Witamina C (kwas skrobiowy), jest w organizmie głównym rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem, co oznacza, że nie jest zatrzymywana w organizmie. Jest ona konieczna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju człowieka. Organizm nie może sam wytworzyć witaminy C, a jej resztki usuwane są wraz z moczem. W celu uzupełnienia jej poziomu, lub niedoboru, musimy przyjmować ją każdego dnia, w postaci świeżych, oraz właściwie przetworzonych owoców i warzywów. Mieszkańcy dużych miast, powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy C, ponieważ, tlenek węgla, którym jest zanieczyszczone powietrze w miastach, niszczy kwas skrobiowy.
Korzyści z przyjmowania witaminy C:
Piękna skóra:
- witamina C pomaga w tworzeniu kolagenu. Kolagen jest białkiem, które buduje nową skórę (wpływa na wzrost tkanek), ścięgna, wiązadła i naczynia krwionośne, oraz jest odpowiadzialny za właściwe nawilżenie, sprężystość, oraz jędrność skóry - dieta bogata w witaminę C opóźnia proces starzenia i pojawiania się zmarszczek, oraz stymuluje lepsze ukrwienie - uczestniczy w regeneracji witaminy E, oraz z pomocą witamy E neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników,
- tworzy chrząstki i kości,
- lekko poprawia koloryt skóry,
- pomaga w zwalczeniu trądziku, wyprysków, oraz opryszczki na ustach,
- przede wszystkim witamina C wzmacnia system immunologiczny,
- łagodzi objawy przeziębienia i skraca czas choroby (podczas pierwszych objawów przeziebienia, zajadaj produkty bogate w witaminę C),
- chroni przed szkorbutem,
- u cukrzyków podwyższa odporność, oraz reguluje poziom glukozy we krwi,
- działa przeciwalergicznie,
- chroni przed substancjami rakotwórczymi,
- odgrywa dużą rolę w uaktywnianiu się witaminy B9 (kwasu foliowego),
- zwiększa odporność na choroby zakaźne.
Rany, stłuczenia:
- pozytywnie wpływa na proces regeneracji po przebytych kontuzjach czy urazach,
- przyspiesza gojenie ran,
- uczestniczy w zabliźnianiu ran,
- odbudowuje chrząstkę stawową,
- pomaga zachować w dobrej kondycji kości i zęby.
Dobre samopoczucie:
- bierze udział w przekształcaniu tryptofanu do serotoniny, hormonu „dobrego nastroju”,
- chroni przed skutkami stresu,
- obniża cholesterol.
- witamina C zwiększa wchłanianie żelaza, manganu,
- zmniejsza toksyczność selenu, miedzi, kobaltu i rtęci,
- pobudza dojrzewanie czerwonych krwinek.
Pokarmy bogate w witamine C:
- warzywa kapustne(czerwona, biała, kalarepa, brukselka, kalafior, brokuły) i owoce jagodowe (truskawki, czarne oraz czerwone porzeczki, jagody czarnego bzu, jeżyny, maliny, owoc dzikiej róży - jak równiez suszone platki róży),
- ziemniaki,
- żółte i zielone warzywa (nać pietruszki, cebula, szpinak, rzepa, groszek, szparagi, pomidory, karczochy, dynia, ziarnach soi) ,
- owoce (jabłka, truskawki, maliny, kiwi), owoce cytrusowe (mango, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, melony, ananasy)
Co wpływa na polepszenie wchłaniania:
witamina A, witamina B2, witamina B6, witamina E, bioflawonoidy, wapń, magnez, cynk.
WIEDZIAŁAŚ ?
***Osoby palące, kobiety w ciąży, w okresie karmienia piersią, stosujące środki antykoncepcyjne oraz ludzie starsi potrzebują więcej witaminy C.
***Witamina C jest bardzo wrażliwa na powietrze, wodę, i temperaturę. Poprzez gotowanie (nawet przez kilka minut) żywności bogatej w ten składnik, około 1/4 witaminy C może zostać utracona. Ten sam stopień utraty następuje, gdy zamrażamy warzywa i owoce. Gotowanie owoców i warzyw przez dłuższy okres czasu (10-20 minut), może doprowadzić do utraty ponad połowy całkowitej zawartości witaminy C. Ponadto owoce i warzywa w puszkach, mają tylko 1/3 pierwotnej zawartości witaminy C. Jedz zatem pokarmy bogate w witaminę C tylko w postaci surowej, ponieważ jest to najlepszy sposób, aby zmaksymalizować spożycie witaminy C.
www.expertscolumn.com www.witaminy.biz www.pzc.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz