Domowo ze smakiem pisze, że przygotowanie własnej vegety zajmuje trochę czasu (aż do 5 godzin !). Ale coż tam! Fakt, że do naszych potraw dodamy 'ziarenka smaku', wolne od wszelkich chemicznych dodatków (patrz: Toksyczne składniki w żywności - unikać ! Zaczynamy czytać etykiety !), sprawia że ten czas nie może być stracony! Myślimy: ZDROWIE moje i moich bliskich!
Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Domowa wegeta/warzywko
Domowo ze smakiem pisze, że przygotowanie własnej vegety zajmuje trochę czasu (aż do 5 godzin !). Ale coż tam! Fakt, że do naszych potraw dodamy 'ziarenka smaku', wolne od wszelkich chemicznych dodatków (patrz: Toksyczne składniki w żywności - unikać ! Zaczynamy czytać etykiety !), sprawia że ten czas nie może być stracony! Myślimy: ZDROWIE moje i moich bliskich!
Domowy budyń z chleba świętojańskiego
1 szklanka mleka ryżowego, lub sojowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - opcjonalnie
3 łyżeczki karobu w proszku
Sposób przygotowania:
Mleko wymieszaj z proszkiem z chleba świętojańskiego i podgrzej na małym ogniu.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością wody i dodaj do mleka.
Gotuj przez ok. 2-3 minuty.
Budyń polej melasą z karobu, oraz posyp nasionkami chia.
Tofu z ogniska
[składniki]
1/2 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu, lub syropu z agawy
4 ząbki czosnku: przeciśnięte
1 łyżeczka tymianku: preferuje świeży, ale możesz użyc suszonego
sól i pieprz do smaku
[przygotowanie]
Wszystkie składniki łączę i dokładnie mieszam.
Marynuję tofu i odstawiam do lodówki na kilka godzin.
Rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na złoto.
Rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na złoto.
Karob - melasa z chleba świętojańskiego
Dziś 'łażąc' bez sensu i celu po Tesco natknęlam się na coś bardzo ciekawego, a mianowicie na syrop/melasa z karobu.
Moja uwagę przykuła informacja na temat jego zastosowania - Koniec z gorzką kawą !
Ze względu na niekorzystny wpływ cukru na nasz organizm, jakiś czas temu, organiczyłam słodzenie kawy z 2 łyżeczek na pół łyżeczki. Trudno mi było się odzwyczaić od słodkiej kawusi z rana!! Na szczęście znalazłam KAROB!!!
Syrop z tego ziarna ma naturalnie słodkawy posmak i co najważniejsze, jest zdrową alternatywą nie tylko jako słodzik do kawy, lub herbaty, ale można go również dodawać do większości przekąsek, deserów, wypieków itp - karob nadaje im ciemną barwę.
Drzewo karobu rośnie przeważnie w krajach Śródziemnomorskich. Od wieków owoce tego drzewa, uważane były za doskonałe źródło niezbędnych składników mineralnych, oraz witamin.
SuperSkład:
- jest bardzo bogatym źródłem białka,
- zawiera superPorcje magnezu, żelaza, wapnia, fosforu,
- węglowodany,
Ponadto:
- nie zawiera kofeiny, oraz teobrominy, obecnych w kakao,
- zawiera mało tłuszczu.
Stosowanie karobu ma dobroczynny wpływ na cały organizm:
- jest stosowany w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie,
- jest stosowany jako lek na zaburzenia żołądkowo-jelitowe (refluks żołądkowo-przełykowy),
- poprawia trawienie i reguluje metabolizm,
- wykorzystywany w walce z osteoporozą - wzmacnia układ kostny, polecany w każdym wieku,
- działa antywirusowo i antyseptycznie,
- jest polecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi,
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- wspomaga odporność organizmu - 2 łyżki melasy i wracasz do zdrowia,
- wapń pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego - wapń usuwa toksyny z okrężnicy,
- dla alergików - substytut kakao, bezglutenowy.
***1 łyżka tego produktu dostarcza ponad 470 mg wapnia, czyli prawie tyle co dwie szklanki „tradycyjnego” mleka krowiego.
Weganizm teraz !!!
Zwierzęta są czującymi istotami, tak jak my!
Doświadczają emocji i doznań takich jak ból, przyjemność, strach, radość, nuda i stres,
a to, co się z nimi dzieje, ma dla nich znaczenie. Życie zwierząt ma wartość.
Weganie starają się minimalizować swój udział w wykorzystywaniu zwierząt poprzez odpowiednie wybory związane z dietą, ubraniami, kosmetykami czy rozrywką. Dzięki temu można zaoszczędzić cierpienia i śmierci wrażliwym i świadomym jednostkom w miejscach takich jak fermy, rzeźnie, laboratoria, ogrody zoologiczne czy cyrki.
Bigos roślinny
Jest możliwy i smakuje bajecznie. Z dodatkiem wędzonej papryki i tofu może z latwościa stać się konkurencją dla tradycyjnego bigosu. Zatem - do dzieła !!
Grzyby płuczę, zalewam wrzątkiem (ok. 1 szklankę) i odstawiam.
Białą kapustę szatkuję, marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach i wrzucam oba składniki do dużego garnka.
Zalewam ok 1.5l wrzacej wody.
Dodaję kostkę rosołową, łyżkę sosu sojowego, po pół łyżki ziół: oregano, cząber, lubczyk, majeranek, pieprz cayenne, ziele angielskie, liście laurowe, jagody jałowca. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem i solą.
Gotuję na średnim ogniu.
Gdy warzywa zmiękną, a woda troszke odparuje, dodaję wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną i 3/4 wody z grzybów. Zmniejszam ogień, dodaję 1 łyżkę papryki wędzonej, mieszam kapuchę i zabieram się za pieczarki.
Zalewam ok 1.5l wrzacej wody.
Dodaję kostkę rosołową, łyżkę sosu sojowego, po pół łyżki ziół: oregano, cząber, lubczyk, majeranek, pieprz cayenne, ziele angielskie, liście laurowe, jagody jałowca. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem i solą.
Gotuję na średnim ogniu.
Gdy warzywa zmiękną, a woda troszke odparuje, dodaję wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną i 3/4 wody z grzybów. Zmniejszam ogień, dodaję 1 łyżkę papryki wędzonej, mieszam kapuchę i zabieram się za pieczarki.
Na patelni podsmażam cebulę.
Gdy cebulka się zeszkli, dodaję pokrojone w większe kawałki pieczarki. Smażę, aż woda odparuje z pieczarek. Wtedy dodaję wędzone tofu i smażę, aż warzywa i tofu lekko zbrązowieja.
Doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym, ziarenkiem smaku, dodaję resztę zioł i paprykę wędzoną.
Gotuję przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaję pokrojone grzyby wraz z resztą wody grzybowej i gotuję przez ok 10 minut.
Wrzucam do garnka z kapustą, wraz z koncentratem pomidorowym.
Gdy cebulka się zeszkli, dodaję pokrojone w większe kawałki pieczarki. Smażę, aż woda odparuje z pieczarek. Wtedy dodaję wędzone tofu i smażę, aż warzywa i tofu lekko zbrązowieja.
Doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym, ziarenkiem smaku, dodaję resztę zioł i paprykę wędzoną.
Gotuję przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaję pokrojone grzyby wraz z resztą wody grzybowej i gotuję przez ok 10 minut.
Wrzucam do garnka z kapustą, wraz z koncentratem pomidorowym.
Całość duszę ok. 40 minut.
Podawaję z chlebkiem, lub ziemniakami (tak, rodzina mojego grubego tak jada i powiem, że smakuje całkiem zacnie!)
Podawaję z chlebkiem, lub ziemniakami (tak, rodzina mojego grubego tak jada i powiem, że smakuje całkiem zacnie!)
SMACZNEGO!!!
Flaczki z boczniaków
Skladniki:
250 - 300 g boczniaków - aczkolwiek im więcej tym lepiej
2 ziemniaki - pokrojone w kostkę
marchew - starta na grubych oczkach
pietruszka białakawałek pora - starty na grubych oczkach
seler
3 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
3 ząbki czosnku - pokrojone w kosteczkę
cebula - pokrojona w paski
1 łyżka majeranku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz
natka pietruszki do posypania
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Marchewkę i pora zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaka pokrój w kostkę.
Wrzuć do garnka, wraz z pozostałymi warzywami. Zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, oraz porcje warzywne i gotuj aż warzywa zmiękną.
Boczniaki pokrój w paski, wrzuć na patelnie i smaż przez ok 10 min. Pod koniec dodaj cebulę i czosnek.
Boczniaki pokrój w paski, wrzuć na patelnie i smaż przez ok 10 min. Pod koniec dodaj cebulę i czosnek.
Usmażone grzyby wrzuć do bulionu warzywnego i gotuj wszystko razem około 15 - 20 min.
Dodaj majeranku i słodką paprykę.
Wyciągnij seler i białą pietruszkę.
Smacznego!
Pasztet z soczewicy
Pogoda w sam raz na spędzenie dnia w kuchni - szaro, buro i ponuro - Manchester whoohoo! Lista potraw na tegoroczne wegetariańskie święta przygotowana!
Zatem przedświęteczne testowanie ich - CZAS START!
[składniki]
1,5 szklanki soczewicy - ja użyłam zielonej
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 szklanki bulionu warzywnego
1 marchewka - starta na grubych oczkach
2–3 ząbki czosnku - starte
kawałek selera naciowego - starty na grubych oczkach
1 średnia cebula - posiekana
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki masła
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 szklanki bulionu warzywnego
1 marchewka - starta na grubych oczkach
2–3 ząbki czosnku - starte
kawałek selera naciowego - starty na grubych oczkach
1 średnia cebula - posiekana
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki masła
spora garść posiekanej pietruszki
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
sól
pieprz
po 1 łyżeczce zmielonych przypraw -
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
sól
pieprz
po 1 łyżeczce zmielonych przypraw -
tymianku, majeranku, imbiru, gałki muszkatołowej
[przygotowanie]
Ziarna soczewicy zalej gorącym bulionem warzywnym. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj, aż soczewica będzie miękka. Odcedź, wyjmij przyprawy, odstaw.
Ziarna soczewicy zalej gorącym bulionem warzywnym. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj, aż soczewica będzie miękka. Odcedź, wyjmij przyprawy, odstaw.
Dodaj posiekaną pietruszkę, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Dopraw do smaku.
Dopraw do smaku.
W foremce wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadz masę pasztetową.
Wierzch posyp orzechami.
Pasztet piecz w 180°C, przez ok. 45 minut.
Zupa z cukini, tymianku, oraz orzechów włoskich
ok. 6 szklanek posiekanej lub startej cukini - zielonej lub żółtej
1 szklanka orzechów - upieczonych przez pięć minut w 180C
1 średnia cebula - posiekana
2 liście laurowe
4- 5 ząbków czosnku - posiekane
1,2 l bulionu warzywnego**
skórka z połowy cytryny
1 ½ łyżeczki suszonych liści tymianku
świeżo zmielony pieprz
świeże liście tymianku
**Bulion: dwie marchewki, pietruszka, kawałek selera, 1 por, świeża natka pietruszki, pół cebuli.
Przygotowanie:
Przygotuj bulion, a w międzyczasie rozgrzej olej w woku i smaż, aż się lekko zarumieni. Dodaj liście laurowe, tymianek i czosnek. Duś przez kilka minut.
Następnie dodaj cukinię i orzechy włoskie.
Mieszaj od czasu do czasu.
Następnie dodaj cukinię i orzechy włoskie.
Mieszaj od czasu do czasu.
Odcedź bulion i wlej do woka. Doprowadź do wrzenia, a po kilku minutach zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 20 minut.
Pod koniec gotowania, dodaj skórkę z cytryny.
Zdejmij wok z ognia i wyciągnij liście laurowe. Zmiksuj w blenderze na gładki krem.
Dopraw do smaku.
Podawaj z bezglutenowym chlebkiem, nejlepiej domowmym.
Naturanie piękne stopy: czosnek, szałwia, ocet jabłkowy
Jeżeli masz problemy z grzybicą stóp, spróbuj ją wyleczyć naturalnie, stosując kąpiel do stóp z mieszanki czosnkowo-ziołowej w zalewie z octu jabłkowego.
Czosnek i szałwia posiadają silne właściwości przeciwgrzybiczne. Zwalczają wszelkie drobnoustroje, które często są źródłem chorób.
Czosnek i szałwia posiadają silne właściwości przeciwgrzybiczne. Zwalczają wszelkie drobnoustroje, które często są źródłem chorób.
Składniki
ocet jabłkowy
3-5 główek czosnku - obrane i drobno posiekane
3-5 główek czosnku - obrane i drobno posiekane
2-3 garście świeżych liści szałwii
ciepła woda
słoik
słoik
Przygotowanie:
W dużym słoiku, czosnek i szałwię zalewamy octem jabłkowym. Zakręć szczelnie słój i odstaw na 1 miesiąc, od czasu do czasu wstrząsając.
Po miesiącu, lecznicza mikstura powinna być już gotowa.
Wypełnij dużą miskę ciepłą wodą i dodaj ok. 5 łyżek mieszanki czosnkowo-ziołowej. Stopy należy moczyć przez 10-15 minut, 2-3 razy w tygodniu.
Nie używaj na uszkodzoną skórę.
Aromatyczna rozpałka do kominka z ziół, szyszek i suszonych owoców
tasteofhome.com |
Masz kiminek? Jesteś szczęsciarą! I jeżeli uwielbiasz aromatyczne zapachy w Tw domu to możesz się podwójnie cieszyć, robiąc zapachową i naturalną rozpałkę do kominka.
Co potrzebujemy:
świeże zioła - takie jak rozmaryn, goździki, bazylia, lawenda, liście szałwii, lub cynamonu
szyszki
suszone owoce - skórki po pomarańczach - opcjonalnie
Możesz śmiało eksperymentować z zapachami i łączyć różne zioła. Napisz do mnie o rezultacie.
stara gazeta
bawełniany sznurek
Przygotowanie:
Zioła, szyszki i suszone owoce owijamy starą gazetą, a oba końce zabezpieczamy sznurkiem.
Zapachową rozpałkę wkładamy pod ułożone drewno i rozpalamy kominek. Ach.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)