Najsmaczniejsza roślinna potrawa jaką dotąd miałam szczęście zjeść!!!!
Raz spróbujesz, będziesz robić już zawsze :)
JESTEM WEGE - niczego sobie nie odmawiam.
[składniki]
1 szklanka/puszka białej fasoli suche/w wodzie - ja również robię z fasolki cannelini
1 średnia cebula
1/2 szklanki oleju, lub oliwy z oliwek
cząber - opcjonalnie
cząber - opcjonalnie
sól
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka oregano
5 ząbków czosnku
cebulka prażona
cebulka prażona
[przygotowanie]
Fasolę namocz przez noc, a na drugi dzień ugotuj do miękkości.
Odcedź gotową fasolkę, przerzuć do blendera i zmiksuj na gładki krem.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć wcześniej posiekaną cebulkę, oraz czosnek i smaż na małym ogniu, aż cebulka się lekko zarumieni. Dodaj pastę fasolową, zioła, łyżkę prażonej cebulki, sól, pieprz. Gotuj całość na małym ogniu przez kilka minut.
Dopraw do smaku - ja dodaję jeszcze ekstra prażonej cebulki ;) Przerzuć do słoiczków.
Gdy smalczyk ostygnie, włóż do lodówki.
SMACZNEGO!!!
Pyszności.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, ze szczyptą soli i prażoną cebulką ON TOP!
Dopraw do smaku - ja dodaję jeszcze ekstra prażonej cebulki ;) Przerzuć do słoiczków.
Gdy smalczyk ostygnie, włóż do lodówki.
SMACZNEGO!!!
Pyszności.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, ze szczyptą soli i prażoną cebulką ON TOP!
Bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńCały blog tak interesujący, że dołączyłam do obserwatorów, by zawsze łatwo tu wrócić :)
O dzieękujuuu Marta :-)))
OdpowiedzUsuńWeganski smalec to absolutny miSZCZ!! Mam nadzieję, ze 'zakochasz się' w nim tak jak ja :-) Druga seria napewno będzie z kiszonymi ogórkami!!! :-)) ... mniam! x
Szaleństwo :) Ciekawe jak smakuje...
OdpowiedzUsuńprzepysznie !!! wszamalam caly sloiczek za pierwszym razem ;;)) zrób koniecznie !!! :) xx
Usuń