Bigos roślinny



Jest możliwy i smakuje bajecznie. Z dodatkiem wędzonej papryki i tofu może z latwościa stać się konkurencją dla tradycyjnego bigosu. Zatem - do dzieła !! 


średnia biała kapusta |2 marchewki starte 80 dkg kapusty kiszonej | 1 cebula - pokrojona w kosteczkę | min. 80 g suszonych grzybów | 250g wędzonego tofu - pokrojone w duże kosteczki | 10 pieczarek - posiekane w grubsze kawalki | 4 liście laurowych | kilka jagód jałowca i ziela angielskiego | po 1 łyżce każdej z przypraw: oregano, cząber, lubczyk, majeranek | pól łyżeczki pieprzu cayenne i soli | ok 1 1/2 łyżki wędzonej papryki | ziarenko smaku - opcjonalnie | 2 łyżki koncentratu pomidorowego | sos sojowy | kostka rosolowa 

Grzyby płuczę, zalewam wrzątkiem (ok. 1 szklankę) i odstawiam.

Białą kapustę szatkuję, marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach i wrzucam oba składniki do dużego garnka. 
Zalewam ok 1.5l wrzacej wody.

Dodaję kostkę rosołową, łyżkę sosu sojowego, po pół łyżki ziół: oregano, cząber, lubczyk, majeranek, pieprz cayenne, ziele angielskie, liście laurowe, jagody jałowca. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem i solą. 


Gotuję na średnim ogniu. 


Gdy warzywa zmiękną, a woda troszke odparuje, dodaję wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną i 3/4 wody z grzybów. Zmniejszam ogień, dodaję 1 łyżkę papryki wędzonej, mieszam kapuchę i zabieram się za pieczarki.

Na patelni podsmażam cebulę.
Gdy cebulka się zeszkli, dodaję pokrojone w większe kawałki pieczarki. Smażę, aż woda odparuje z pieczarek. Wtedy dodaję wędzone tofu i smażę, aż warzywa i tofu lekko zbrązowieja.

Doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym, ziarenkiem smaku, dodaję resztę zioł i paprykę wędzoną. 

Gotuję przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaję pokrojone grzyby wraz z resztą wody grzybowej i gotuję przez ok 10 minut.


Wrzucam do garnka z kapustą, wraz z koncentratem pomidorowym.


Całość duszę ok. 40 minut.

Podawaj
ę z chlebkiem, lub ziemniakami (tak, rodzina mojego grubego tak jada i powiem, że smakuje całkiem zacnie!)
SMACZNEGO!!!



Colorful Praying Mantis

Flaczki z boczniaków


Skladniki:
250 - 300 g boczniaków - aczkolwiek im więcej tym lepiej 
2 ziemniaki - pokrojone w kostkę
marchew - starta na grubych oczkach  
pietruszka biała
kawałek pora - starty na grubych oczkach  
seler
3 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
3 ząbki czosnku - pokrojone w kosteczkę
cebula - pokrojona w paski
1 łyżka majeranku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku

sól i pieprz
natka pietruszki do posypania 

Przygotowanie:

Marchewkę i pora zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaka pokrój w kostkę
Wrzuć do garnka, wraz z pozostałymi warzywami. Zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, oraz porcje warzywne i gotuj aż warzywa zmiękną.
Boczniaki pokrój w paski, wrzuć na patelnie i smaż przez ok 10 min. Pod koniec dodaj cebulę i czosnek.
Usmażone grzyby wrzuć do bulionu warzywnego i gotuj wszystko razem około 15 - 20 min.
Dodaj majeranku i słodką paprykę.
Wyciągnij seler i białą pietruszkę. 

Smacznego!

Pasztet z soczewicy


Pogoda w sam raz na spędzenie dnia w kuchni - szaro, buro i ponuro - Manchester whoohoo! Lista potraw na tegoroczne wegetariańskie święta przygotowana!

 Zatem przedświęteczne testowanie ich - CZAS START!


[składniki]
1,5 szklanki soczewicy - ja użyłam zielonej
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 szklanki bulionu warzywnego
1 marchewka - starta na grubych oczkach
2–3 ząbki czosnku - starte
kawałek selera naciowego - starty na grubych oczkach
1 średnia cebula - posiekana
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki masła
spora garść posiekanej pietruszki
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
sól
pieprz
po 1 łyżeczce zmielonych przypraw - 

tymianku, majeranku, imbiru, gałki muszkatołowej



[przygotowanie]
Ziarna soczewicy zalej gorącym bulionem warzywnym. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj, aż soczewica będzie miękka. Odcedź, wyjmij przyprawy, odstaw. 

Na rozgrzanej oliwię z oliwek podsmaż pozostałe warzywa - marchewka, czosnek, cebula, seler. Dodaj masło, oraz przyprawy. Smaż przez 3 minuty i odstaw.
 Masę warzywną wymieszaj z soczewicą i zmiksuj.

Dodaj posiekaną pietruszkę, przyprawy i dokładnie wymieszaj. 
Dopraw do smaku.

W foremce wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadz masę pasztetową. 

 Wierzch posyp orzechami. 

 Pasztet piecz w 180°C, przez ok. 45 minut.


Zupa z cukini, tymianku, oraz orzechów włoskich

Składniki:
ok. 6 szklanek posiekanej lub startej cukini - zielonej lub żółtej
1 szklanka orzechów - upieczonych przez pięć minut w 180C
średnia cebula - posiekana
2 liście laurowe
4- 5 ząbków czosnku - posiekane
1,2 l bulionu warzywnego**
skórka z połowy cytryny
1 ½ łyżeczki suszonych liści tymianku
świeżo zmielony pieprz
świeże liście tymianku 

**Bulion: dwie marchewki, pietruszka, kawałek selera, 1 por, świeża natka pietruszki, pół cebuli.

Przygotowanie:
Przygotuj bulion, a w międzyczasie rozgrzej olej w woku i smaż, aż się lekko zarumieni. Dodaj liście laurowe, tymianek i czosnek. Duś przez kilka minut. 
Następnie dodaj cukinię i orzechy włoskie. 
Mieszaj od czasu do czasu.

Odcedź bulion i wlej do woka. Doprowadź do wrzenia, a po kilku minutach zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 20 minut.
Pod koniec gotowania, dodaj skórkę z cytryny.

Zdejmij wok z ognia i wyciągnij liście laurowe. Zmiksuj w blenderze na gładki krem. 
Dopraw do smaku.

Podawaj z bezglutenowym chlebkiem, nejlepiej domowmym.

Naturanie piękne stopy: czosnek, szałwia, ocet jabłkowy

Jeżeli masz problemy z grzybicą stóp, spróbuj ją wyleczyć naturalnie, stosując kąpiel do stóp z mieszanki czosnkowo-ziołowej w zalewie z octu jabłkowego.
Czosnek i szałwia posiadają silne właściwości przeciwgrzybiczne. Zwalczają wszelkie drobnoustroje, które często są źródłem chorób.

Składniki
ocet jabłkowy
3-5 główek czosnku - obrane i drobno posiekane
2-3 garście świeżych liści szałwii
ciepła woda
słoik

Przygotowanie:
W dużym słoiku, czosnek i szałwię zalewamy octem jabłkowym. Zakręć szczelnie słój i odstaw na 1 miesiąc, od czasu do czasu wstrząsając.

Po miesiącu, lecznicza mikstura powinna być już gotowa.
Wypełnij dużą miskę ciepłą wodą i dodaj ok. 5 łyżek mieszanki czosnkowo-ziołowej. Stopy należy moczyć przez 10-15 minut, 2-3 razy w tygodniu.


Nie używaj na uszkodzoną skórę.

Aromatyczna rozpałka do kominka z ziół, szyszek i suszonych owoców

tasteofhome.com
Masz kiminek? Jesteś szczęsciarą! I jeżeli uwielbiasz aromatyczne zapachy w Tw domu to możesz się podwójnie cieszyć, robiąc zapachową i naturalną rozpałkę do kominka. 

Co potrzebujemy: 
świeże zioła - takie jak rozmaryn, goździki, bazylia, lawenda, liście szałwii, lub cynamonu
szyszki 
suszone owoce - skórki po pomarańczach - opcjonalnie

Możesśmiało eksperymentować z zapachami i łączyć różne zioła. Napisz do mnie o rezultacie.

stara gazeta
bawełniany sznurek

Przygotowanie:
Zioła, szyszki i suszone owoce owijamy starą gazetą, a oba końce zabezpieczamy sznurkiem. 
Zapachową rozpałkę wkładamy pod ułożone drewno i rozpalamy kominek. Ach.

