Pesto, to jeden z moich ulubionych zielonych sosów. Niestety nie znalazłam jeszcze wegańskiego pesto, dlatego postanowiłam zrobić SWOJE!!! Weganie nie odmawiają sobie niczego (chyba;))
Składniki:
1 1/2 szklanki świeżej bazylii
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki orzechów piniowych - możesz użyc też migdałów, lub orzechów włoskich
4-5 ząbków czosnku
1/3 szklanki platków drozdzowych
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie bez większych udziwnień - wrzucamy wszystkie składniki do robota kuchennego i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku.
Bon apetite wegańskie misiaki :)
Czy pesto z definicji nie jest wegańskie...? Tam chyba nawet w "regularnej" wersji nie ma żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Ale rozumiem, jak się napisze że to specjalny wegański przepis to jest "fejm" i "propsy". Zaraz może będzie wegańska lemoniada? Albo herbata? To dopiero byłoby odkrycie...
OdpowiedzUsuńhehehehehe.....
Usuńw sklad pesto wchodzi Parmigiano-Reggiano albo ser Parmesan ::))