Składniki:
średni, zielony kalafior Romanesco (może być też biały)
4-5 liści jarmużu
5-6 ząbków czosnku
średnia, drobno posiekana cebula
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Najpierw zrób wywar warzywny: marchewy, cebula,
pietruszka, seler, kostki warzywne domowej roboty
i dużo, dużo natki pietruszki - potem odcedź.
Gdy wywar będzie już gotowy, odstaw na bok
i rozgrzej oliwę z oliwek, lub olej.
Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek - smaż ok. 5 minut.
Dodaj kalafior i zalej wcześniej przygotowanym wywarem.
Gotuj przez 10 minut, aż kalafior będzie miękki.
Dodaj pokrojony jarmuż i gotuj jeszcze
przez ok. 7 minut na małym ogniu.
Przerzuć wszystko do blendera
i zmiksuj na gładki krem.
Dopraw do smaku.
aż chce się jeść ^^
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że trochę się obawiałam, jak to wyjdzie, bo świeży jarmuż nie za bardzo mi smakuje ;) Na szczęście zupa wyszła rewelacja :-) Gorąco polecam!!! xx
Usuń