Papryczki Chili


Papryczki chili charakteryzują się nie tylko piekielnie ostrym smakiem, ale również tym, ze mają do zaoferowania szereg dobroczynnych właściwości dla naszgo zdrowia. Papryczki chili to aściwości antyrakowe, przecibólowe, przeciwzapalne, wspomagają również układ krążenia, oraz układ trawienny.

Antynowotwór:
  • naukowcy z Nottingham University odkryli, że cząsteczki kapsaicyny działają specyficznie na komórki nowotworowe, powodując ich śmierć. Substancja ta pobudza bowiem komórki nowotworowe do samozniszczenia (apoptozy) komórek rakowych.


specialtyproduce.com
Na ból:
  • działa pomocniczo w zapobieganiu rozedmy płuc, a także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • kapsaicynę  wykorzystuje się  do łagodzenia bólów reumatycznych, w chorobie zwyrodnieniowej stawów, 
  • na bóle głowy, migreny.

Właściwości przeciwzapalne:
  • kapsaicyna pomaga w łagodzeniu bólu związanego z zapaleniem stawów, łuszczycą, neuropatią cukrzycową.
Przęziebienia:
  • pomaga udrożnić drogi oddechowe i zatoki,
  • ułatwia rozrzedzić śluz, 
  • działa wykrztuśnie, 
  • ułatwia oddychanie podczas kataru.

Korzystny wpływ na układ pokarmowy:
  • pikantna papryczka chili przyspiesza przemianę materii, przez co powinna być stosowana przez osoby, będące na diecie, ponieważ działa na organizm odchudzająco (dodawaj do potarw),
  • jedzenie chili może mieć bardzo pozytywny wpływ dla ludzi z nadwagą lub cierpiacych na cukrzycę. Badania potwierdziły, że spożywanie chili może pomóc znacząco w kontroli poziomu cukru po spożyciu posiłku,
  • pobudzają żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych, 
  • wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.
Wspomaga układ krążenia:


  • poprawia stan zdrowia serca, 
  • ulepsza i pobudza krążenie krwi, zachowując jej odpowiedni poziom,
  • rozrzedza krew, oraz rozpuszcza skrzepy,
  • pomaga chronić przed udarami, zatorami, atakami serca,
  • obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów, zapobiegając agregacji płytek krwi. 


***Mrożone papryczki tracą część swoich wartości, więc warto dodawać świeże papryczki do potraw.

http://w-spodnicy.ofeminin.pl
http://www.dietawarzywnoowocowa.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga