Przygotowanie śmietanki z pestek słonecznika jest bardzo proste. Sposób wykonania jest prawie identyczny jak produkcja mleka weganskiego.
Składniki:
szklanka ziaren słonecznika
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli do smaku
pieprz
poł szklanki wody
Składniki:
szklanka ziaren słonecznika
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli do smaku
pieprz
poł szklanki wody
Słonecznik zalewam gorącą wodą i moczę przez 20 minut
odcedzam i ponownie zalewam letnią wodą, tak aby przykryć nasionka
dodaję łyżkę oliwy
sok z cytryny
szczyptę soli, oraz pieprz
blenduję przez kilka minut
większa moc blendera = gładsza śmietanka
odcedzam ziarna, używając gazy, lub innego materiału
przelewam do słoiczka
Stosuje do zabielania zup, do sosów, lub do sałatek warzywnych.
słonecznikowe pozostałości można wykorzystać do wypieków (ciastka), kotletów warzywnych, lub naleśników
odcedzam i ponownie zalewam letnią wodą, tak aby przykryć nasionka
dodaję łyżkę oliwy
sok z cytryny
szczyptę soli, oraz pieprz
blenduję przez kilka minut
większa moc blendera = gładsza śmietanka
odcedzam ziarna, używając gazy, lub innego materiału
przelewam do słoiczka
Stosuje do zabielania zup, do sosów, lub do sałatek warzywnych.
słonecznikowe pozostałości można wykorzystać do wypieków (ciastka), kotletów warzywnych, lub naleśników
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz