URBAN JUNGLE IDEAS

http://fallfordiy.com/blog/2015/04/22/diy-ladder-shelf-hack/
http://www.carolhayesmanagement.co.uk/artist/sally-cullen/interiors
http://www.stylemepretty.com/living/2015/04/24/garden-harvest-supper-club/
http://www.remodelista.co

Kiełbasa


Oczywiście roślinna, z karmelizowaną cebulką, musztardą własnej produkcji, buleczką z makiem i pomidorami z oregano, a co tam :)
#PleaseGoVegan :)
Collect moments, not things

Roślinne Dogs


Sezon na BBQ nie jest u nas jeszcze otwarty, ponieważ ostatnio pogoda płata figle - w ciągu tygodnia jest pięknie (do 18C), a na weekend oczywiście pada, hey! Hot dogs zatem zrobiliśmy w piekarniku, ale niebawem napewno pojawią się na grilu.

[składniki]
parówki roślinne
bułki na hot dogi
sosy wg własnego uznania: BBQ, ketchup, chilli sos, musztarda, marynowana (kiszona) cebulka w sosie, itp
1 średnia cebulka
warzywa: cokolwiek lubicie, lub macie w lodówce :)
tofu
smoked liquid 


[przygotowanie]
Cebulkę kroję w kostkę, wrzucam na patelnie z rozgrzaną oliwą z olwiek, doprawiam pieprzem i sosem sojowym i podsmażam, aż cebulka się zeszkli. Sciągam z ognia.

Tofu rozdrabniam palcami, polewam smoked liquid, dobrze mieszam, doprawiam solą i pieprzem i smażę, aż tofu lekko się zarumieni. Sciągam z ognia i odstawiam na bok.

Parówki podsmażam przez chwilkę na patelni.

Kroję warzywa.

Przekrojone bułki smaruję sosem z marynowanej cebulki (użyj innego sosu), wkładam parówki, posypuję usmażoną cebulkę i tofu.

Układam na foremkę i zapiekam w 190C.

Po 10-15 minutach wyciągam hot dogi, polewam sosem BBQ, lub jakimkolwiek innym, dodaję pokrojone warzywa i JEM.

Smacznego :)


#PleaseGoVegan :)

Chilli con Soczewica


Dwa dni temu miałam ochotę na coś ostrego. Na soczewicę zarówno. Curry (O NIE!!) troszkę mi się znudziło - przez ostatnie dwa tygodnie, dzien w dzień curry. Myślałam też o chilli con corn, ale nie miałam 'soja mielonego'. Postanowiłam jednak nie wynurzac nosa z doma, ponieważ strasznie wiało, a ja nie chciałam mieć potarganej fryzury. 

Soczewica, soczewica, chilli, soczewica?

Chilli z soczewicy zatem - a czemu nie?! w końcu niedziela, nie może nie wyjsć, bo najgorsze w niedzieli co moze byc to to ze się konczy...

Wszystko całkiem zajebiscie :)


 [składniki]
1,5 szklanki żółtej soczewicy - zmieszałam z zieloną soczewicą, bo zółtej mi niestety zabrakło
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
kawałek selera naciowego
zielona papryka - może być czerwona, lub pomarańczowa
liść laurowy
1 suszona, lub świeża papryczka chilli
ł łyżeczki chilli w proszku
sól i pieprz
sos sojowy
oliwa z oliwek
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 pomidor

Wywar: 4 szklanki przegotowanej wody, ziarenko smaku, liść laurowy, sos sojowy, ziele anigelskie

[przygotowanie]
Cebulkę i czosnek kroję w kosteczkę i wrzucam na rozgrzaną oliwę z oliwek. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojony w kostkę seler naciowy, paprykę, papryczkę chilli i liść laurowy. Smażę, aż cebulka się zeszkli.

Przygotowuję wywar warzywny i wlewam do całości - dzis na szybkości, z ziarenka smaku i sosu sojowego.

Dodaję soczewicę, pokrojony pomidor, przecier pomidorowy, oraz chilli w proszku. 

Gotuję przez 15-20 minut na małym ogniu, aż soczewica zmiękknie.

Odławiam pomidory, wraz z niewielką iloscią sosu i soczewicy i miksuję na gładką masę. Wlewam ponownie do całosci - zagęszczam troszkę chilli.

Gotuję przez chwilkę, doprawiam i serwuję.
Można podawać z pieczywem, lub ryżem.




#PleaseGoVegan

Ricky Gervais

I'm sticking my neck out for wildlife.
#RickyGervais


Roślinny gulasz w chlebie


Wczoraj wspominałam weekendową wycieczkę do Pragi, która miała miejsce wieki temu. Wspominałam, ludzi których poznalismy, pinty, które wypiliśmy i miejsca, które odwiedziliśmy. Zapragnęłam by czeski klimat pojawił się na chwilkę w moim domu, dlatego zrobiłam roślinną wersję jednej z potraw, którą jadłam podczas tego pobytu... Gulasz w chlebku.

Zamiast mięsa zwierzęcego, użyłam zamiennika z soi o smaku kurczaka - innego nie mamy. Szczerze, nie mam pojęcia, czy można podobne produkty dostać w PL. Jeżeli można, to super. Jeżeli nie, nic się nie dzieje - po prostu dodaj więcej pieczarek. 

Wyszło pysznie, cruel free i bardzo łatwo.

[składniki]
chicken style bites - opcjonalnie
500g pieczarek
kawałeczek selera naciowego
pół papryki - użyłam pomarańczowej
jedna marchewka
3-4 szklanki wywaru - przepis znajdziesz tutaj 
mąka
przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, sos sojowy

2 bochenki okragłego chlebka

[przygotowanie]
Przygotowuję rosołek.
Warzywa odcedzam.
Marchewkę kroję w talarki i zostawiam w rosolku.

Rozgrzewam oliwę z oliwek i łyżkę masełka roślinnego.
Kroję pieczarki i wrzucam na patelnie.
Doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym. 
Dodaję liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i owoca jałowca
.
Smażę, aż pieczarki lekko się zarumienią.
Dodaję kuraka sojowego i pokrojoną w kosteczkę paprykę i seler i smażę przez ok. 10-15 minutek, mieszając, by nic się nie przypaliło.

Calość zalewam rosołkiem i gotuję na bardzo małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Doprawiam do smaku.

Następnie zagęszczam sosik: dwie łyżki mąki łączę z chochelką wywaru. Dokładnie mieszam, by nie było gródek i przelewam przez sitko do całości. 
(Dodaj więcej mąki, jeżeli sosik jest zbyt rzadki).

Delikatnie odcinam wierzch z każdego bochenka.  Wybieram cały środek. Z wydrążonego środka i wierzchu można zrobić grzanki - nic się nie marnuje. 
Do bochenkowych miseczek wlewam gotowy gulasz.


#PleaseGoVegan :)

URBAN JUNGLE IDEAS

http://www.desiretoinspire.net/blog/2014/6/4/darlinghurst-apartment.html
http://www.decoratingyoursmallspace.com/creative-indoor-vertical-wall-garden-ideas/
http://www.stocksy.com/134086
https://www.etsy.com/listing/117301254/guerrilla-gardening-slingshot-seed-bomb?utm_source=Pinterest&utm_medium=PageTools&utm_campaign=Share
http://www.decoratingyoursmallspace.com/creative-indoor-vertical-wall-garden-ideas/


Cytryna + mieta


Kokosowe kuleczki w polewie czekoladowej


[składniki]
szklanka wiórek kokosowych
4 łyżki oleju kokosowego
4-5 łyżek miodu, lub syropu z agawy
pół tabliczki ciemnej czekolady



[przygotowanie]
Wiórki, olej i miód wrzucam do naczynka i palcami 'ugniatam' ciasto by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Formuję w kuleczki i odstawiam do lodówki.

W międzyczasie roztapiam pół tabliczki wegańskiej czekolady, lub przygotowuję własną. Mam przepis w głowie i gdy tylko przyjdą moje czekoladowe foremki, wypróbuję i dodam go tutaj.

Kokosowe kuleczki maczam w rozopionej czekoladzie i układam na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę, lub cokolwiek innego.

Wkładam do lodówki na ok. godzinkę.

Smacznego.


Please go Vegan :)

Frank Medrano


Franek, weganin... 

Coby się stało gdyby, któregoś dnia wszyscy ludzie na świecie podjęli dezycję o przejściu na wegetarianizm?


W 2009 roku naukowcy z holenderskiej Environmental Assessment Agency opublikowali raport, w którym przedstawili skutki jakie dla środowiska będzie miała dieta wegetariańska i wegańska.
Gdyby wszyscy odrzucili spożywanie produktów odzwierzęcych emisja CO2 związana z rolnictwem spadnie o 17%, emisja metanu o 24%, a tlenków azotu o 21% do 2050 roku.
Co więcej zmiana diety byłaby o wiele mniej kosztowna niż próby rozwiązania problemu poprzez zmiany technologiczne i podatki od CO2.
Globalny wegetarianizm pozwoli nam również oszczędzić ziemię. Naukowcy obliczyli, że likwidacja ferm przemysłowych uwolni 2,7 mld ha, a likwidacja gruntu pod uprawy roślin na paszę dla zwierząt to kolejne 100 milionów hektarów.

#adpotuj

Kolejne 'futro' zostalo adoptowane
:) 

Maseczka do twarzy z płatków owsianych i mleka sojowego


3 łyżki płatków owsianych zalej 5 łyżkami mleka sojowego i odstaw. Gdy płatki zmiękną, zmiksuj na gładką masę i nałóż na oczyszczoną twarz i szyje. Trzymaj przez 10 minut po czym zmyj ciepłą wodą.

Bądź piękna: naturalnie

Superb bird

Nie moglam nacieszyc sie widokiem tych wspanialych zwierzat, ogladajac wczoraj program mojego numer 1, David Attenborough - Paradise birds.
Ten ponizej to superb bird - baniowy !!!!

http://www.natgeocreative.com/photography/1522353

http://mono-blog.com/2014/11/birds-of-the-paradise/superb-bird-of-paradise/

Bakalie: suszone śliwki

Śliwki to smaczna przekąska, która ze względu na swój SuperSkład, powinne być spożywane przez wiekszość ludzi (przeciwskazania poniżej). Niektórzy dietetycy uważają, ze jedzenie jednego owoca na dzień, jest niezbędne dla zrównoważonej dietybędzie miało mnóstwo wymiernych korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia. Śliwki to przecież bomba witaminowo/minerałowa. Są źródłem wielu witamin: A (pięciokrotnie bogatsze źródło w porównianiu ze śliwkami świeżymi), witaminy z grupy B, C, E, K, oraz pierwiastków: magnez, mangan, miedź, potas, siarkę, wapń (43mg/100g), żelazo, fosfor. Ponadto śliwki zawierają spore ilości błonnika pokarmowego (siedmiokrotnie więcej, niż w świeżych owocach).

Układ pokarmowy:
  • poprawiają pracę jelit, oraz je oczyszczają,
  • przynoszą ulgę w walce z zaparciami (lignina, celuloza). Nie należy jednak przesadzać z ilością, ponieważ rezultat może byc odwrotny do pierwotnego. Sliwki spożywane w nadmiarze, mogą za­dzia­łać sil­nie prze­czysz­cza­ją­co,
  • przyczyniają się do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych,
  • chronią żołądek przed nowotworami (błonnik).
Bądż piękna naturalnie:
  • suszone śliwki posiadają najwięcej błonnika ze wszystkich bakalii - aż 16g na 100g produktu. Błonnik pokarmowy daje poczucie sytości,
  • ze względu na spore ilości kwasu foliowego, żelaza i fosforu, zapobiegają anemii- weganie, wegetarianie. PS. Sama walczyłam śliwkami z anemią i zwycieżyłam,
  • wzmacniają włosy i paznokcie,
  • przyspieszają przemianę materii,
  • śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne - przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się komórek,
  • pektyny spowalniają wchłanianie cukru, a to powoduje, że nasz organizm spala znacznie więcej tłuszczu  
  • utrudnia przyswajanie tłuszczu z innych pokarmów.
Układ krwionośny
  • hamują wchłanianie się cholesterolu, dzięki czemu działają przeciwmiażdżycowo,
  • uszczelniają naczynia krwionośne - polecane są osobom z pękającymi naczynkami - witamina K,
  • potas reguluje cisnienie krwi,
Inne:
  • dodają energii,
  • przeciwdziałają osteoporozie,
  • pomagają zachować w organizmie równowagę kwasowo – zasadową.
Suszone śliwki to zdrowe urozmaicenie wielu dań. Ja dodaję je do pasztetów, smalczyku, płatków owsianych, sałatek, bigosu. Przyrzadząj kompoty, soki, dżemiki.

Przeciwskazania: śliwki zawierają sporą ilośc węglowodanów, dlatego cukrzycy powinni unikac ich spożywania.




http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aliwki_suszone
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga