Po kilku latach eksperymentowania, nasze potrawy zawsze znikaly bardzo szybko z miseczek znajomych, którzy wpadali na konsumpcje. Chwalone byly nie tylko przez Europejczykow, ale rodowitych Azjatów. Takie male +10 do prezencji.
Upgraded Aloo gobi czekalo na mnie wczoraj. Upgraded, poniewaz originalne Aloo Gobi to roslinne curry z kalafiora i ziemniaków, a w tym dodatkowo dodany zostal baklazan. Wiecej mineralów !!
1 mniejszy kalafior | 3 srednie ziemniaki | 1 baklazan | 2 cebule | 1 i pól pomidora | spory kawalek imbiru | 6-9 zabków czosnku | 1 lyzka nasion kuminu | 1-2 lyzki kurkumy | 2 lyzki garam masala | 1-2 lyzki kolendry w proszku | 1/2 lyzeczki chilli w proszku | 2 suszone papryczki chilli - opcjonalnie | sól do smaku | olej | swieza kolendra
Odcinam duze rozyczki kalafioru, ziemniaki i baklazan kroje w srednia kostke. Mozna obrac ze skórki. Ja pominelam ten krok. Wszystkie warzywa smaze na oddzielnych patelniach, az lekko sie zarumienia i zmniekna. Wiem, troszku czasu to zajmuje, ale uwierzcie, to zarcie jest przepyszne! Sciagam z patelni i odstawiam. Zabieram sie za masale.
Ok 1/4 kubka oleju rozgrzewam i dodaje ziarna kuminu i papryczki chilli. Smaze przez minutke i wrzucam posiekana w mala kostke cebulke, imbir i czosnek. Smaze, az warzywa beda miekkie i lekko sie przypieka. Nastepnie dodaje pokrojone w kostke pomidory, mieszam od czasu do czasu i smaze, az pomidory zmiekna na tyle, ze wytworzy sie kremowy sosik. Dodaje 1/4 kubka wody, przykrywam i gotuje az olej oddzieli sie od masali.
Kolejno dodaje pozostale przyprawy: kurkuma, garam masala, chilli i kolendra w proszku, sól. Smaze przez 7 minuek. Wrzucam kalafior, ziemniaki i oberzyne. Mieszam dokladnie, aby warzywa byly pokryte aromatyczna masala.
Dodaje ok 2 kubki wody, mieszam i gotuje pod przykryciem przez ok 30 minut.
Posypuje swieza kolendra i posiekanym imbirem.
#PleaseGoVegan
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz