Muffinki marchewkowe



1/2 szklanki cukru | 2 szklanki mąki | 1 łyżeczka proszku do pieczenia | 1 łyżeczka sody oczyszczonej | 1 łyżka cynamonu | szczypta soli | 2 szklanki startej marchewki | 3/4 szklanki oleju kokosowego, lub słonecznikowego | 2 łyżki ekstraktu waniliowego | 1 łyżka startej skórki pomarańczy | pół szklanki mleka sojowego |
kilka nasion kardamonu | 1 łyżeczka nasionek chia



Najpierw mieszam suche składniki, dodaję pozostałe, przelewam do robota kuchennego i blenduję przez 5 minut na gładką masę.

Wylewam do foremek na mufinki i piekę w 180C przez 30-40 minut.



'Od wczesnych lat życia wyrzekłem się jadania mięsa. Przyjdzie czas, gdy ludzie tacy jak ja będą patrzeć na mordercę zwierząt tak samo jak teraz patrzą na mordercę ludzi.'
Leonardo da Vinci

Domowe przepisy na smakowite przekąski: bez glutenu, bez pustych kalorii, bez laktozy! bez pieczenia

Baton #1
Składniki
poziom I: migdał & kokos 
200 g migdałów
200 g wiórki kokosowe
2 bardzo dojrzałe banany
1 łyżeczka wanilii w proszku 
1 łyżeczki soli
2 łyżki oleju kokosowego

poziom II: czekolada

100 g gorzkiej czekolady 
1 małe awokado
2 łyżki naturalnego słodzika wg. uznania
1 łyżeczka organicznego oleju kokosowego 
½ łyżeczki wanilii w proszku

Przygotowanie:
poziom I: migdał & kokos
Zmiksuj wiórki kokosowe, dodaj migdały i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej kokosowy, wanilię, sól, banana i mieszaj, aż do uzyskania kremowej masy.
Na prostokatną, lub krwadratową blachę, wyłożona papierem do pieczenia, rozciągnij ciasto na jednakowej grubości - około 2 cm. Umieść w lodówce.

poziom II: czekolada

Czekoladę i olej kokosowy umieść w słoiczku, a słoiczek w garnku z wrzątkiem - roztop oba składniki. Zmiksuj awokado, cukier i wanilię, aż do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji. Dodaj czekoladę i miksuj na małych obrotach, aż wszystkie produkty połączą się. Wyjmij ciasto z lodówki i polej masą czekoladową. Umieść spowrotem w lodówce na co najmniej 30 minut.


Pokrój ciasto na niewielkie batoniki. Przechowuj w szczelnym pudełku w lodówce do tygodnia.
http://atastylovestory.com

Baton #2
Składniki
100 g płatków bezglutenowych: ja użyłam z nasion chia, oraz siemienia 
200 gram białka roślinnego w proszku (można pominąć)
30 g rodzynek 
100 g masła orzechowego 
20 gram miodu
150 ml mleka sojowego

Przygotowanie:

Połącz miod, masło orzechowe, oraz mleko sojowe, poprzez podgrzanie na niewielkim ogniu przez kilka minut, lub w mikrofali przez minutę.
Połącz pozostale skladniki, dokladnie wymieszaj i wyrób ciasto.
Na prostokatną, lub krwadratową blachę, wyłożona papierem do pieczenia, rozciągnij ciasto na jednakowej grubości - około 2 cm. Umieść w lodówce na 2-3 godziny.
kelvin-wu.blogspot.co.uk


Baton #3
Składniki:
2 szklanki płatków bez glutenu
1 szklanka suszonych jabłek
10-12 suszonych moreli
pół szklanki nasion dyni
1/4 szklanki nasion słonecznika
1/3 szklanki siemienia lnianego
250 ml masła roślinnego 
1/3 szklanki organicznego syropu z agawy, lub miodu
1/4 szklanki purée z dyni, lub sos jabłkowy

Przygotowanie:

Połącz sześć pierwszych składników i dokładnie wymieszaj. Rozpuść masło roślinne i dodaj syrop z agawy, lub miód, oraz puree z dyni/sos jabłkowy. Podgrzewaj przez 2 minuty.

Tak jak powyżej, na prostokatną, lub krwadratową blachę, wyłożona papierem do pieczenia, rozciągnij ciasto na jednakowej grubości. Umieścić w lodówce na 2 godziny. Pokrój ciasto na średniej wielkości batoniki.

inspirededibles.ca

Baton #4
Składniki:
1 3/4 szklanki płatków bez glutenu
1 3/4 szklanki płatków ryżowych bez glutenu 
½ szklanki wiórek kokosoych
1/8 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki suszonych owoców - jagody goji, morele
½ szklanki miodu
1/3 szklanki nierafinowanego cukru
szczypta soli
1/3 szklanki masła orzechoweho
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Połącz pięć pierwszych składników i dokładnie wymieszaj. Odstaw.

W małym rondelku, na średnim ogniu, połącz miód, cukier i sól.

Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj z masłem orzechowym i wanilią.

Dodaj do suchych składników i wymieszaj.



Tak przygotowaną mieszankę wlej do przygotowanej formy (patrz powyżej) i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Pokrój ciasto na średniej wielkości batoniki.

Baton #5
Składniki:

2½ szklanki płatków bez glutenu

1 szklanka nasion dyni 

garsc rodzynek, lub sliwek
garsc suszonych moreli
łyżka jagód goji

2/3 szklanki masła orzechowego

½ szklanki nektaru z agawy, lub miodu

szczypta soli

Przygotowanie:
Jak pożywej.

Baton #6
Składniki:
½ szklanki zmielonych migdałów
½ szklanki chrupek ryżowych
1 łyżeczka skórki z cytryny
szczypta soli
tabliczka gorzkiej czekolady
2-3 łyżki nierafinowanego brązowego cukru
2 łyżki mleka sojowego
1 łyżka syropu z agawy
½ łyżeczki oleju kokosowego


Przygotowanie:
Połącz cztery pierwsze składniki i dokładnie wymieszaj. Odstaw.

Mleko sojowe, syrop z agawy, cukier, oraz olej kokosowy, podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj czekoladę i mieszaj bez przerwy, aż czekolada się rozpuści.
Zdejmij z ognia i dodaj suche składniki. Dobrze wymieszaj.

Mieszankę wlej do wcześniej przygotowanej prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na bok. Po 20 minutach włoż do lodówki na 2 godziny.



***Wszystkie przepisy to ok. 14-16 batonów.

Ser 'feta' z migdałów

Składniki:
1 szklanka blanszowanych migdałów
¼ szklanki soku z cytryny
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
1 ¼ łyżeczki soli
oliwa ziołowa ze świeżego tymianku i rozmarynu - zrób ją sama

Przygotowanie:
Umieść migdały w misce i zalej je wodą - pozostaw najlepiej na całą noc. Następnego dnia orzechy odcedz i przemyj pod bieżącą wodą.

(Nic się nie marnuje! Migdały blendujemy razem z 4 szkl. wody. Przeciskamy przez gazę i wyciskamy mleko migdałowe do ostatniej kropli. 'Resztki' wykorzystujemy w następnym kroku).

Do papki migdałowej, dodaj sok z cytryny, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, czosnek, sól i 1/2 szklanki zimnej wody. 

Miksuj do momentu, gdy uzyskasz bardzo gładką i kremową masę.

Na sitko wyłóż gazę, lub ściereczkę z tetry, a na to przygotowaną masę. Odsącz z nadmiaru wody. Zabezpiecz gumką, lub sznurkiem kuchennym i pozostaw w lodówce na noc.

Rozgrzej piekarnik do 90-95°C. 
Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż uformowaną kulkę sera i lekko ją spłaszcz. 
Piecz przez 40 minut. 

Wegański serek przed podaniem należy schłodzić, a następnie polać ziołową oliwą.


Przechowywuj w lodówce i wszamaj w ciągu 2 dnich.


Bakłażan

blaxill.com
Bakłażany to niskokaloryczne warzywa - świeży bakłażan to ok. 90% wody, błonnik, znikome ilości tłuszczu i tylko 2 % cukrów. Niestety mają swoje minusy - bakłażan jest ciężkostrawny.

SuperSkład (100g):
  • bakłażan zawiera sporo błonnika - ok 3.5g na 100g,
  • spore ilosci wapnia, żelaza, fosforu, potasu i witaminy C,
  • węglowodany - 9g,
  • oraz mniejsze ilości witaminy A, B2,
  • antocyjany.


Właściwości zdrowotne:
  • bądź piękna naturalnie: bakłażan jest niskokaloryczny - zawiera tylko 35 kcal na 100g. Wysoka zawartość błonnika napewno pomoże Ci czuć się najedzoną i poprawi przemianę materii. Zawarte w nim bioaktywne substancje roślinne zwalczają wolne rodniki. Antocyjany wpłyną na ogólną poprawę stanu i wyglądu włosów i paznokci. Ponadto jedzenie ich, przyspieszy syntezę kolagenu, redukując proces odbudowy komórek skóry. Bakłażany to znakomity środek do cery naczynkowej, wrażliwej i alergicznej,
      • bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi, aktywnie wpływają na poprawę kondycji naczyń krwionośnych, uszczelniając i wzmacniając ich ściany,
      • poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie i poziom cukru, wykazują działanie przeciwzakrzepowe,
          • korzystnie wpływają na układ moczowy - mają działanie moczopędne,
          • leczą dolegliwości żołądkowe,
          • łagodzą stany zapalne, przeciwdziałają nowotworom,
          • antocyjany zawarte w tym warzywie wzmocnią odporność organizmu.


          Przeciwskazania
          Bakłażany nie powinne być spożywane przez kobiety w ciąży, dzieci, oraz ludzi uskarżający się na reumatyzm, choroby układu pokarmowego i nerek – warzywo to powoduje gazy i wzdęcia.

          *** Warzywo to nie powinno być spożywane na surowo, gdyż zawiera solaniny - związki toksyczne, które w nadmiarze mogą spowodować zatrucie pokarmowe.

          ***Wybieraj nieduże warzywa, gdyż zawierają mniej goryczy.

          Zostań wege: Nie pij mleka zwierzęcego - i tak będziesz wielki - Źródła wapnia w diecie wegańskiej

          Wapń to jeden z pięciu najważniejszych składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i optymalnego funkcjonowania organizmu: 


          • odpowiada za właściwa pracę układu nerwowego,
          • jest potrzebny do budowy kości i zębów, 
          • bierze udział w skurczu mięśni szkieletowych, gładkich i mięśnia sercowego,
          • bierze udział w krzepnięciu krwi.

          Mleko i produkty mleczne zawierają wapń, ale produkty roślinne stanowią dużo zdrowsze źródło tego pierwiastka.

          Dzienne zapotrzebowanie na wapń:

          • kobiety i mężczyźni w wieku 19-50 lat - 1000g
          • kobiety i mężczyźni w wieku > 51 lat - 1300g
          • ciąża < 19 lat - 1000g
          • ciąża >19 lat - 1300g


          Źródła wapnia w diecie wegańskiej /100g:

          • prawdziwym mistrzem jest melasa z karobu - 1 łyżka tego produktu dostarcza ponad 470 mg wapnia, czyli prawie tyle co dwie szklanki mleka krowiego. Ponadto melasa z karobu ma dobroczynny wpływ na cały organizm, czyt więcej: melasa z karobu,
          • sezam - ważne jest by sezam spożywany był w postaci niełuskanej. Sezam pozbawiony łuski zawiera znacznie mniej wapnia i innych cennych składników odżywczych - 2 lyzeczki to 140,
          • mak - dostarcza do organizmu grubo ponad 1000 mg wapnia. Niestety nasiona maku musimy spożywać z umiarem, ponieważ są kaloryczne - 100g to ponad 500 kcal,
          • pestki słonecznika - to ok 78 mg wapnia, 
          • suszone owoce: morele, figi - 241 mg/szklanka,
          • orzechy laskowe 186 mg, pistacje 130 mg, migdały - 260 mg
          • suche roślinny strączkowe: soczewica, fasola 163 mg, soja 240 mg, amarantus, quinoa 47 mg, 
          • kasza gryczana 25 mg,
          • zielone warzywa (oprócz szpinaku, żurawiny, rabarbar, szczawiu i boćwiny): jarmuż 150 mg,  kapusta chińska (pok choy), rzeżucha, rzepa, brokuły 50 mg  kapusta włoska 80 mg, zielony groszek, nać pietruszki  190 mg,
          • tofu - ser z mleka sojowego (opakowanie 250g) 500 mg.
          Czynniki zmniejszające wchłanianie wapnia, lub wypłukujące wapń:
          • warzywa i owoce bogate w kwas szczawiowy - co nie oznacza, że  powinniśmy z nich zrezygnować!!, 
          • kawa i czarna herbata, kakao, 
          • nadmiar soli i cukru rafinowanego,
          • nadmierna ilość fosforanów - dodatki do żywności, żywność wysokoprzetworzona, 
          • mięso, 
          • warzywa zawierające duże ilości solaniny (ziemniaki, niedojrzałe pomidory, papryka, bakłażany).
          Czynniki zwiększające wchłanianie wapnia: magnez, fosfor, witamina A, D i E.

          ***2 łyżki tahini, lub masła migdałowego dostarczą 100% zapotrzebowania na dzienną dawkę tego pierwiastka.

          Valais Blacknose Sheep

          Paski

          Problem z paskami rozwiązany!! Znalazłam dziś papier ozdobny, z którego wyleciała tekturowa tuba. Pierwsza myśl - kosz. Zatem zmierzam do kosza, gdy pojawił się pomysł: potnę ją na mniejsze kawałki, poukładam w pudełku, a w tubki wsadze paski. Szafa zorganizowana! 
          Tak też uczyniłam.

          Smiało możesz użyć rolek po papierze toaletowym!

          DIY - eko farbki

          gypsya.com
          Farbki dla naszych dzieciaczków bez tajemniczo-chemicznych składników? Tak, istnieją i wcale nie musisz płacić za nie dużych pieniędzy. Wystarczy kilka produktów z lokalnego sklepu i trochę chęci.
          Zarażaj kreatywnością swoje pociechy już od najmłodszych lat!! Ten projekt możesz śmiało wykonać razem z nimi. Napewno dla Ciebie jak i Twoich dzieci będzie to super zabawa!

          Składniki:
          1 szklanka sody oczyszczonej
          3/4 szklanki octu
          1 szklanka skrobi kukurydzianej
          2 łyżeczki syropu kukurydzianego
          miska
          trzepaczka do jajek
          barwnik spożywczy
          foremka do robienia kostek lodowych


          Przygotowanie:
          Do miseczki wsyp 1 szklankę sody oczyszczonej.
          Bardzo powoli wlej ocet i odczekaj, aż wszystkie bąbelki znikną.
          Gdy mikstura przestanie 'bąbelkować', dokładnie wymieszaj oba składniki - użyj trzepaczki do jajek.
          Dodaj syrop kukurydziany, oraz skrobię kukurydzianą.
          Dokładnie wymieszaj.
          Przelej miksturę do foremki do robienia kostek lodowych i dodaj niewielką ilość barwnika spożywczego.
          Odstaw na bok, by fabrki przeschły. Czasami trwa to nawet dwa dni, ale napewno warto!

          Earth day every day


          Pale Blue Dot - Carl Sagan

          Domowa wegeta/warzywko


           Domowo ze smakiem pisze, że przygotowanie własnej vegety zajmuje trochę czasu (aż do 5 godzin !). Ale coż tam! Fakt, że do naszych potraw dodamy 'ziarenka smaku', wolne od wszelkich chemicznych dodatków (patrz: Toksyczne składniki w żywności - unikać ! Zaczynamy czytać etykiety !), sprawia że ten czas nie może być stracony! Myślimy: ZDROWIE moje i moich bliskich!


          Zatem do dzieła drogie Panie...Panowie :-) !!


          Składniki:

          1,5 kg marchwi

          0,5 kg pietruszki - korzeń

          0,5 kg selera

          2 duże pory

          natka pietruszki, selera, lubczyka

          pół łyżeczki płatkow chilli

          kilka ziarenek pieprzu

          łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej

          kilka suszonych grzybów - opcjonalnie


          Przygotowanie:

          Warzywa obierz i dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lub pokrój w kosteczkę, jeżeli zamierzasz zrobic domową zupkę minutkę.


          Pokrój por w plastry. Z zieleniny usuń łodyżki.


          Przygotuj dwie blaszki do pieczenia - na jednej rozsyp startą marchewkę, korzeń pietruszki i seler, a na drugiej zieleninę i por. 


          Rozgrzej piekarnik do 75C, włóż do niego obie blachy i susz od 2 do 5 godzin. 


          Wymieszaj wszystkie ususzone warzywa, dodaj chilli, pieprz, sól, i rozdrobnij za pomocą blendera.


          Podobnie jak domowo ze smakiem, zamierzam również przygotować dwa słoiczki - jeden z nich dodatkowo będzie zawierał suszone grzybki.


          domowozesmakiem.blogspot.co.uk
          Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

          Archiwum bloga