Domowe wegańskie pesto


Pesto, to jeden z moich ulubionych zielonych sosów. Niestety nie znalazłam jeszcze wegańskiego pesto, dlatego postanowiłam zrobić SWOJE!!! Weganie nie odmawiają sobie niczego (chyba;))

Składniki:
1 1/2 szklanki świeżej bazylii 
1/3 szklanki oliwy z oliwek 
1/2 szklanki orzechów piniowych - możesz użyc też migdałów, lub orzechów włoskich
4-5 ząbków czosnku 
1/3 szklanki platków drozdzowych
3/4 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu


Przygotowanie bez większych udziwnień - wrzucamy wszystkie składniki do robota kuchennego i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku.
Bon apetite wegańskie misiaki :)


2 komentarze:

  1. Anonimowy7/28/2014

    Czy pesto z definicji nie jest wegańskie...? Tam chyba nawet w "regularnej" wersji nie ma żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Ale rozumiem, jak się napisze że to specjalny wegański przepis to jest "fejm" i "propsy". Zaraz może będzie wegańska lemoniada? Albo herbata? To dopiero byłoby odkrycie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehehehe.....
      w sklad pesto wchodzi Parmigiano-Reggiano albo ser Parmesan ::))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga