Domowe masło orzechowe aka nutella



Składniki:
2 szklanki orzechów laskowych - upieczonych
2 łyżekczki kakao w proszku
2 łyżekczki oleju rzepakowego
3-4 łyżekczki stevia
1/3 szklanki mleczka kokosowego
1 szklanka gorzkiej czekolady (bez cukru!) - stopiona

Przygotowanie:
Jeżeli masz pod ręką tylko świeże orzechy, rozgrzej piekarnik do ok. 300° 
i piecz je przez 10 - 15 minut, aż zbrązowieją
Jeżeli kupiłaś już upieczone, przejdź do następnego etapu.
Orzechy i cukier miksuj w blenderze na gładki krem.
Roztop czekoladę w rondelku i połącz w orzechami. 
Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. 
Możesz dodać więcej cukru, lub mleczka kokosowego.

5 komentarzy:

  1. Mniam jak ja uwielbiam takie słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. teZ!!! Zdrowsza wersja tego co znajdziesz na pólce sklepowej :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy2/16/2014

    a inne orzechy mogą byc...może nerkowce?

    OdpowiedzUsuń
  4. myslę, że spokojnie możesz poeksperymentować - napewno będzie pysznie :) daj znać jak Ci wyszło :) x

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy12/21/2015

    uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga