Zielony kalafior i jarmuż


Składniki:
średni, zielony kalafior Romanesco (może być też biały)
4-5 liści jarmużu
5-6 ząbków czosnku
średnia, drobno posiekana cebula
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Najpierw zrób wywar warzywny: marchewy, cebula, 
pietruszka, seler, kostki warzywne domowej roboty 
i dużo, dużo natki pietruszki - potem odcedź. 
Gdy wywar będzie już gotowy, odstaw na bok 
i rozgrzej oliwę z oliwek, lub olej. 
Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek - smaż ok. 5 minut
Dodaj kalafior i zalej wcześniej przygotowanym wywarem.
Gotuj przez 10 minut, aż kalafior będzie miękki. 
Dodaj pokrojony jarmuż i gotuj jeszcze 
przez ok. 7 minut na małym ogniu.
Przerzuć wszystko do blendera 
i zmiksuj na gładki krem.
Dopraw do smaku.


2 komentarze:

  1. aż chce się jeść ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że trochę się obawiałam, jak to wyjdzie, bo świeży jarmuż nie za bardzo mi smakuje ;) Na szczęście zupa wyszła rewelacja :-) Gorąco polecam!!! xx

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga