Skład bananów:
- banany składają się głównie z cukrów prostych (glukozy, fruktozy i sacharozy) oraz błonnika, które czynią je idealnym (do natychmiastowego i długotrwałego) źródłem energii,
- banany są przede wszystkim bogatym
źródłem potasu, wapnia, fosforu, fluoru, magnezu,
- oraz licznych witamin, takich jak C, B1, B2, A, E,
- banany zawierają również nieco witaminy D,
- ponadto pierwiastki śladowe takie jak miedź, cynk, selen, fluor, mangan, jod, oraz antyoksydanty.
Dlaczego warto jeść banany:
- banany zawierają tryptofan, aminokwasy, które przyczyniają sie do poprawy nastroju i zmniejszenia depresji,
- są bogate w żelazo, które pomaga organizmowi utrzymać właściwy poziom hemoglobiny w krwi,
- owoce te zawierają duże ilości potasu (ok. 4673mg), oraz bardzo niską ilość sodu (1mg), mając doskonały stosunek do zapobiegania wysokiego ciśnienia krwi,
- ze względu na zawartość błonnika, pomagają przywrócić prawidłową funkcję jelit,
spożywanie ok. 3 bananow dziennie, zminiejsza ryzyko
wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, głównej przyczyny utraty wzroku u starszych osób,
- ponadto jedząc około sześciu niedużych bananów dziennie, zmniejszamy ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej o 40 procent,
- potas, magnez i selen, chronią przed chorobami serca,
- pomagaja ludziom cierpiacym na zgagę,
- zawartość wody w bananach to aż 75 g na 100 g.
Przy zakupie bananów nie unikajmy tych, które mają czarne plamki na skórce. Wiele osób niesłusznie traktuje je jako oznaki psucia się owocu, co nie jest prawda. Najsmaczniejsze i najpożywniejsze odmiany mają właśnie skórki z czarnymi plamkami, co nie ma żadnego związku ze stanem owocu.
zródlo: poradnia.pl, wikipedia.com,