Krem do golenia

Składniki:
2/3 szklanki masła Shea
2/3 szklanki oleju kokosowego
1/4 szklanki oliwy z oliwek, lub oleju z pestek winogron, jojoba
witamina E w płynie
2 łyżki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
Rozpuść masło shea i olej kokosowy. Odstaw na bok do ostygnięcia i włóż do lodówki by mikstura stwarniała.
Dodaj resztę składników i pożądnie wymieszaj.
Za pomocną robota kuchennego, ubijaj powstałą mieszankę, aż uzyskasz kremową konsystencję.

Wolny od wszelkich chemikaliów. 
Nawilża i pielęgnuje skórę

Dla panów zarówno :)

nie testowany jeszcze

Cynamon i jabłko

Składniki:
pełny dzban wody
2 laski cynamonu
2 średnie jabłka, porkojone w plasterki

Przygotowanie:
Jabłka kroimy w talarki i razem z laskami cynamonu, wrzucamy do dzbanka z wodą. Możesz dodać kostki lodu.

***

Wzmocnia układ odpornościowy
Obniża poziom cholesterolu
Wzmacnia serce
Pomaga usuwać toksyny z organizmu - detox
Reguluje ciśnienie krwi
Zwiększa Twój metabolizm

Dowiedz się więcej:

Wzmocnij swój układ odpornościowy - naturalnie !!!

Niestety pożegnaliśmy lato i przywitalismy jesień. Muszę przyznać, że w tym roku w MCR, lato było naprawdę słoneczne i bardzo ciepłe!!

Jesień jak to jesień kojarzy nam się nie tylko z pięknymi kolorowymi liśćmi, ale również z przeziębieniem! A Ty go możesz uniknąć w bardzo łatwy sposób. 


Zabezpiecz się przed wirusami NATURALNIE! 

Głównym powodem osłabienia naszego organizmu, będzie brak witamin i minerałów! Innymi przyczynami są: nadwaga, spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier, stres, brak cwiczeń fizycznych.




***podsłyszałam gdzieś, że  jedna łyżeczka CUKRU jest w stanie 'wyłączyć' nasz system immunologiczny na dobrych kilka godzin!!
Cukier to nie tylko posłodzona kawa czy herbata, ale cukier to też soki w kartonach, wędliny, chleb, owoce z puszki, 'dietetycza' superchemiczna coca-cola pfff...
***węglowodany utrudniają przyswajalność selenu, więc nie przekraczaj zalecanej dawki.

Przede wszystkim, zadbaj o regularny ruch, jedz zdrowo i racjonalnie, unikaj białej trucizny - cukru, stresujących sytuacji, nie pal papierosow, oraz wysypiaj się. 

Wzmocnij swój układ odpornościowy - naturalnie !!!

***
Witamina A
nasza skóra jest pierwszą barierą orchonną na jaką naptykają wirusy, bakterie i zarazki. Silna, zdrowa skóra potrzebuje witaminy A. Witamina ta odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji tkanki łącznej - kluczowy składnik skóry. Jednym z najlepszych sposobów, aby dostarczyć witaminę A do organizmu, jest spożywanie produktów zawierających beta-karoten - doskonały przeciwutleniacz, który jest przekształcany przez nasz organizm w witaminę A.
Karoteny:
- pomagają w zapobieganiu nowotworów, 
- chronią przed chorobami serca,
- mają działanie antyoksydacyjne - jak każdy przeciwutleniacz, chronią skórę przed niszczącym działaniem wolnych rodników, oraz poprawiają jej stan,
- wzmacniają układ odpornościowy, 
- chronią przed infekcjami i drobnoustrojami

Produkty bogate w beta karoten to:
słodkie ziemniaki, marchew, morele, arbuz, nektarynki,  dynia, pomidory, papryka, papaja, mandarynki, brzoskwinie, pomarańcze, mango.

***
Witamina C
przede wszystkim witamina C wzmacnia system immunologiczny, oraz łagodzi objawy przeziębienia i skraca czas choroby. Zwiększa odporność na choroby zakaźne i chroni przed substancjami rakotwórczymi. Bierze udział w przekształcaniu tryptofanu do serotoniny, hormonu „dobrego nastroju”, zwiększa wchłanianie żelaza, manganu, ale nadmiar zmniejsza wchęanianie selenu. 

Produkty bogate w witaminę C
warzywa kapustne i owoce jagodowe (truskawki, czarne oraz czerwone porzeczki, jagody czarnego bzu, jeżyny, maliny), owoc dzikiej róży - jak również suszone płatki róży,ziemniaki, żółte i zielone warzywa (nać pietruszki, cebula, szpinak, rzepa, groszek, szparagi, pomidory, karczochy, dynia, ziarnach soi)owoce (jabłka, truskawki, maliny, kiwi), owoce cytrusowe (mango, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, melony, ananasy) 

***
Witamina E
witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza obecność wolnych rodników w organizmie, czyli zmniejsza ogólne ryzyko zachorowania na raka i innych szkodliwych chorób, w tym miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Wpływa na wchłanianie i metabolizm witaminy A, stymuluje układ odpornościowy. Witamia E stymuluje produkcje B-komórek, które wytwarzają przeciwciała odpowiedzialne za niszczenie bakterii. 



Produkty bogate w witamine E
siemie lniane, awokado, oleje roślinne, jajka, marchewki, 
orzechy, brukselka, szpinak i inne warzywa zielone,  nasiona słonecznika, mango, oliwki, papaja, kiwi, banany, jabłka, owoce leśne, ziarna zbóż. 

***
Witamina B6
wspomaga pracę układu nerwowego, poprzez wytwarzanie neuroprzekaźników (serotoniny, dopaminy i kwasu aminomasłowego). Zwiększa odporność immunologiczną naszego organizmu - dzięki niej tworzone są przeciwciała, ktore atakują bakterie i wirusy. 

Produkty bogate w witamine B6
Szpinak, czosnek, banany, czerwona papryka, zimniaki, arbuz, drożdże, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzech laskowe i włoskie, nasiona słonecznika. 


***
Allicyna
substancja ta ma silne działanie przeciwutleniające, czyli wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka w walce z wolnymi rodnikami, zwiększając tym samym odporność organizmu. To silny środek antyseptyczny -  zabija wirusy i bakterie, oraz zapobiega infekcjom.  

Produkty bogate w allicynę
Czosnek
Cebula


***
Cynk
ma istotny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, ponieważ uczestniczy w powstawaniu limfocytów T: 
buduje komórki odpornościowe do ochrony przed chorobami, jest w stanie hamować namnażanie się wirusów wywołujących przeziębienia, znacznie skracając czas jego trwania, stymuluje układ odpornościowy do działania, poprawia samopoczucie, 
ma korzystny wpływ na stres i infekcje, poza ogólną poprawą metabolizmu, reguluje ciśnienie krwi, rytm pracy serca, oraz poziom cholesterolu we krwi.

Produkty bogate w cynk
  • ok. 2 do 8mg/kg; 
maliny, czarne jagody, daktyle, większość warzyw, ryż łuskany, buraki ćwiekłowe i bukrowe, szparagi, marchew, seler, pomidory, ziemniaki, 
rzodkiew, kawa,
  • ok 20 do 50 mg/kg; 
kakao, melasa, żółtka jaj, orzechy, groch, bób, fasola, soczewica, herbata, suszone drożdże, 
  • ok 75 do 140 mg/kg; 


większość grzybów  
  • ok 130 d0 202 mg/kg ; 
nasiona dyni i słonecznika

***
Selen
Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu, który sprawia, że błony komórkowe i  czerwone ciałka krwi są chronione przed działaniem wolnych rodników. To cenny antyoksydant, który stymulując produkcję limfocytów i makrofagów, wspiera układ immunologiczny. 
P
rodukty bogate w selen
orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, czosnek, cebula, brązowy ryż,

***
Siarka 
jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjnowanie układu krążenia, zapobieganie tworzeniu sie zatorów we krwi, oraz za obniżenie cholesterolu, ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne

Produkty bogate w siarke
jaja, sery, mleko, owoce i warzywa (szczególnie białe)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga