Pieczony czosnek, w smaku jest znacznie delikatniejszy niż surowy. Po upieczeniu staje się kremowy i traci naturalną ostrość. Możemy go dodawać do smarowideł, smalczyków, zup, lub rozsmarować na pieczywie, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Jest poprostu rewelacyjny.
Nie lubię marnować energii i piekę conajmniej 8-10 główek naraz, które wykorzystuję w ciągu tygodnia, lub zamrażam. Taki zamrożony czosnek, używam tylko do produkcji bulionu.
główki czosnku | woda | oliwa z oliwek | sól himalajska | pieprz
Rozgrzewam piekarnik do 200C.
Obcinam wierzchołek każdej główki, odsłaniając ząbki czosnku, a następnie usuwam zewnętrzną warstwę.
Wkładam czosnek do foremki do pieczenia mufinek.
Spryskuję wodą, skrapiam oliwą z oliwek i posypuje solą i pieprzem.
Przykrywam folią aluminiową i piekę przez 30-40 minut.
Przykrywam folią aluminiową i piekę przez 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz