śmietanka słonecznikowa

Przygotowanie śmietanki z pestek słonecznika jest bardzo proste. Sposób wykonania jest prawie identyczny jak produkcja mleka weganskiego.

Składniki:
szklanka ziaren słonecznika
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli do smaku
pieprz
poł szklanki wody

Słonecznik zalewam gorącą wodą i moczę przez 20 minut

odcedzam i ponownie zalewam letnią wodą, tak aby przykryć nasionka 

dodaję łyżkę oliwy

sok z cytryny

szczyptę soli, oraz pieprz 

 blenduję przez kilka minut

większa moc blendera = gładsza śmietanka 

odcedzam ziarna, używając gazy, lub innego materiał
przelewam do słoiczka

Stosuje do zabielania zup, do sosów, lub do sałatek warzywnych.

słonecznikowe pozostałości można wykorzystać do wypieków (ciastka), kotletów warzywnych, lub naleśników

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga