Sos Serowy

Składniki:
1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
3/4 szklanki drożdży odżywczych
1 łyżka masła, lub margaryny roślinnej
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
sól i pieprz 
1/4 pieprzu kajeńskiego - opcjonalnie

Przygotowanie:
Masło/margarynę roztapiam w małym rondelku. 
Mąkę wsypuję do mleka sojowego i dokładnie mieszam, a następnie wlewam do rondelka i gotuję przez kilka minut.
Dodaję drożdże odżywcze, musztardę i przyprawy. 
Zmniejszam ogień i gotuję przez 7 minut, mieszając.

Używam do zup. Wychodzą pyszności :)


Chilli con V carne


A jednak udało się. Zaparci mięsożercy potrafią przeżyć przez 2 tygodnie bez jedzenia zwierząt i produktow mlecznych.
Dzięki A. za przyjazd thou.

Ostatnie dwa tygodnie spędziłam w kuchni, pichcąc warzywne pyszności i odkrywając nowe smaki przy okazji. 
Kilka następnych postów będzie zatem postami kulinarnymi - muszę zapisać te wszystkie 'skarby'.




Składniki:
 1 średnia cebulka - posiekana w drobną kosteczkę
3 ząbki czosnku - starte na tarce
1/2 paczki 'WEGAńskiego mięsa mielonego'
2 szklanki wody - można użyć bulionu warzywnego
mała puszka słodkiej kukurydzy
puszka groszku zielonego
2 puszki czerwonej fasolki
sol i pieprz
wegeta
liść laurowy
sos sojowy
łyżek przecieru pomidorowego
chilli - opcjonalnie

Przygotowanie:

Cebulkę i czosnek podsmażam przez kilka minut na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodaję soya minced, doprawiam solą i pieprzem i smażę przez kolejnych kilka minut.

Wlewam wodę, doprawiam wegetą i sosem sojowym. Dodaję liść laurowy i przecier pomidorowy. Gotuję na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaję pozostałe produkty: kukurydzę, groszek i fasolkę, doprawiam do smaku i gotuje pod przykryciem przez 15-20 minut na małym ogniu.

Ps. Dodaj więcej wody i przecieru pomidorowego by uzyskać gęsty sosik.

Podaje z ryzem.

YUM!





Please go Vegan

Wegański kozi serek z orzechów nerkowca z ziołami


Zbierałam się i zbierałam, aż wkońcu znalazłam czas, by zrobić mój pierwszy wegański serek. Nie sądziłam, że wyjdzie tak smacznie! 
Yum, yum, yum. 
Do produkcji kremowego serka, użyłam orzechów nerkowca. 
Przygotowanie jest banalne.


Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowaca - namoczone przez noc
1/4 soku z cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki wody
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka ziól prowansalskich
szczypta chilli i koperku


 Przygotowanie:
Orzechy nerkowca odsączam i łączę z wszystkim składnikami.
Blenduję przez ok. 5 minut na gładką masę.
Doprawiam do smaku.
Rozgrzewam piekarnik do 200C.
Formuje w kulkę, owijam w folię aluminiową i piekę przez 35 minut.
Odstawiam na bok.
Jem następnego dnia.

Przechowuj w lodówce do 4 dni.

Smacznego !


Wegański sernik z jagodami

Bez pieczenia
bez mleka
bez jajek
bez mąki

!!

[składniki]
ł:
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki orzechów laskowych - równie dobrze mogą być włoskie, lub migdały
1 szklanka suszonych rodzynek, lub śliwek
Góra:
szczypta soli
1 szklanka jagód
1 szklanka orzechów nerkowca
1/3 szklanki miodu, lub syropu z agawy
pół szklanki oleju kokosowego

[przygotowanie]
dól: blenduję wszystkie składniki na gładką masę.
Formę (ok 15x15cm) wykładam papierem do pieczenia i rozprowadzam masę.
góra: blenduję wszystkie składniki i nakładam na masę orzechowa.
Wkładam do lodowki na ok 2-3 godziny.

Mam nadzieje, że będzie smakować!

Jestem WEGE, niczego sobie nie odmawiam :)


Zielistka/Spider plant


Zielistka jest latwa w uprawie.

.Preferuje miejsca sloneczne - jezeli pozostawimy rosline w miejscu zaciemnionym, biale paski na lisciach zaczna zanikac.

 Wystarcza jej zwykła ziemia kwiatowa. 

Podlewanie - umiarkowanie, lecz w okresie intensywnego wzrostu tj. od lutego do września wymaga intensywnego podlewania, w zimie natomiast ograniczamy podlewanie i jeśli jest to możliwe obniżamy o kilka stopni temperaturę uprawy.

Co najmniej raz w roku należy ją przesadzić do większej doniczki - przesadzamy wiosną.


Jest dość wytrzymała na suszę. Susza stymuluje wytwarzanie większej ilości pędów i rozłogów. Roślinę należy zraszać wodą.

 Kwiaty promieniste, gwiazdkowate, o średnicy do 2 centymetrów koloru białego, pojawiają się w marcu – kwietniu.

Zielistka oczyszcza powietrze, pochłaniajac z powietrza szkodliwy formaldehyd !!


Zielistkę możemy rozmnażać na dwa, proste i skuteczne sposoby:
  • poprzez oderwanie sadzonki, które zielistka wytwarza na pędach - fot. poniżej. 
Delikatnie odrywamy młodą roślinkę, wkładamy   do wody na kilka dni, by wypusciła korzenie   i wsadzamy do nowej doniczki.

27.09.2014 Blooming in September ?
  • poprzez podział roślin, które tworzą kępy  
Wyjmujemy roślinkę z doniczki i rozdzielamy na mniejsze części jej bryłę korzeniową. By sobie ułatwić sprawę można korzenie włożyć do pojemnika z wodą. Sadzimy w doniczkach.


Sałatka falafel


Składniki:
mieszanka falafel - tym razem używam gotowej, którą należy namoczyć przez 2 godziny
garść rukoli, albo innego zielska
kilka rzodkiewiek - plasterki
kilka grubszych plasterków ogórka, pokrojone w kostkę
1/4 czerwonej cebulki- pokrojona w kosteczkę
garść czerwonej kapusty - poszatkowana
prażona cebula - opcjonalnie

Sos:
1/4 szklanki jogurtu sojowego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz
1 łyżeczka stevia

Przygotowanie:
Falafla namoczyłam, uformowałam w kuleczki i usmażyłam na oliwie z olwiek.
Warzywa pokroiłam i wraz z rukolą, ułożyłam na talerzu.
Składniki na marynatę wymieszałam. 
Doprawiłam solą i pieprzem.
Polałam sałatkę.
Dodałam falafel.
Zjadłam!



Trzykrotka – Tradescantia


Moja ulubiona roslina !

łatwa w uprawie

rosnie dobrze w jasnym i ciemniejszym pomieszczeniu

można ją rozmnażać przez cały rok

optymalnym stanowiskiem dla tych gatunków jest stanowisko raczej półcieniste, latem rozproszone światło

Przez okrągły rok mogą rosnąć w normalnej temperaturze pokojowej


zima: minimum 12C

podlewanie - miękką wodą, zraszanie lisci - regularnie

nawożenie umiarkowane

narażona na mszyce, ale tylko wówczas, gdy jest bardzo osłabiona np. przez zbytnie nasłonecznienie, lub stojąc w przeciągu

podłoże: można użyć ziemi uniwersalnej, choć u barwnych odmian dobrze dodać troszkę piasku





Rozmnażanie trzykrotki jest bardzo łatwe.

Odrywamy pęd i wsadzamy do ciemnego pojemnika z wodą.

Gdy pojawią się korzenie, przenosimy roślinki do doniczki.



Tosty z humusem z karmelizowanej cebulki, awokado i pestkami słonecznika


Wiem, znowu żarcie ;) ale ten tost jest tak smaczny, że muszę się nim podzielić !! 
Tost is made by mój Marcin - smaków eksperyment.


Składniki:
chleb tostowy
humus z karmelizowanej cebulki
awokado
sól i pieprz

Przygotowanie:
Pieczywo opiekam.
Nakładam humus(duuuużo), a następnie miąż z awokado.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
Yum, Yum, Yum !!



SUNDAY vegetarian (po mojemu) ROAST



Moja (nie tylko wegetariańska) wersja Sunday Roast !

Pure ziemniaczane z mlekiem sojowym i prażoną cebulką - pyszności !!
Ziemniaki (ze skórką) gotuję, odcedzam, dodaję trochę mleka sojowego, łyżkę masła roślinnego i ugniatam. Doprawiam do smaku i wrzucam prażoną cebulkę. Dokładnie mieszam.

Yorkshire pudding z brązowym sosem i warzywami.
Yorkshire puddings kupiłam gotowe, ale można też zrobić własną wersję - przepis tutaj(ang).
Sos też na leniucha, bo z torebki.
Wsypuję zawartość do garnuszka, dodaję wodę i wrzucam 4 łyżki mrożonych warzyw - groszek i marchewka. Gotuję przez kilka minut na małym ogniu. Polewam YP.

Wegetariańska wersja pieczeni/steak z brązowym sosem i smażoną cebulką.
Tutaj zarówno bez większego wysiłku, ponieważ pieczeń wegetariańską kupiłam gotową - #quorn takie cos. Podejrzewam, że produktów tej firmy nie ma jeszcze na polskim rynku, ale pieczeń można śmiało stworzyć z tofu, albo seitan. Do tego znowu sosik na leniucha ;)
Cebulkę smażę na oliwie z oliwek, aż się zarumieni, doprawiam do smaku, wlewam sosik, dodaję pieczeń i gotuję na średnim ogniu przez 10 minut.

Kiszone ogórki, oraz pure z zielonego groszku.
Gotuję ok. 5 łyżek mrożonego groszku, odcedzam, doprawiam do smaku i ugniatam na pure - podawać ciepły.
Jestem Wege - niczego sobie nie odmawiam :)

Sałatka z komosy ryżowej, sosu sojowego i świeżej kolendry


Składniki:
1/2 szklanki ugotwanej komosy ryżowej
1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty
1 szklanka edamame (lub zielony groszek)
1 czerwona papryka 
pół szklanki startej marchewki
ogórek pokrojony w kosteczki - 1 szklanka

Dressing:
1/4 szklanki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego (ja użyłam hemp oil)
łyżeczka ryżowego octu winnego (ja użyłam białego, zwykłego)
2 łyżeczki posiekanej dymki
1/4 szklanki posiekanej kolendry
odrobina soku z cytryny
sól i pieprz

Przygotowanie:

Dressing: W naczynku łączę wszystkie składniki, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.

Komosę ryżową gotuję przez 7 minut, odsączam z nadmiaru wody i odstawiam.

Szatkuję pozostałe składniki i przerzucam je do miski.

Dodaję ostudzoną komosę ryżową i polewam całość sosem. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na 30 minut.

Smacznego !




Przepis zaczerpnięty z: twopeasandtheirpod.com

Miauczek


Nie kupuj - adoptuj !
 Miauczki - to cudowne zwierzaki. 





Nie zdawałam sobie z tego sprawy, dopóki nie znalazłam tej przybłędy.


Never buy animals!
Please adopt!!


Burger wegetariański kurak, kiszone ogórki, pasta oliwkowa, czerwona cebulka, szpinak


BurgerMania dopadła nas w poprzednim tygodniu i tak co drugi dzień na obiado-kolację był wegetariański burger. Ten, który stworzyłam przez przypadek, to ciekawa mieszanka smaków.

Składniki:
dwa wegetariański kurak 'chicken STYLE' burgery #quorn 
dwa ogórki kiszone
garść szpinaku
2 buły burgerowe
pasta z kalamata oliwek
czerwona cebula

Przygotowanie:
Warzywka kroje w talarki.
Burgery i bulki opiekam w piekarniu.
Smaruje, nakladam, jem.

Smacznego wegetariańskie łakomczuchy.



I can sew ! so made skirt :)


MAJESTIC !!!!!!!!!!!

Nie pozwól mi zniknąć z tej planety.
http://wall.alphacoders.com/big.php?i=410044


Słonie odczuwają empatię, wykazują ogromną troskę o innych, pocieszają swoich zestresowanych kolegów głosem i dotykiem. 


Słonie są altruistami. Odnotowano wiele przypadków, kiedy pomagały nie tylko sobie nawzajem, ale także innym zwierzętom: „Pomagają sobie nawzajem, a nawet osobnikom innego gatunku. Były przypadki, gdy słonie wyciągały z bagna młodego nosorożca”


source: internet

Konflikty między pojedynczymi osobnikami rozstrzygane są na ogół w sposób pokojowy. Zwierzę stojące niżej w hierarchii stada ustępuje zazwyczaj stojącemu wyżej, kiedy tylko dostrzeże, że ten wykonuje niebezpieczne gesty, takie jak zwijanie trąby czy wzbijanie tumanów kurzu.

http://www.animalnational.com/facts-about-african-elephants/
Słonie zawsze żyją w grupach rodzinnych.

Słonie afrykańskie to cholernie inteligentne zwierzęta. Są również niewiarygodnie emocjonalne. Podobnie jak człowiek, słonie odczuwają utratę swoich bliskich towarzyszy oraz rodziny.

Po śmierci jednego członka reszta stada zbiera się nad martwym ciałem by pogrążyć się wspólnie w żałobie. 


http://www.earthtimes.org/conservation/tracking-down-elephant-poachers/85/

Największym zagrożeniem dla słoni jest człowiek. Słonie są zagrożone w wyniku niszczenia środowiska i kłusownictwa. Zabijanie dla kości słoniowej, skór i mięsa, nierzadko dla sportu doprowadziło do spadku populacji słoni z kilku milionów do 700 tys. osobników w 1989.

http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82o%C5%84_afryka%C5%84ski
http://thefad.pl/content/zaloba-w-swiecie-sloni

Szybka przekąska, wrap z hummusem, marchewką, ciecierzycą, nasionami słonecznika, zieleniną


Dopadł Cię głód ? Zjedz wrap z warzywami. 
Do przyrządzenia warzywnego wrap, potrzeba nam ok 5 minut.
Jest piekielnie smaczny i pożywny.

Składniki: (2 porcje)
2 placki
pół puszki ciecierzycy
garść zieleniny - szpinak, lub sałata
łyżka nasion słonecznika
1 marchewka - starta na średnich oczkach
2 łyżki hummusu z karmelizowanej cebulki, lub zwykłego.

Przygotowanie:
Placka smaruję humusem, do środka pakuję warzywa, doprawiam solą i pieprzem i zawijam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga