Smalczyk z cebulki i jabłek

Wakacje, wakacje... i pracowity czas w kuchni. Sloneczko, lezak i pyszne potrawy. Tak my to lubimy !!

Bazowałam na przepisie Michaliny z ogrodnatalerzu.blogspot.co.uk. Troszkę przekombinowałam, bo zabrakło mi 2 produktow (nie wiem jak to się stało...). 

Nie ma co ukrywać, wyszło pysznie.



1 kwasne jabłko | 1.5 średniej cebulki | ząbek czosnku | 1/4 szklanki oliwy z oliwek | łyżka masła roślinnego | sól i pieprz | 5-7 suszonych śliwek | szczypta oregano 

Cebulkę i czosnek kroję w kosteczkę i podsmażam na oliwie z oliwek. Doprawiam solą i pieprzem. 

Po ok. 7 minutach dodaję pokrojone jabłko w skórce i śliwki. Dodaję oregano, łyżkę masełka i ewentalnie doprawiam do smaku. 

Duszę przez ok. 10-15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Smalczyk przekładam do szklanych słoiczków i odstawiam na bok do ostygnięcia.

2 komentarze:

  1. Anonimowy6/11/2015

    mam pytanie ile dokładnie ma być oliwy z oliwek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ops zapomnialam dodac wyraz 'szklanki' :) 1.4 szklanki oliwy z oliwek
      x

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga