Bigos roślinny



Jest możliwy i smakuje bajecznie. Z dodatkiem wędzonej papryki i tofu może z latwościa stać się konkurencją dla tradycyjnego bigosu. Zatem - do dzieła !! 


średnia biała kapusta |2 marchewki starte 80 dkg kapusty kiszonej | 1 cebula - pokrojona w kosteczkę | min. 80 g suszonych grzybów | 250g wędzonego tofu - pokrojone w duże kosteczki | 10 pieczarek - posiekane w grubsze kawalki | 4 liście laurowych | kilka jagód jałowca i ziela angielskiego | po 1 łyżce każdej z przypraw: oregano, cząber, lubczyk, majeranek | pól łyżeczki pieprzu cayenne i soli | ok 1 1/2 łyżki wędzonej papryki | ziarenko smaku - opcjonalnie | 2 łyżki koncentratu pomidorowego | sos sojowy | kostka rosolowa 

Grzyby płuczę, zalewam wrzątkiem (ok. 1 szklankę) i odstawiam.

Białą kapustę szatkuję, marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach i wrzucam oba składniki do dużego garnka. 
Zalewam ok 1.5l wrzacej wody.

Dodaję kostkę rosołową, łyżkę sosu sojowego, po pół łyżki ziół: oregano, cząber, lubczyk, majeranek, pieprz cayenne, ziele angielskie, liście laurowe, jagody jałowca. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem i solą. 


Gotuję na średnim ogniu. 


Gdy warzywa zmiękną, a woda troszke odparuje, dodaję wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną i 3/4 wody z grzybów. Zmniejszam ogień, dodaję 1 łyżkę papryki wędzonej, mieszam kapuchę i zabieram się za pieczarki.

Na patelni podsmażam cebulę.
Gdy cebulka się zeszkli, dodaję pokrojone w większe kawałki pieczarki. Smażę, aż woda odparuje z pieczarek. Wtedy dodaję wędzone tofu i smażę, aż warzywa i tofu lekko zbrązowieja.

Doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym, ziarenkiem smaku, dodaję resztę zioł i paprykę wędzoną. 

Gotuję przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaję pokrojone grzyby wraz z resztą wody grzybowej i gotuję przez ok 10 minut.


Wrzucam do garnka z kapustą, wraz z koncentratem pomidorowym.


Całość duszę ok. 40 minut.

Podawaj
ę z chlebkiem, lub ziemniakami (tak, rodzina mojego grubego tak jada i powiem, że smakuje całkiem zacnie!)
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga