Wegańska kruszonka z rodzynkami, cynamonem i orzechami nerkowca

Wow !!

Krótko: pysznie, pysznie, róbcie :)

Polecam !!!


Składniki:
1 szklanka rodzynek - możesz też yć suszonych śliwek, lub fig, albo dżemu (dla leniwych)
2 szklanki mąki 
1 ½ szklanki płatków owsianych bezglutenowych
1 kostka masła roślinnego
1 szklanka brązowego cukru
1 ½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ szklanki orzechów nerkowca (jeżeli nie masz pod ręką, użyj migdałów, orzechów włoskich etc)



Przygotowanie:
Rodzynki i ½ szklanki cukru zalewam szklanką wrzącej wody i gotuję przez 15 minut, odcedzam i blenduję.

W międzyczasie, wrzucam do miski 7 kolejnych składników i dokładnie mieszam. 
Oddzielam 2 szklanki z owsianego ciasta i łączę z pokruszonymi orzechami nerkowca.

'Masę' bez orzechów rozprowadzam na foremkę (miałam tylko 23cm x 23cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze wyrównuję powierzchnię, lekko ugniatam i wstawiam do nagrzanego na 190 C piekarnika. 

Po 10 minutach wyciągam z piekarnika i rozprowadzam zmiksowane rodzynki, a na wierzch rozprowadzam część ciasta z orzechami nerwkowca.

Wkładam spowrotem do piekarnika i piekę jeszcze przez 10 - 15 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga