Wapń to jeden z pięciu najważniejszych składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i optymalnego funkcjonowania organizmu:
- odpowiada za właściwa pracę układu nerwowego,
- jest potrzebny do budowy kości i zębów,
- bierze udział w skurczu mięśni szkieletowych, gładkich i mięśnia sercowego,
- bierze udział w krzepnięciu krwi.
Mleko i produkty mleczne zawierają wapń, ale produkty roślinne stanowią dużo zdrowsze źródło tego pierwiastka.
Dzienne zapotrzebowanie na wapń:
- kobiety i mężczyźni w wieku 19-50 lat - 1000g
- kobiety i mężczyźni w wieku > 51 lat - 1300g
- ciąża < 19 lat - 1000g
- ciąża >19 lat - 1300g
Źródła wapnia w diecie wegańskiej /100g:
- prawdziwym mistrzem jest melasa z karobu - 1 łyżka tego produktu dostarcza ponad 470 mg wapnia, czyli prawie tyle co dwie szklanki mleka krowiego. Ponadto melasa z karobu ma dobroczynny wpływ na cały organizm, czyt więcej: melasa z karobu,
- sezam - ważne jest by sezam spożywany był w postaci niełuskanej. Sezam pozbawiony łuski zawiera znacznie mniej wapnia i innych cennych składników odżywczych - 2 lyzeczki to 140,
- mak - dostarcza do organizmu grubo ponad 1000 mg wapnia. Niestety nasiona maku musimy spożywać z umiarem, ponieważ są kaloryczne - 100g to ponad 500 kcal,
- pestki słonecznika - to ok 78 mg wapnia,
- suszone owoce: morele, figi - 241 mg/szklanka,
- orzechy laskowe 186 mg, pistacje 130 mg, migdały - 260 mg
- suche roślinny strączkowe: soczewica, fasola 163 mg, soja 240 mg, amarantus, quinoa 47 mg,
- kasza gryczana 25 mg,
- zielone warzywa (oprócz szpinaku, żurawiny, rabarbar, szczawiu i boćwiny): jarmuż 150 mg, kapusta chińska (pok choy), rzeżucha, rzepa, brokuły 50 mg kapusta włoska 80 mg, zielony groszek, nać pietruszki 190 mg,
- tofu - ser z mleka sojowego (opakowanie 250g) 500 mg.
- warzywa i owoce bogate w kwas szczawiowy - co nie oznacza, że powinniśmy z nich zrezygnować!!,
- kawa i czarna herbata, kakao,
- nadmiar soli i cukru rafinowanego,
- nadmierna ilość fosforanów - dodatki do żywności, żywność wysokoprzetworzona,
- mięso,
- warzywa zawierające duże ilości solaniny (ziemniaki, niedojrzałe pomidory, papryka, bakłażany).
Czynniki zwiększające wchłanianie wapnia: magnez, fosfor, witamina A, D i E.
***2 łyżki tahini, lub masła migdałowego dostarczą 100% zapotrzebowania na dzienną dawkę tego pierwiastka.
***2 łyżki tahini, lub masła migdałowego dostarczą 100% zapotrzebowania na dzienną dawkę tego pierwiastka.