Makaron z cukinia

Ufff, a już obawiałam się, że nigdy nie zjem spaghetti, lub makaronu z serem.
Przez przypadek znalazłam wegański makaron gryczany (gluten frei ;)) w cenie raczej racjonalnej! Zatem, cieszę się moim 24-tym dniem weganizmu (bez ograniczeń), a dziś na obiad makaron z cukinia!

Składniki:
150g wegańskiego makaronu penne
3 średnie cukinie
1 czerwona papryczka chilli - 2 dla ostrości
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula - pokrojona w kosteczkę
wegański ser parmezan
sól i pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotuję na pół twardo.
Rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję cebulę, oraz przeciśnięty czosnek. 
Cukinie dokładnie myję i ścieram na dużych oczkach. 
Dodaję do usmażonej cebulki i gotuję na średnim ogniu, aż cukinia będzie miękka, a woda całkowicie odparuje (10-15 minut). 
Dodaję posiekane chilli, szczyptę soli i pieprz.
Dodaję łyżkę masła roślinnego (opcjonalnie - lecz z masłem lepiej smakuje :)) i ugotowany makaron. Dokładnie mieszam i gotuję przez ok. 5 minut.
Nakładam na talerz i posypuję startym parmezanem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga