Przygotowanie smarowidła nie należy do najszybszych, ale też zbytnio nie napracujemy się przy nim. Wyszło ciekawie - koperek i orzechy, hmm? Hummus podaję z chrupięcym pieczywem z dodatkową porcją koperku on top. By było zdrowiej, wrzuć na kanapkę liść sałaty, plasterek pomidora, ogórka, lub rzodkiewki. A czemu nie. Hummus można również zajadać jako dip, maczając w nim seler naciowy, lub pokrojony ogórek.
2 czerwone papryki, pokrojone w ćwiartki | 100g orzechów włoskich | oliwa z oliwek | ok 4 łyzek jogurtu roślinnego | 2 suszone pomidorki | 1 łyżeczka soku z cytryny | 1 łyżka posiekanego koperku | sól i pieprz
Rozgrzewam piekarnik do 200C. Paprykę kroję, usuwam pestki, myję. Skrapiam oliwą z oliwek, opruszam solą i pieprzem, wrzucam do naczynka żaroodpornego i wkładam do piekarnika na 15 minut.
Zmniejszam temperaturę do 180C i dodaję orzechy - piekę przez kolejne 15 minut.
Wyciagąm z piekarnika i odstawiam na 10 minutek do ostygnięcia.
Dodaję suszone pomidorki i miksuję na gładki krem.
Wrzucam pozostałe składniki, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.
#PleaseGoVegan :)