Olej rycynowy, gliceryna i ocet jabłkowy


Składniki:
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka gliceryny
jajko - można pominąc (weganie)
łyżka olej rycynowy
olejek zapachowy


Wykonanie:
Dokładnie mieszam 1 łyżeczkę octu jabłkowego z 1 łyżeczką gliceryny i dwoma łyżkami olejku rycynowegoNastępnie dodaję roztrzepane jajko i mieszam wszystkie składniki

Ze względu na troszkę nieprzyjemny zapach octu jabłkowego, możesz dodac kilka kropelek olejku zapachowego - ja dodaję olejku lawendowego.


Następnie nakładam maseczkę na całą długość włosów i owijam włosy ręcznikiem, lub specjalnym czepkiem. 


Pozostawiam miksturę na włosach przez ok. 2 godziny. 

Następnie dokładnie myję włosy szamponem (jeżeli będziesz miała problemy ze zmyciem olejów z włosów, umyj je kilka razy, lub zmien szampon). 

Maskę należy robić 1 raz w tygodniu przez 1 miesiąc. 

Po 1 miesiącu, można robić maseczki prewencyjnie - i nakładać 1 raz w ciągu 2 tygodni.

Rezultat:

Po ok. dwóch miesiacąch stosowania, czestotliwość mycia włosów zmniejszyła się z jednego dnia (myłam co dzien) do trzech dni. Włosy są błyszczące, puszyste, miękkie i świeże.



Jabłka

pinterest.com
Jabłka zawieraja spore ilości witaminy A i B1. Zawiera również spore ilości składników mineralnych, jak potas, sód, fosfor i wapn.
Jabłka są bogate w przeciwutleniacze.

Jabłka dostępne przez cały rok, są smaczne, zdrowe i nawet nie najdrozsze. A ty? Czy wiedziałeśże jedząc jabłka:
  • będziesz mieć bielsze, zdrowsze zęby: jabłko nie zastapi szczoteczki do zębów, ale gryzienie i żucie go, stymuluje produkcję śliny w ustach, oraz zmniejsza próchnice przez obniżenie poziomu bakterii,
  • zapobiegniesz rozwojom chrób t.j Parkinsona, Alzheimera: Nowe badania pokazują, że picie soku jabłkowego może zwalczyc skutki starzenia się mózgu,
  • uchronisz sie przed nowotworami - jabłka zawierają szereg przeciwutleniaczy np. polifenoli i flawonoidów, które zmniejszają ryzyko rozwoju raka,
  • zmniejszysz ryzyko cukrzycy,
  • zapobieganiesz powstawaniu kamieni żółciowych,
  • zmniejszysz poziom cholesterolu,
  • pokonasz biegunki, zaparcia, bóle brzucha i wzdęcia - co ostatecznie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego,
  • pomożesz zwalczyć hemoroidy,
  • bedziesz w stanie kontrolować swoją wagę: wiele problemów zdrowotnych, w tym choroby serca, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2 i bezdech senny, związanych jest z nadwagą. Aby dobrze zarządzać swoją wagę i poprawić ogólny stan zdrowia, lekarze zalecają dietę bogatą w błonnik, 
  • pomożesz w detoksykacji wątroby: stale konsumujemy toksyny, czy to z napojów i żywności, a twoja wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie tych toksyn z organizmu. Dbajmy o naszą watrobe. Jedym z najlepszych i najłatwiejszych sposobów, aby pomóc w detoksykacji wątroby jest jedzenie m.in jabłek,
  • wzmocnisz swój układ odpornościowy: Czerwone jabłka zawierają przeciwutleniacz o nazwie kwercetyna. Ostatnie badania wykazały, że kwercetyna może pomóc zwiększyć i wzmocnić twój układ odpornościowy, zwłaszcza gdy jesteś zestresowany,
  • pomożesz zapobiec powstaniu zaćmy: Chociaż wcześniejsze opinien przeprowadzonych badan zostały podzielone na ten temat, ostatnio długoterminowe badania sugerują, że ludzie, którzy mają dietę bogatą w owoce, które zawierają antyoksydanty, są od 10 do 15 procent mniej narażeni na rozwój zaćmy.
forbes.com


http://www.healthdiaries.com
http://news.charlesayoub.com

Zostan Wege: TOFU

Wieńce z dodatkiem natury

Kilka świetnych propozycji na wieńce na drzwi z uzyciem naturalnych produktów. Wynonane z dyni, jabłek, jarzębiny, czy innych naturalnych ornametnów, fantastycznie i bardzo unikatowo prezentować się będą na naszych drzwiach.

Jarzębina i grabki

Leśne owoce 

Kukurydza i czosnek

Owies i liście



Nature is the best designer - photography



Jak naturalne zagęscić brwi domowymi sposobami


ceneo.pl
Brwi to niezwykle atrakcyjny element na naszej twarzy. Gęste i pięknie zadbane brwi powracaja do lask.
Ja nie jestem zadowolona ze swoich - sa cieniutkie. Niestety bylam nastolatka, gdy 'kreseczki' byly modne. Teraz planuje powrócic do stanu przed drastycznym depilowaniem i zagescic je naturalnymi sposobami.

Ponizej przedstawiam naturalne stymulatory wzrostu wlosów. By domowy preparat mial wiekszego kopa, mozecie je laczyc np. olej kokosowy z olejkiem rycynowym, lub olej z awokado z olejkiem rozmarynowym.

Mozna równiez nakladac na rzesy, ale ostroznie, by oleje nie dostaly sie do oczu.

Mi najbardziej odpowiada wersja z olejem kokosowym, poniewaz olej tez przyjmuje twarda konsystencje i nie scieka po twarzy. Nakladam i delikatnie wcieram przez minutke w skóre. Pozostawiam na noc. Stosuje kazdego wieczoru.


Zapusc brwi:

  • oliwa z oliwek jest od dawien dawna uważana za najlepszy domowy środek w walce z utratą włosów. Można ją kupić w każdym sklepie spożywczym. Wmasuj ją delikatnie w skórę za pomocą pędzla, szczoteczki, lub po prostu palca. Oliwa z oliwek przyspiesza wzrost włosów, stymulując mieszki naturalnie i powodując, że  włosy zaczną wyrastać szybciej. Wystarczy dodać oliwę z oliwek na noc przed pójściem spać, a następnie zmyć rano cieplą wodą. W ciągu zaledwie kilku tygodni, brwi mogą odrosnąć.

  • olej rycynowy jest jedynym produktem, który może być lepszy niż oliwa z oliwek. Jest skarbnicą kwasów tłuszczowych, dlatego bez problemu wygładza włosy. Poprawia także nawilżenie naskórka i włosów. Olej rycynowy jest nie tylko doskonałą odżywką, wzmacnia osłabione włosy.
  • olej kokosowy
  • olejek z rozmarynu jest dobrze znanym stymulatorem wzrostu włosów, który jest również stosowany do skóry głowy w celu promowania wzrostu włosów. Może być używany w dowolnym miejscu na ciele (??), w tym na brwiach, aby rosły szybciej. Ważne jest, aby rozcieńczyć rozmaryn z olejkiem rycynowym przed nałożeniem na skórę.
  • oklady z pokrzywy - herbatke zaparzyc i wcierac w brwi
  • olejek z awokado
  • imbir - pobudza krazenie. Zetrzyj kawalek korzenia imbiru i delikatnie wcieraj w brwi. UWAGA: przede wszystkim uwaga na oczy. UWAGA2: po nalozeniu imbiru na skórze pojawi se uczucie pieczenia - imbir jest ostry. Naszczescie uczucie goraca bedzie trwac tylko chwilke.

DIY KOSMETYKI

1. Odżywka do brwi - z olejku rycynowego, olejków eterycznych: szalwiowego i rozmarynowego >>> przepis <<<



Serotonina

Serotonina działa jako neuroprzekaźnik, który pomaga przenosić sygnały z jednej części mózgu do drugiej. Chociaż serotonina jest wytwarzana w mózgu, gdzie pełni ona swoje podstawowe funkcje, około 90% naszych dostaw serotoniny znajduje się w przewodzie pokarmowym, oraz w płytkach krwi (trombocytach). W znacznym stopniu odpowiada za nasz nastrój, stąd zwana jest hormonem szczęścia. Wpływa na nasz apetyt, zwłaszcza na spożycie cukrów, niezbędnych do jej wytworzenia. Zapewnia nam więc energię życiową, ale w skrajnych przypadkach może sprzyjać problemom z kontrolowaniem wagi.


Serotonina wytwarzana jest z jednego z aminokwasów egzogennych – tryptofanu. Organizm sam nie umie ich wytworzyć i trzeba mu je dostarczać z zewnątrz. 

Źródła serotoniny: 

1. Tryptofan
  • by nasz organizm zaczął produkować serotoninę, należy włączyć do naszej diety żywność, bogatą w tryptofan. Tryptofan, jeden z 10 aminokwasów, jest warunkiem koniecznym do produkcji serotoniny. Pokarmy, które zawierają tryptofan to: czerwone mięso (odpada w moim przypadku), mleko, jaja, sery, jogurt, nasiona dyni i sezamu, banany, mąka pszenna, płatki owsiane, banany, ryż biały, ziemniaki, soja, tofu, produkty sojowe, tuńczyk, małże, ostrygi, kraby.


2. Żywność z kwasami tłuszczowymi Omega-3



  • kwasy tłuszczowe Omega-3 zwiększają poziom serotoniny. Ryby zawierają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych. Inne to m.in nasiona lnu, orzechy, soja, przegrzebki, dynia, surowe tofu, krewetki, pestki dyni i sezamu. Oleje z kwasami tłuszczowymi omega-3 to m.in. olej z orzechów włoskich, olej sojowy, olej z nasion lnu, olej rzepakowy, olej z oliwek i olej sardynek. Ponadto zaleca się jedzenie szpinaku, buraków, kapusty, gorczycy, oraz czerwonej kapusty.

3. Węglowodany złożone

  • węglowodany odgrywają kluczową rolę w tworzeniu serotoniny. Aby promować produkcję, należy jeść pieczywo pełnoziarniste, chleb pełnoziarnisty, makaron pszeniczny, kukurydze, ryż brązowy, kuskus, quinoa, słodkie ziemniaki. Dodatkowe źródła to jagody, pszenica, jęczmień, proso, oraz czarna fasola.
4. Żywność z witaminą B6
  • witamina B6 wpływa na wyższą produkcję tryptofanu w organizmie. Żywność z witaminą B6 to wzbogacone zboża, płatki owsiane, szpinak, papryka, Jalapenos, banany, papryka i kapusty. Ponadto ziele angielskie, liście dyni i wołowiny(nie), kalafior, czosnek, seler, szparagi, pieczarki, brokuły, kapusta, brukselka.

5. Ponadto, by podnieśc poziom szczęśliwości:
  • uprawiaj sport!
  • wysypiaj się,
  • unikaj alkoholu, kofeiny i cukrów złożonych
  • kochaj!


Skutki niedoborów serotoniny: Gdy produkcja serotoniny zostanie skrajnie zaburzona, może dojść do poważnych problemów emocjonalnych, a nawet groźnej dla życia depresji. Podstawowe objawy to długotrwały spadek nastroju, przewlekły smutek, brak apetytu, brak chęci do życia, wahania nastroju.








1. Banany - słodkie źródło tryptofanu 

http://www.i-jedynka.pl/produkty.php?c=3&sc=75
marksdailyapple.com
2. Papryczka chili - przez ból do endorfin
lewisham.towntalk.co.uk


3. Pełne ziarno - optymalne zasilanie układu nerwowego
www.123rf.com

4. Tłuste ryby - dobre tłuszcze, słoneczna witamina D i sód
www.localfoodheroes.co.uk



5. Czekolada - stymulująca siła kofeiny i teobrominy
www.chocolatebygenevie.co.uk



6. Szpinak - liściaste zasilanie kwasem foliowym
www.terawarner.com

7. Surowe, chrupiące warzywa - rozluźnienie żuchwy i moc witamin
fot.net

8. Orzechy - dobre kwasy tłuszczowe, witamina E, magnez

www.istanbulfoodbazaar.com

źródło: 
www.livestrong.com/article/32342-sources-serotonin/
www.webmd.com/depression/features/serotonin?page=2
http://zdrowie.gazeta.pl
marksdailyapple.com/serotonin-boosters/#axzz2CWElQamr

Buraki


Buraki umieszczam na liscie SUPER FOOD. Dlaczego? Czytaj....

Buraki są super-magazynami, które gromadzą dużilości witaminy C oraz żelaza. Oba skladniki są istotne dla nszego zdrowia, a wiele organizmów miewa problemy, aby wchłonąć wystarczająco dużo żelaza. Na szczęście stara dobra Matka Natura zawarła dodatkowe ilości witaminy C, dzieki której  wchłanianie żelaza jest wyższe!

Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że jest ​​wymywana z warzyw i owoców gdy te są gotowane. Więc najprostszy sposób, aby praktycznie skorzystać z naturalnych wiatmin i skladników jest - jeść surowe buraki.

wholesome-cook.com
Korzenie są znakomitym źródłem wielu witamin: A, B1, B2, B3, B6 i minerałów, w tym fosforu, magnezu. 

Buraki zawierają również węglowodany, białko, silne antyoksydanty  (betacyjan) i błonnik rozpuszczalny.

Ciekawostka: młode liście z buraków są lepszym źródłem żelaza niż szpinak! 

Obniża ciśnienie krwi i ryzyko zawału serca i udaru mózgu
  • Badania wykazały, że burak może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, jak również związane z nią zagrożenia, takie jak zawał serca i udary mózgu. Dzienna dawka 250ml soku z buraków lub 1 -2 ugotowanych buraków (ok. 100g) może pomóc znacznie obniżyć ciśnienie krwi i związanych z nim zagrożeń.
Twoja zdrowa wątroba
  • Beta cyanin (antyoksydant) zawarty w burakach może pomóc w detoksie wątroby, poprzez usuwanie toksyn i przez potencjalnie zapobieganie gromadzeniu się tłuszczy.
Zmniejsza ryzyko osteoporozy
  • Burak zawiera krzemionkę mineralną. To pomaga organizmowi wykorzystać wapń, co jest ważne dla układu mięśniowo-szkieletowego.
Obniża poziom cholesterolu
  • Buraki zawierają rozpuszczalne włókna, które jak wykazano, mają możliwości obniżania cholesterolu. Zawiera również karotenoidy i flawonoidy, które pomagają zwalczac zły cholesterol.
Stabilizuje poziom cukru we krwi
  • Buraki są praktycznie beztłuszczowe i niskokaloryczne. Pomaga utrzymać poziom cukru we krwi na stałym poziomie.
Anemia i zmęczenie 
  • Wysoka zawartość żelaza w burakach oznacza, że ​​są dobre dla osób z niedokrwistością i cierpiącym na zmęczenie.
Demencja
  • Ostatnie badania przeprowadzone przez Wake Forest University w Północnej Karolinie, USA wykazały, że wysoka zawartość azotanów w burakach może również pomóc w walce z demencja.  Np picie soku z buraków zwiększa przepływ krwi do mózgu u osób starszych. Buraki maja wysokie stężenie azotanów, które są przekształcane w azotyny przez bakterie jamy ustnej. Azotyny pomagają otwierac naczynia krwionośne w organizmie, a przez to zwiększyc przepływ krwi i tlenu do miejsc pozbawionych tlenu.
Betaina makes you smile !
  • Buraki zawierają betainę, składnik który pomaga zwiększyć produkcję  seratoniny. Betaina jest również bardzo przydatna dla układu krążenia.
Układ odpornościowy 
  • Zawartość składników mineralncyh w burakach pozwala wzmocnić układ odpornościowy, oraz pomaga lepiej zwalczać infekcje.

www.lovebeetroot.co.uk
benefits.aspwww.webmd.boots.com


Burak w Kuchni:


Kotlety z buraka - kliknij tutaj

Szałwia


Szałwia jak wszystkie inne zioła, ma mało kalorii i tłuszczu, a zatem może być dodawana do wszystkich potraw. Wykazuje szereg leczniczych właściwości, dlatego powinna zajmować naczelne miejsce w twojej kuchni. SuperSkład: witaminy A, B6, K, wapn, żelaz, magnez, mangan. 

Jak wiele innych ziól, szałwia była wykorzystywana w kuchni i medycynie od wieków. Znana przede wszystkim ze swojego aromatycznego zapachu. Roślina ta posiada jednak wiele korzyści dla naszego zdrowia.


Układ nerwowy:
  • szałwię wykorzystuje się do leczenia stanów nerwowości,
  • szałwia łagodzi niepokój i stres, a nawet i depresję,
  • ma również właściwości anty-spazmatycznyczne, które mogą pomóc w redukcji napięcia mięśni.

Uklad pokarmowy:
  • świetnie radzi sobie z problemami układu pokarmowego, jest wykorzystana w leczeniu duru brzusznego, 
  • ułatwia trawienie, dlatego jest cennym dodatkiem do ciężkostrawnych dań z grochu i fasoli,

Układ odpornościowy:
  • pomaga w walce z przeziębienieniem, kaszelem, nadmiarem śluzu, katarem,
  • zwalcza gorączkę, 

Bądź piękna naturalnie:
  • może zmniejszyć nieświeży oddech, a antybakteryjne właściwości pozwolą utrzymać jamę ustną w dobrej kondycji. Ponadto stosuje się ja wprzypadku owrzodzenia jamy ustnej, infekcji dziąseł, ropne zapalenie zębów
  • szałwia zmniejsza wypadanie włosów - stosuj jako płukanki
  • eksperci również polecają osobom cierpiącym na nadmierne pocenie się - spożycie szałwi może zmniejszyć nadpotliwość aż o 50%
  • pomaga uregulować miesiączki i jest dobra dla kobiet z problemami ginekologicznymi,
  • jest silnym przeciwutleniaczem - chroni komórki przed uszkodzeniem

Antyseptyczne, przeciwzapalne:
  • wdychanie pary może zapewnić złagodzenie ataków astmy
  • zawiera kwas rozmarynowy, który działa jako środek przeciwzapalny w organizmie
  • problemów z nerkami, odry, bólu stawów
Inne:
  • reguluje poziom cukru we krwi, pomaga osobom z cukrzycą.
Z czym jeść:
Wykorzystuje się ją jako dodatek do farszów, marynat,  twarożku. Doskonale komponuje sie z kapustą, grochem, pomidorami, czosnkiem i cebulą.

Szałwia jest najlepsza kiedy dodamy ją w trakcie gotowania, wówczas jej "skórzasta" budowa jest bardziej przyswajalna dla nas, a jej kamforowy smak łagodnieje.

Cynamon


jfmccaffreymd.com
Cynamon od dawien dawan jest popularną przyprawą w pieczeniu i gotowaniu. Nie tylko dobrze smakuje, ale jak wykazały badania jest również zdrowy. W medycynie ludowej, cynamon był wykorzystany w walce z dolegliwościami trawiennymi, takimi jak niestrawność, gazy i wzdęcia, niestrawność i biegunka. 

Skład:
jest doskonałym źródłem 
  • manganu, 
  • żelaza,
  • wapnia
  • błonnika.
Zdrowotne Korzyści Cynamonu:
  • zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie, może obniżyć poziom cholesterolu,
  • poziom cukru we krwi - niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ regulujacy poziom cukru we krwi, co czyni go szczególnie korzystnym dla osób z cukrzycą typu 2,
  • profilaktyka - cynamon zmniejsza rozmnażanie się komórek nowotworowych,
  • ma korzystny wpływ na krzepnięcie krwi,
  • bóle mięśni - badania wykazaly ze cynamon przynosi znaczącą ulgę w bólu stawów i mięśni,
  • naturalny konserwant - po dodaniu do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem żywności,
  • zdrowy mózg - jedno z badań wykazało, że zapach cynamonu zwiększa funkcje poznawcze i poprawia koncentracje i pamięć,
  • anty grzyby - ma właściwości anty-grzybicze.


Dynia

Dynia, dynia, dynia...   

pinkberry.com
W dyni znajdziemy pełno witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Ponadto dynia charakteryzuje sie niską zawartością tłuszczów nasyconych i bardzo niską zawartością cholesterolu i sodu. 

Warzywo to:
  • naładowane jest witaminą A (karoten) króra nie tylko odpowiedzialna jest za jej pomaranczowy kolor, ale równiez pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
  • witaminy C
  • jest dobrym źródłem witaminy E (alfa-tokoferol), 
  • witamin z grupy B: tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, 
  • żelazo, 
  • magnezu,
  • fosforu,
  • potasu, 
  • miedzi,
  • manganu,
  • bardzo dobre źródło błonnika. 
Warto zainteresować się również nasionami, gdyż nasiona dyni, są bogate w minerały, wydają się mieć działanie przeciwzapalne, a nawet mogą pomóc w ochronie przed rakiem prostaty i osteoporozy. 

Dynia ma szerokie zastosowanie kulinarne. Możemy ją dodawać do zup, chilli, chleba, czy muffinek.

Ciekawostka: przy kupnie dyni, wybierajmy te cięższe. Lżejsze dynie są wysuszone w środku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga