Zupa z cukini, tymianku, oraz orzechów włoskich

Składniki:
ok. 6 szklanek posiekanej lub startej cukini - zielonej lub żółtej
1 szklanka orzechów - upieczonych przez pięć minut w 180C
średnia cebula - posiekana
2 liście laurowe
4- 5 ząbków czosnku - posiekane
1,2 l bulionu warzywnego**
skórka z połowy cytryny
1 ½ łyżeczki suszonych liści tymianku
świeżo zmielony pieprz
świeże liście tymianku 

**Bulion: dwie marchewki, pietruszka, kawałek selera, 1 por, świeża natka pietruszki, pół cebuli.

Przygotowanie:
Przygotuj bulion, a w międzyczasie rozgrzej olej w woku i smaż, aż się lekko zarumieni. Dodaj liście laurowe, tymianek i czosnek. Duś przez kilka minut. 
Następnie dodaj cukinię i orzechy włoskie. 
Mieszaj od czasu do czasu.

Odcedź bulion i wlej do woka. Doprowadź do wrzenia, a po kilku minutach zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 20 minut.
Pod koniec gotowania, dodaj skórkę z cytryny.

Zdejmij wok z ognia i wyciągnij liście laurowe. Zmiksuj w blenderze na gładki krem. 
Dopraw do smaku.

Podawaj z bezglutenowym chlebkiem, nejlepiej domowmym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga