Marcin kupił ZAAAA dużo imbiru (mam jeszcze trzy razy tyle co na obrazku...), więc coś z nim zrobić muszę!!
No to sadzimy!
No to sadzimy!
Przygotowanie:
Wybieramy bulwę - świeżą, jędrną i zdrową.
Następnie pozostawiamy imbir w ciepłej wodzie, najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień, duże bulwy możesz pokroić w mniejsze kawałki, lub wybrać większą doniczkę.
Wybierz odpowiednią lokację dla swojej roślinki: imbir lubi nasłonecznione i ciepłe miejsca.
Pilnuj by gleba była zawsze wilgotna. Szczególnie podczas upałów - roślinka powinna być podlewana codziennie, a na drugi dzień zraszana. W okresie jesiennym nie musimy jej tak często podlewać.
Powodzenia.
Korzeń hop do ziemi - nie zakopuj go całkowicie, lecz częściowo umieść w ziemi.
Wybierz odpowiednią lokację dla swojej roślinki: imbir lubi nasłonecznione i ciepłe miejsca.
Pilnuj by gleba była zawsze wilgotna. Szczególnie podczas upałów - roślinka powinna być podlewana codziennie, a na drugi dzień zraszana. W okresie jesiennym nie musimy jej tak często podlewać.
Powodzenia.
Czy jakoś można wykorzystać liście imbiru? Czy roślinka tylko dekoracyjna?
OdpowiedzUsuńHej, korzeń, liście, oraz kwiaty są jadalne. Nie mialam okazji przyrządzic żadnej potrawy z ich dodatkiem, ale znalazlam info, że można je dodawać do zup, salatek, curry, czy nawet parzyć herbaty. Fajnie, jezeli wcześniej zostaną drobno posiekane, ponieważ możemy sie 'nameczyc' podczas ich przeżuwania ;-) - są dośc twarde.
OdpowiedzUsuńx