który pomaga przenosić sygnały z jednej części mózgu do drugiej. Chociaż serotonina jest wytwarzana w mózgu, gdzie pełni ona swoje podstawowe funkcje, około 90% naszych dostaw serotoniny znajduje się w przewodzie pokarmowym, oraz w płytkach krwi (trombocytach). W znacznym stopniu odpowiada za nasz nastrój, stąd zwana jest hormonem szczęścia. Wpływa na nasz apetyt, zwłaszcza na spożycie cukrów, niezbędnych do jej wytworzenia. Zapewnia nam więc energię życiową, ale w skrajnych przypadkach może sprzyjać problemom z kontrolowaniem wagi.


Serotonina wytwarzana jest z jednego z aminokwasów egzogennych – tryptofanu. Organizm sam nie umie ich wytworzyć i trzeba mu je dostarczać z zewnątrz. 

Źródła serotoniny: 

1. Tryptofan
  • by nasz organizm zaczął produkować serotoninę, należy włączyć do naszej diety żywność, bogatą w tryptofan. Tryptofan, jeden z 10 aminokwasów, jest warunkiem koniecznym do produkcji serotoniny. Pokarmy, które zawierają tryptofan to: czerwone mięso (odpada w moim przypadku), mleko, jaja, sery, jogurt, nasiona dyni i sezamu, banany, mąka pszenna, płatki owsiane, banany, ryż biały, ziemniaki, soja, tofu, produkty sojowe, tuńczyk, małże, ostrygi, kraby.


2. Żywność z kwasami tłuszczowymi Omega-3



  • kwasy tłuszczowe Omega-3 zwiększają poziom serotoniny. Ryby zawierają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych. Inne to m.in nasiona lnu, orzechy, soja, przegrzebki, dynia, surowe tofu, krewetki, pestki dyni i sezamu. Oleje z kwasami tłuszczowymi omega-3 to m.in. olej z orzechów włoskich, olej sojowy, olej z nasion lnu, olej rzepakowy, olej z oliwek i olej sardynek. Ponadto zaleca się jedzenie szpinaku, buraków, kapusty, gorczycy, oraz czerwonej kapusty.

3. Węglowodany złożone

  • węglowodany odgrywają kluczową rolę w tworzeniu serotoniny. Aby promować produkcję, należy jeść pieczywo pełnoziarniste, chleb pełnoziarnisty, makaron pszeniczny, kukurydze, ryż brązowy, kuskus, quinoa, słodkie ziemniaki. Dodatkowe źródła to jagody, pszenica, jęczmień, proso, oraz czarna fasola.
4. Żywność z witaminą B6
  • witamina B6 wpływa na wyższą produkcję tryptofanu w organizmie. Żywność z witaminą B6 to wzbogacone zboża, płatki owsiane, szpinak, papryka, Jalapenos, banany, papryka i kapusty. Ponadto ziele angielskie, liście dyni i wołowiny(nie), kalafior, czosnek, seler, szparagi, pieczarki, brokuły, kapusta, brukselka.

5. Ponadto, by podnieśc poziom szczęśliwości:
  • uprawiaj sport!
  • wysypiaj się,
  • unikaj alkoholu, kofeiny i cukrów złożonych
  • kochaj!


Skutki niedoborów serotoniny: Gdy produkcja serotoniny zostanie skrajnie zaburzona, może dojść do poważnych problemów emocjonalnych, a nawet groźnej dla życia depresji. Podstawowe objawy to długotrwały spadek nastroju, przewlekły smutek, brak apetytu, brak chęci do życia, wahania nastroju.








1. Banany - słodkie źródło tryptofanu 

http://www.i-jedynka.pl/produkty.php?c=3&sc=75
marksdailyapple.com
2. Papryczka chili - przez ból do endorfin
lewisham.towntalk.co.uk


3. Pełne ziarno - optymalne zasilanie układu nerwowego
www.123rf.com

4. Tłuste ryby - dobre tłuszcze, słoneczna witamina D i sód
www.localfoodheroes.co.uk



5. Czekolada - stymulująca siła kofeiny i teobrominy
www.chocolatebygenevie.co.uk



6. Szpinak - liściaste zasilanie kwasem foliowym
www.terawarner.com

7. Surowe, chrupiące warzywa - rozluźnienie żuchwy i moc witamin
fot.net

8. Orzechy - dobre kwasy tłuszczowe, witamina E, magnez

www.istanbulfoodbazaar.com

źródło: 
www.livestrong.com/article/32342-sources-serotonin/
www.webmd.com/depression/features/serotonin?page=2
http://zdrowie.gazeta.pl
marksdailyapple.com/serotonin-boosters/#axzz2CWElQamr

Buraki


Buraki umieszczam na liscie SUPER FOOD. Dlaczego? Czytaj....

Buraki są super-magazynami, które gromadzą dużilości witaminy C oraz żelaza. Oba skladniki są istotne dla nszego zdrowia, a wiele organizmów miewa problemy, aby wchłonąć wystarczająco dużo żelaza. Na szczęście stara dobra Matka Natura zawarła dodatkowe ilości witaminy C, dzieki której  wchłanianie żelaza jest wyższe!

Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że jest ​​wymywana z warzyw i owoców gdy te są gotowane. Więc najprostszy sposób, aby praktycznie skorzystać z naturalnych wiatmin i skladników jest - jeść surowe buraki.

wholesome-cook.com
Korzenie są znakomitym źródłem wielu witamin: A, B1, B2, B3, B6 i minerałów, w tym fosforu, magnezu. 

Buraki zawierają również węglowodany, białko, silne antyoksydanty  (betacyjan) i błonnik rozpuszczalny.

Ciekawostka: młode liście z buraków są lepszym źródłem żelaza niż szpinak! 

Obniża ciśnienie krwi i ryzyko zawału serca i udaru mózgu
  • Badania wykazały, że burak może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, jak również związane z nią zagrożenia, takie jak zawał serca i udary mózgu. Dzienna dawka 250ml soku z buraków lub 1 -2 ugotowanych buraków (ok. 100g) może pomóc znacznie obniżyć ciśnienie krwi i związanych z nim zagrożeń.
Twoja zdrowa wątroba
  • Beta cyanin (antyoksydant) zawarty w burakach może pomóc w detoksie wątroby, poprzez usuwanie toksyn i przez potencjalnie zapobieganie gromadzeniu się tłuszczy.
Zmniejsza ryzyko osteoporozy
  • Burak zawiera krzemionkę mineralną. To pomaga organizmowi wykorzystać wapń, co jest ważne dla układu mięśniowo-szkieletowego.
Obniża poziom cholesterolu
  • Buraki zawierają rozpuszczalne włókna, które jak wykazano, mają możliwości obniżania cholesterolu. Zawiera również karotenoidy i flawonoidy, które pomagają zwalczac zły cholesterol.
Stabilizuje poziom cukru we krwi
  • Buraki są praktycznie beztłuszczowe i niskokaloryczne. Pomaga utrzymać poziom cukru we krwi na stałym poziomie.
Anemia i zmęczenie 
  • Wysoka zawartość żelaza w burakach oznacza, że ​​są dobre dla osób z niedokrwistością i cierpiącym na zmęczenie.
Demencja
  • Ostatnie badania przeprowadzone przez Wake Forest University w Północnej Karolinie, USA wykazały, że wysoka zawartość azotanów w burakach może również pomóc w walce z demencja.  Np picie soku z buraków zwiększa przepływ krwi do mózgu u osób starszych. Buraki maja wysokie stężenie azotanów, które są przekształcane w azotyny przez bakterie jamy ustnej. Azotyny pomagają otwierac naczynia krwionośne w organizmie, a przez to zwiększyc przepływ krwi i tlenu do miejsc pozbawionych tlenu.
Betaina makes you smile !
  • Buraki zawierają betainę, składnik który pomaga zwiększyć produkcję  seratoniny. Betaina jest również bardzo przydatna dla układu krążenia.
Układ odpornościowy 
  • Zawartość składników mineralncyh w burakach pozwala wzmocnić układ odpornościowy, oraz pomaga lepiej zwalczać infekcje.

www.lovebeetroot.co.uk
benefits.aspwww.webmd.boots.com


Burak w Kuchni:


Kotlety z buraka - kliknij tutaj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga