Zbierałam się i zbierałam, aż wkońcu znalazłam czas, by zrobić mój pierwszy wegański serek. Nie sądziłam, że wyjdzie tak smacznie!
Yum, yum, yum.
Do produkcji kremowego serka, użyłam orzechów nerkowca.
Przygotowanie jest banalne.
Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowaca - namoczone przez noc
1/4 soku z cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki wody
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka ziól prowansalskich
szczypta chilli i koperku
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca odsączam i łączę z wszystkim składnikami.
Blenduję przez ok. 5 minut na gładką masę.
Doprawiam do smaku.
Rozgrzewam piekarnik do 200C.
Formuje w kulkę, owijam w folię aluminiową i piekę przez 35 minut.
Odstawiam na bok.
Jem następnego dnia.
Przechowuj w lodówce do 4 dni.
Smacznego !
Smacznego !
Lubię Twojego bloga :)
OdpowiedzUsuńdziekuju :) xx
OdpowiedzUsuńJa też go lubię ;)
OdpowiedzUsuńdzienks kociaku :)
Usuń