Dieta bogata w cukier - będziesz mieć wiele zmarszczek

Przetworzona trucizna:
Dwoma głównymi źródłami cukru jest syrop glukozowo-fruktozowy i cukier stołowy - sacharoza. 

Sacharoza to cukier rafinowany, otrzymywany przez człowieka z buraków i trzciny cukrowej. Biały popularny cukier to pół glukoza i pół fruktoza. Glukoza jest cukrem prostym i może być metabolizowana przez prawie każda komórkę w naszym organizmie. Fruktoza występuje w postaci sacharozy, albo syropu glukozowo-fruktozowego. Można ją znaleźć praktycznie wszędzie: cukierki, ciasta, napoje gazowane, soki owocowe, a nawet kechtup. Fruktoza nie jest niezbędna w naszym organizmie, a zbyt duże ilości, są przyczyną wielu schorzeń. Syrop glukozowo-fruktozowy/kukurydziany otrzymuje się z kukurydzy. Jak powyżej, można ją znaleźć w większości produktów spożywczych. 

Cukier to silnie uzależniająca substancja.

Czy cukier i alkohol mają coś wspólnego ? Tak, oba produkty uzależniają i trują nasz organizm.

Ludzie spożywają znacznie więcej cukru niż kiedykolwiek wcześniej. W 1700 roku przeciętna osoba zjadała ok. 2 kg cukru rocznie. Do 1800 roku ilość zwiększyła się do 8 kg, a do 1900 było to już około 40 kg rocznie.

Istnieje wiele produktów, które posiadają naturalny słodki smak. Większość owoców, a nawet niektóre warzywa (np. marchew, groszek, kukurydza, dynia i słodkie ziemniaki) są znane z posiadania naturalnych cukrów. Jednak większość ludzi (w tym dzieci) woli przetworzoną żywność, wzbogaconą o środki słodzące, takie jak sacharoza, syrop kukurydziany, lub sztuczne słodziki.

Syrop glukozowo-fruktozowy hamuje wydzielanie leptyny - hormonu 'sytości', a promuje grelinę - hormon głodu, dzięki czemu, pomimo iż jesteśmy najedzeni, to chcemy więcej...
The Idealist

Dlaczego warto ograniczyć spożycie cukru, oraz produktów bogatych w tą substancję:
  1. Przede wszystkim cukier obciąża metabolizm, a jego nadmiar sprawia że zostaje on zamieniony w kwasy tłuszczowe, które odkładają się tu i tak,
  2. Spożycie fruktozy w sposób oczywisty powoduje insulinoodporność - prowadzi w rezultacie do pełnego rozkwitu cukrzycy. Im więcej słodyczy dostarczamy organizmowi, tym więcej nasza trzustka musi wytwarzać insuliny. Po pewnym czasie ta wyczerpująca praca powoduje, że produkcja hormonu zaczyna spadać, a cukrzyca - et voila! na własne życzenie.
  3. Nukowcy twierdzą, że  dieta bogata w cukry, powoduje szybsze starzenie się skóry, a co się z tym wiąże, matowość skóry, zmarszczki, brak elastyczności.
  4. Osłabia układ odpornościowy.
  5. Może być przyczyną depresji, lęków,- m.in syrop glukozowo-fruktozowy powoduje wzrost greliny, a wysoki poziom tego hormonu, hamuje uwalnianie serotoniny.
  6. Podnosi poziom złego cholesterolu.
  7. Może spowodować uszkodzenie nerek.
  8. Prowadzi do próchnicy.
  9. Może spowodować zaćmę.
  10. Może wywołać zapalenie wyrostka robaczkowego.
  11. Powoduje niedobór minerałów i witamin (chrom, miedź, wapń, witaminy z grupy B) - cukier jest produktem wysoce przetworzonym, pozbawionym witamin i minerałów. Organizm, metabolizując cukier, zużywa własne zapasy tych cennych substancji. 
  12. Może powodować bóle głowy i migreny.
  13. Może wywołać egzemę u dzieci.
  14. Może hamować zdolność do jasnego myślenia.
  15. Może zwiększyć ryzyko wystąpienia zakrzepów i udarów mózgu.
  16. Może spowodować znaczny wzrost stężenia triglicerydów.
  17. Zakłóca wchłanianie wapnia i magnezu.
  18. Może zwiększyć ilość wolnych rodników we krwi.
  19. Może zmniejszać produkcję testosteronu.
  20. Zwiększa ryzyko raka piersi.
  21. Może prowadzić do raka prostaty.
  22. Może spowodować gwałtowny wzrost poziomu adrenaliny u dzieci.
  23. Może powodować wrzody żołądka lub dwunastnicy.
  24. Może powodować zapalenie stawów.
  25. Obniża zdolność funkcjonowania enzymów.
  26. Powoduje alergie pokarmowe.
  27. Prowadzi do paradontozy.
  28. Zaburza absorpcję białka.
  29. Może zmniejszyć poziom hormonu wzrostu. 
  30. Przyczynia się do osteoporozy.
  31. Zaostrza objawy astmy.
  32. Cukier może powodować zaburzenia uczenia się u dzieci w wieku szkolnym.
  33. Może obniżać ilość witaminy E we krwi.
  34. Powoduje miażdżycę.
  35. Spożycie cukru jest pozwiązane z rozwojem choroby Parkinsona.
  36. Może zwiększyć w organizmie zatrzymanie płynów.
  37. Może prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych.
  38. Duże ilości fruktozy mogą prowadzić do biegunki.


Zrezygnuj i zamień:
  • ze słodzenia kawy, czy herbaty - zamień cukier rafinowany (nie mylić z brązowym), zdrowszymi substytutami - patrz poniżej,
  • z wszelkich słodkich napojów - soki owocowe są niemalże równie szkodliwe jak napoje gazowane, ponieważ jedna szklanka soku zawiera mnóstwo fruktozy, a większość antyoksydantów, podczas produkcji ulega zniszczeniu - zrób własny z sok, ze świeżo wyciśniętych owoców/warzyw z dodatkiem miodu, lub stewii,
  • batoników, ciastek - przepisów na wegańskie ciastka, lub inne przekąski znajdziesz w internecie - jest ich mnóstwo!,
  • owoców w puszkach - sok zawiera spore ilości cukru - przerzuć się na świeże owoce i warzywa.

Zastąp 'białą truciznę'!



Na rynku istenieje wiele naturalnych słodzików, które oprócz słodkiego posmaku zawierają szereg minerałów i witamin:
  • miód,
  • melasa - produkt uboczny, powstający podczas produkcji cukru. Jest dobrym źródłem żelaza,
  • cukier nierafinowany,
  • lucuma Powder,
  • słody zbożowe - zawierają głównie maltozę, oraz witaminy z grupy B, 
  • syrop karob - używany jest głównie ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu. Posiada pektyny, garbniki. Nie zawiera kofeiny. Stosuj do kawy, herbaty, platków sniadaniowy
  • melasa z daktyli, z owoców morwy, z winogron, z granatów, - 100% naturalne produkty,
  • syrop klonowy, z agawy, lub syrop daktylowy, syrop z karczocha,
  • stewia jest praktycznie bezkaloryczna i zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, oraz  minerały: cynk, wapń, chrom, selen, potas, magnez, żelazo, tłuszcze i białka,
  • suszone owoce: figi, morele, rodzynki itp, używaj do wypieków.
PS. Brązowy cukier to nic innego jak cukier biały rafinowany, zabarwiony melasą.
vegetarian-nutrition.info
dobrametoda.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga