Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Sznycel, biały ryż z kiełkami i pieczone szparagi z bazylią
szyncel roślinny - do kupienia w sklepie | szklanka ryżu | kiełki rzeżuchy | szparagi | kilka listków swieżej bazyli | oliwa z oliwek | sól i pieprz
Sznycla odmrażam i smażę na złoty kolor.
Ryż gotuję w osolonej wodzie.
Szparagi myję, osuszam i smażę na oliwe z oliwek. Doprawiam solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaję posiekaną bazylię - bazylia pod wpływem ciepła zmienia smak na gorzkawy.
#PleaseGoVegan :)
Vegan Review: Teatime Collective
Polecam.
Mila ekipa.
Zarcie bardzo dobre.
Brzuch pelny na kilka godzin ;)
Przepyszna groszkowa z pieczonym czosnkiem
500g słodkiego groszku - mrozony | 7 zabków czosnku | | łyzka masła roslinnego | 1 cebula | pół pieczonego czosnku | 3 marchewki | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera | por | garść świeżej natki pietruszki | ziarenko smaku | sos sojowy | sól i pieprz do smaku | łyżka oliwy z oliwek
Przygotuj rosołek - przepis w linku.
Rozgrzej masło i dodaj pokrojony w plasterki czosnek, smaż przez chwilkę. Dodaj rozmrożony groszek - rozmroziłam nad gotującym się rosołkiem. Smaż przez chwilkę, a następnie dodaj do odcedzonego wywaru.
Zmikuj na gładki krem. Dopraw w razie potrzeby.
Można serwować na zimno, lub na gorąco.
Wakacyjna kukurydza z majonezem i kolendrą
2 kolby kukurydzy | majonez | łyżka masełka | kolendra | sól i pieprz
Kukurydzę gotuję w osolonej wodzie - ok 15 minut. Odcedzam dodaję masełko roslinne i troszkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i smażę, aż kolby ładnie się zarumienią. Opruszam pieprzem i wykładam na talerz. Polewam majonezem - tu można użyć własnej roboty, lub też kupić w sklepie (prawdziwy BOOM). Posypuję listkami kolendry i jem póki gorące :)
#PleaseGoVegan :)
Nasturcja
Nie mam pojecia co to jest, ale wyglada ZACNIE :)
Wielkie dzięki raz jeszcze za info odnośnie 'co to za roślinka'. Zrobiłam mały research i nasturcja wygląda zacnie. Wyrosło ich jeszcze kilka, ale skąd się wzieły nie mam pojęcia. Wiem, brzmi dziwacznie. Podejrzewam, ze mogłam dawno, dawno, dawno temu kupić ziarenka nasturcji, zakopałam, ale ponieważ nic nie wyrosło, olałam. Ziemi nie zmieniałam, więc jest tam niezły mix, bo wrzucam różności :) Kupiłam nowe ziarenka, z tą rożnicą że zaczęłam o nie dbać - regularne podlewanie, nasłonecznienie etc. Czy mogły się ziarenka 'zahibernować'? :) Druga opcja to kupno nasion, na którym widniała zła nazwa. Nie mniej jednak roślina jest baniowa !
pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej
rośliny jednoroczne, o płożących lub pnących pędach, dorastajace do ok 3m wysokosci
posiadają talerzowate, tarczowate, niemal okrągłe liście, które rosną na końcach długich i cienkich ogonków
piękne i duże kwiaty występuja w kolorach żółtym, pomarańczowym, niebieskim, purpurowym
stanowisko: miejsce dostatecznie słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru
gleba: lekka, średnio żyzna, ciepła, niezbyt wilgotna - na żyznej glebie i w cieni rośnie silnie, ale za to słabiej kwitnie
na ogół nie znoszą niskich temperatur ani terenów podmokłych
najlepsze jest stanowisko słoneczne
nie lubią przesadzania i trudno przyjmują się na nowym stanowisku, dlatego sadzimy je w miejscu stałym
rozmnażanie: rośliny wysiewa się bezpośrednio do gruntu w IV, V, punktowo, kiełkują po 2-3 tygodniach.
www.swiatkwiatow.pl
https://bialczynski.wordpress.com
http://www.e-ogrody.pl
Młode ziemniaczki - kto ich nie kocha, z jarmużem i orzechami brazylijskimi
młode ziemniaczki | jamruż | sól i pieprz | oliwa z oliwek | 3 orzechy brazylijskie
Ziemniaki - można zeskrobać skórkę, ja byłam zbyt leniwa - przmywam i gotuję w osolonej wodzie przez 7 minut. Odczedzam, przerzucam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, opruszam solą i pieprzem i piekę przez 10 minut w 200C.
Zmniejszam temperaturę do 150C, dodaję umyty i posiekany jarmuż wraz z oliwą i startymi orzechami.
Piekę przez 20-25 minut.
Maseczka do twarzy z sody oczyszczonej i soku z cytryny
Mieszamy skladniki w proporcji 1:1 do momemntu az powstanie gladka papka.
Nakladamy na czyszczona skóre twarzy na 15 minut, poczym zmywamy letnia woda.
Soda:
oczyszcza, wygladza, pomaga zmniejszyć ilość wągrów na skórze. Nie nalezy jej stosowac w przypadku cery suchej lub naczynkowej - soda niestety wysusza.
oczyszcza, wygladza, pomaga zmniejszyć ilość wągrów na skórze. Nie nalezy jej stosowac w przypadku cery suchej lub naczynkowej - soda niestety wysusza.
Cytryna:
rozjasnia, likwiduje przebarwienia, posiada wlasciwosci antybakteryjne, wygladza skóre, usuwa martwe komórki naskórka.
rozjasnia, likwiduje przebarwienia, posiada wlasciwosci antybakteryjne, wygladza skóre, usuwa martwe komórki naskórka.
Mgiełka na wzrost włosów
garść świeżej mięty | 2 gałązki rozmarynu | wrząca woda
Zioła zalewam wrzątkiem i odstawiam do całkowitego ostygnięcia.
Przelewam do spray-butelki i spryskuję włosy.
Rozmaryn:
jest bogaty w antyoksydanty, pobudza wzrost włosów, hamuje ich wypadanie - pobudza krążenie, wygładza i nabłyszcza włosy.
Mieta:
wzmacnia włosy
Kanapersy z guacamole, pieczonej kukurydzy i kolendry
1 awokado | łyżka soku z cytryny/limonki | kolba kukurydzy | pieczywo | swieża kolendra | sól i pieprz
Rozgniatam awokado, dodaję soku z cytryny/limonki, doprawiam solą i pieprzem. Smaruję pieczywo.
Kukurydzę gotuję w osolonej wodzi, odsączam. Dodaję masełko i podsmażam z każdej strony. Można też zgrilować. Odkrajam ziarna kukurydzy i nakładam na guacamole.
Kolendrę siekam i posypuję nią kanapersy.
Smacznego.
#PleaseGoVegan :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)