Ser 'feta' z migdałów

Składniki:
1 szklanka blanszowanych migdałów
¼ szklanki soku z cytryny
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
1 ¼ łyżeczki soli
oliwa ziołowa ze świeżego tymianku i rozmarynu - zrób ją sama

Przygotowanie:
Umieść migdały w misce i zalej je wodą - pozostaw najlepiej na całą noc. Następnego dnia orzechy odcedz i przemyj pod bieżącą wodą.

(Nic się nie marnuje! Migdały blendujemy razem z 4 szkl. wody. Przeciskamy przez gazę i wyciskamy mleko migdałowe do ostatniej kropli. 'Resztki' wykorzystujemy w następnym kroku).

Do papki migdałowej, dodaj sok z cytryny, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, czosnek, sól i 1/2 szklanki zimnej wody. 

Miksuj do momentu, gdy uzyskasz bardzo gładką i kremową masę.

Na sitko wyłóż gazę, lub ściereczkę z tetry, a na to przygotowaną masę. Odsącz z nadmiaru wody. Zabezpiecz gumką, lub sznurkiem kuchennym i pozostaw w lodówce na noc.

Rozgrzej piekarnik do 90-95°C. 
Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż uformowaną kulkę sera i lekko ją spłaszcz. 
Piecz przez 40 minut. 

Wegański serek przed podaniem należy schłodzić, a następnie polać ziołową oliwą.


Przechowywuj w lodówce i wszamaj w ciągu 2 dnich.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga