Składniki:
1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
3/4 szklanki drożdży odżywczych
1 łyżka masła, lub margaryny roślinnej
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
sól i pieprz
1/4 pieprzu kajeńskiego - opcjonalnie
Przygotowanie:
Masło/margarynę roztapiam w małym rondelku.
Mąkę wsypuję do mleka sojowego i dokładnie mieszam, a następnie wlewam do rondelka i gotuję przez kilka minut.
Dodaję drożdże odżywcze, musztardę i przyprawy.
Zmniejszam ogień i gotuję przez 7 minut, mieszając.
Używam do zup. Wychodzą pyszności :)
http://wegannerd.blogspot.com/2015/09/cudownie-ciagnacy-sie-ser-z-ziemniaka.html
OdpowiedzUsuńhttp://zwegowani.pl/majonez-z-ziemniaka-bez-cholesterolu/
OdpowiedzUsuńOba te sosy można używać do wielu potraw, nawet jako śmietany do zup.
mmmmm jadlabym !! mmmmmmm np do zapiekanek !! :-)
OdpowiedzUsuń