Co robię by poprawić sobie nastrój? Cwiczę, przesadzam roślinki, lub oczywiście eksperymentuję w kuchni. Padło na gotowanie !
Postanowiłam, że sprobuję zrobić majonez. Wykorzystałam przepis na sos serowy. Po połaczeniu mleka z olejem roślinnym przy jego produkcji, serek zaczął gęstnieć, ale nie osiagnął konsystencji majonezu. 'Więcej oleju !!'
Dowiedziałam się co wchodzi w jego skład i zaczęłam tworzy ć własne proporcje. Powstał mega smaczny MAYO !!!
[składniki]
150 ml mleka sojowego
2-3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżeczks miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
ok. 2 szklanki oleju (500 ml)
[przygotowanie]
Do blendera wlewam/wrzucam 7 pierwszych składników i miksuję przez chwilę.
Dolewam olej przy ciągle chodzącym blenderze.
Dokładnie miksuję jeszcze przez minutę.
Doprawiam i przekładam do słoiczka/szklanego pojemnika i przechowuję w lodówce.
Mayo smakuje rewelacyjnie! a przygotowanie zajmuje - uwaga - 4 MINUTY !!
Please go VEGAN :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz