Powody wypadających włosów mogą być różne:
- niedoczynność tarczycy,
- zaburzenia hormonalne, z towarzyszącym bardzo często łojotokiem,
- choroby nowotworowe,
- choroby zwiazane z zażywaniem doustnych antybiotyków, czy innych leków.
- stres,
- zmęczenie,
- gwałtowne odchudzanie,
- dieta.
ZADBAJ PRZEDE WSZYSKIM O DIETE
Dieta ma ogromny wpływ na to w jakim stanie są nasze włosy i skóra głowy. Dobrze zbalansowana, pomaga zachować ich prawidłową kondycję i stan. Nieodpowiednia (uboga w witaminy i minerały) powoduje m.in. łamliwość włosów, rozdwojone koncówki, wypadanie włosów, oraz problemy skóry głowy.
Zadbaj o włosy (!): jedz produkty bogate w witaminy i mienrały:
Włosy będą wtedy dobrze odżywione, dzięki czemu, staną się mocniejsze, grubsze, nabiorą blasku, będą szybciej rosły, oraz najważniejsze - przestaną wypadać (!).
- żelazo - melasa, pokrzywa, tofu, pestki dyni, słonecznika, warzywa straczkowe: soja, fasola (black and kidney beans), groch, soczewica, ciecierzyca, wodorosty, pistacja, kiełki pszenicy, produkty zbożowe pełnoziarniste, figi, orzechy włoskie, żółtka jaj, suszonych owocach (morele, rodzynki, brzoskwinie), brokuły, szpinak,
- cynk -
- witamina A - marchew, natka pietruszki, boćwina, szpinak, dynia, morele, koperek, sałata, kabaczki, pomidory, groszek zielony, oraz wisnie.
- witaminy z grupy B - szukaj ich w produktach takich jak chleb pełnoziarnisty, maka i ziarna soi, kasza gryczana nie prazona, płatki owsiane, groch świeży i suchy, kasza jaglana, ziemniaki, kapusta, marchew, ziarna fasoli.
- witamina E - siemie lniane, awokado, aloes, oleje roślinne, jajka, marchewki, pomidory, orzechy, brukselka, szparagi, szpinak i inne warzywa zielone, nasiona słonecznika, mango, oliwki, papaja, kiwi, banany, jabłka, owoce leśne, ziarna zbóż,
- witamina E - siemie lniane, awokado, aloes, oleje roślinne, jajka, marchewki, pomidory, orzechy, brukselka, szparagi, szpinak i inne warzywa zielone, nasiona słonecznika, mango, oliwki, papaja, kiwi, banany, jabłka, owoce leśne, ziarna zbóż,
Gdzie szukać, co jeść, co pić:
- pokrzywa - wzmacnia włosy, przeciwdziała ich wypadaniu, przetłuszczaniui łupieżowi, nadając im piękny połysk,
- Żurawina - to skarbnica witamin A, B1, B2, C, oraz zelaza - regularne picie naturalnych soków z żurawiny wzmacnia mieszki włosowe, które z kolei uniemożliwiają wypadanie włosów. Włosy bedą zdrowsze, mocniejsze i bardziej lśniące,
- łopian - to witamina C i duze ilosci siarki - łopian przyspiesza wzrost włosów, wzmacniając cebulki włosowe, zapobiega wypadaniu włosów, odżywia, wzmacnia i odbudowuje zniszczoną strukturę włosów,
- komosa ryżowa - jest jednym z najbardziej bogatych w białko produktów żywnościowych, zawiera żelazo, magnez, oraz jest znakomitym zródłem ryboflawiny (witaminy B2) -
- pistacje - znakomite zródło witamin A, B1, B6, E, mienraly: potas, magnez - pomagają utrzymać włosy, paznokcie, oraz cerę w dobrej kondycji,
- ananas - naładowany witaminami - A, C, B1, B6, oraz minerałami: potas. Biotyna zawarta w ananasach pozytywnie wpływa na skórę oraz włosy