Witamina C



Witamina C (kwas skrobiowy), jest w organizmie głównym rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem, co oznacza, że  nie jest zatrzymywana w organizmie. Jest ona konieczna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju człowieka.  Organizm nie może sam wytworzyć witaminy C, a jej resztki usuwane są wraz z moczem. W celu uzupełnienia jej poziomu, lub niedoboru, musimy przyjmować ją każdego dnia, w postaci świeżych, oraz właściwie przetworzonych owoców i warzywów. Mieszkańcy dużych miast, powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy C, ponieważ, tlenek węgla, którym jest zanieczyszczone powietrze w miastach, niszczy kwas skrobiowy.

Korzyści z przyjmowania witaminy C:

Piękna skóra:
  • witamina C pomaga w tworzeniu kolagenu. Kolagen jest białkiem, które buduje nową skórę (wpływa na wzrost tkanek)ścięgna, wiązadła i naczynia krwionośne, oraz jest odpowiadzialny za właściwe nawilżenie, sprężystość, oraz jędrność skóry - dieta bogata w witaminę C opóźnia proces starzenia i pojawiania się zmarszczek, oraz stymuluje lepsze ukrwienie - uczestniczy w regeneracji witaminy E, oraz z pomocą witamy E neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników,
  • tworzy chrząstki i kości,
  • lekko poprawia koloryt skóry,
  • pomaga w zwalczeniu trądziku, wyprysków, oraz opryszczki na ustach,

Wzmacnia system odpornościowy:
  • przede wszystkim witamina C wzmacnia system immunologiczny,
  • łagodzi objawy przeziębienia i skraca czas choroby (podczas pierwszych objawów przeziebienia, zajadaj produkty bogate w witaminę C),
  • chroni przed szkorbutem,
  • u cukrzyków podwyższa odporność, oraz reguluje poziom glukozy we krwi,
  • działa przeciwalergicznie,
  • chroni przed substancjami rakotwórczymi,
  • odgrywa dużą rolę w uaktywnianiu się witaminy B9 (kwasu foliowego),
  • zwiększa odporność na choroby zakaźne.


Rany, stłuczenia:
  • pozytywnie wpływa na proces regeneracji po przebytych kontuzjach czy urazach,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • uczestniczy w zabliźnianiu ran, 
  • odbudowuje chrząstkę stawową,
  • pomaga zachować w dobrej kondycji kości i zęby.


Dobre samopoczucie:
  • bierze udział w przekształcaniu tryptofanu do serotoniny, hormonu „dobrego nastroju”,
  • chroni przed skutkami stresu,
  • obniża cholesterol.
Inne:
  • witamina C zwiększa wchłanianie żelaza, manganu, 
  • zmniejsza toksyczność selenu, miedzi, kobaltu i rtęci,
  • pobudza dojrzewanie czerwonych krwinek.

Pokarmy bogate w witamine C:
  • warzywa kapustne(czerwona, biała, kalarepa, brukselka, kalafior, brokuły) i owoce jagodowe (truskawki, czarne oraz czerwone porzeczki, jagody czarnego bzu, jeżyny, maliny, owoc dzikiej róży - jak równiez suszone platki róży),
  • ziemniaki,
  • żółte i zielone warzywa (nać pietruszki, cebula, szpinak, rzepa, groszek, szparagi, pomidory, karczochy, dynia, ziarnach soi) 
  • owoce (jabłka, truskawki, maliny, kiwi), owoce cytrusowe (mango, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, melony, ananasy)

Co wpływa na polepszenie wchłaniania

witamina A, witamina B2, witamina B6, witamina E, bioflawonoidy, wapń, magnez, cynk.


WIEDZIAŁAŚ ?


***Osoby palące, kobiety w ciąży, w okresie karmienia piersią, stosujące środki antykoncepcyjne oraz ludzie starsi potrzebują więcej witaminy C.

***Witamina C jest bardzo wrażliwa na powietrze, wodę, i temperaturę. Poprzez gotowanie (nawet przez kilka minutżywności bogatej w ten składnik, około 1/4 witaminy C może zostać utracona. Ten sam stopień utraty następuje, gdy zamrażamy warzywa i owoce. Gotowanie owoców i warzyw przez dłuższy okres czasu (10-20 minut), może doprowadzić do utraty ponad połowy całkowitej zawartości witaminy C. Ponadto owoce i warzywa w puszkach, mają tylko 1/3 pierwotnej zawartości witaminy C. Jedz zatem pokarmy bogate w witaminę C tylko w postaci surowej, ponieważ jest to najlepszy sposób, aby zmaksymalizować spożycie witaminy C.
www.expertscolumn.com www.witaminy.biz www.pzc.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga