Domowa wegeta/warzywko


 Domowo ze smakiem pisze, że przygotowanie własnej vegety zajmuje trochę czasu (aż do 5 godzin !). Ale coż tam! Fakt, że do naszych potraw dodamy 'ziarenka smaku', wolne od wszelkich chemicznych dodatków (patrz: Toksyczne składniki w żywności - unikać ! Zaczynamy czytać etykiety !), sprawia że ten czas nie może być stracony! Myślimy: ZDROWIE moje i moich bliskich!


Zatem do dzieła drogie Panie...Panowie :-) !!


Składniki:

1,5 kg marchwi

0,5 kg pietruszki - korzeń

0,5 kg selera

2 duże pory

natka pietruszki, selera, lubczyka

pół łyżeczki płatkow chilli

kilka ziarenek pieprzu

łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej

kilka suszonych grzybów - opcjonalnie


Przygotowanie:

Warzywa obierz i dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lub pokrój w kosteczkę, jeżeli zamierzasz zrobic domową zupkę minutkę.


Pokrój por w plastry. Z zieleniny usuń łodyżki.


Przygotuj dwie blaszki do pieczenia - na jednej rozsyp startą marchewkę, korzeń pietruszki i seler, a na drugiej zieleninę i por. 


Rozgrzej piekarnik do 75C, włóż do niego obie blachy i susz od 2 do 5 godzin. 


Wymieszaj wszystkie ususzone warzywa, dodaj chilli, pieprz, sól, i rozdrobnij za pomocą blendera.


Podobnie jak domowo ze smakiem, zamierzam również przygotować dwa słoiczki - jeden z nich dodatkowo będzie zawierał suszone grzybki.


domowozesmakiem.blogspot.co.uk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga