Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Cebulki kwiatowe, które sadzimy jesienia
Powoli nadchodzi jesien, a wraz z nia czas na kwiaty, które sadzimy wlasnie o tej porze roku, po to by w pelnym blasku przywitaly wiosne. Oto one:
- krokus
- hiacynt
- czosnek ozdobny
- dalia
- cebulica hiszpanska,
- nerina
- cyklamen
- begonia
- przebisnieg
- rannik zimowy
Roślinne skwarki
Ruskie pierogi ze skwarkami ? Każde pierogi ze skwarkami smakowały cudownie! Uwielbialam, aczkolwiek potrawy, czy to pierogi, czy makaron, smakują jeszcze lepiej ze skwarkami roślinnymi.
Powstały przez przypadek, ponieważ miałam nadmiar tofu, które nie chciałam by się zmarnowało.
Miałam też lenia i chciałam się napchać na szybkości - makaron ze skwarkami.
pól cebuli | 3 ząbki czosnku | kawałek tofu wędzonego | kawałek tofu bazyliowego - opcjonalnie | oliwa z oliwek | łyżka masełka roslinnego | sól i pieprz
Rozgrzewamy oliwę i masełko.
Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę.
Wrzucamy na patelnie i smażymy, aż zacznie 'skwierczeć'.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Go Vegan yourself :)
The Bear
Todmorden to urocze i pełne kwiatów miasteczko, położone w West Yorkshire, które zdobyło moje zielone serce.
Oprócz spaceru wzdłóż kanału i zerwaniu kilku ziół #incredibleEdibleTodmorden, powędrowaliśmy do THE BEAR na PRZEprzepyszne, domowe jedzenie.
Zrobiliśmy też małe zakupki, poniewaz miejscówka ta, to nie tylko wegetariańsko-wegańska jadłodajnia, ale również roślinne Deli.
Think global, eat local!
The Bear zaopatrują się w lokalną żywność, co przekłada się na wspieranie miejscowych biznesów.
Zjemy tutaj żarcie organiczne, free range, sezonowe i zdrowe.
W Deli znajdziemy świeże warzywa i owoce, pieczywo, a także masę cruelfree produktów, m.in bazyliowe tofu, czy wegańskie browary.
Ponadto The Bear współpracują z Incredible Edible Todmorden.
Polecamy !!
GET IN TOUCH
"Dzisiejsze zwierzęta traktowane są jak maszyny do przetwarzania paszy na mięso. Nie mamy już hodowców kur czy świń – ale „drobiu” i „trzody”. Dążenie do szybkich, możliwie najwyższych zysków, pociągnęło za sobą praktyki, które jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie miały miejsca − separację potomstwa od matek, masowy chów w zamkniętych pomieszczeniach, kastrację, przycinanie i przypalanie dziobów."
Kupuj odpowiedzialnie
Chana masala, czyli curry z ciecierzycy
1/5 szklanki oleju | 1 łyżeczka kuminu - ziarenka | 4 goździki | 8 ziarenek czerwonego pieprzu | 2 liście laurowe | 2 suszone czerwone papryczki chilli | 3 średnie cebule | 7 ząbków czosnku | kawałek imbiru | duży pomidor | 2 łyżki przecieru pomidorowego | 1/2 łyżeczki chilli w proszku | 1 łyżeczka garam masala | 2 łyżeczki kolendry w proszku | 3 puszki ciecierzycy | 2 świeże papryczki chilli zielone - opcjonalnie
Cebulkę i imbir posiekaj w drobną kostkę, czosnek w ćwiartki, a pomidor w ósemki.
Dodaj ziarenka kuminu i czerwonego pieprzu, goździki, liść laurowy i suszone papryczki.
Zamiast czerwonego pieprzu można użyć czarnego.
Zamiast czerwonego pieprzu można użyć czarnego.
Mieszając, smaż przez ok. minutkę.
Dodaj cebulę, czosnek, i imbir.
Dopraw solą.
Smaż, caly czas mieszajac, aż lekko sie przypalą.
Dodaj pomidor i smaż kilka minut, mieszajac.
Dodaj pomidor i smaż kilka minut, mieszajac.
Dodaj chilli, garam masala, oraz kolendrę w proszku. Zamieszaj i wlej 1 kubek wody.
Zakryj i gotuj przez 30 minut.
Zdejmij pokrywkę, delikatnie rozgnieć czosnek i pomidor i gotuj do momentu, gdy olej 'wypłynie'
Dodaj ciecierzycę, koncentrat pomidorowy i zielone chilli.
Gotuj przez 15 minut.
Dopraw. Podawaj ze świeżą kolendrą, posiekanym imbirem, oraz papryczką chilli - opcjonalnie, oraz chlebem pita, lub chiapatti.
Emilia (Emilia Coccinea, Irish Poet)
Opis:
Emilia jest rośliną jednoroczną.
Tworzy rozetę liści, z których przez całe lato, aż do przymrozków, wyrastają liczne pędy, zakończone pomarańczowymi pomponikami.
Wymagania:
stanowisko: słoneczne
gleba: żyzna i przepuszczalna, o odczynie lekko kwasnym
podlewanie: regularne, szczególnie w suchych okresach
temp: 15-20C
Rozmnażanie:
Nasiona wysiewamy końcem kwietnia i na początku maja, wprost do gruntu (ok 3mm), w rzędach oddalonych ok. 25-30 cm.
Kiełkowanie trwa od 14 do 30 dni.
Zastosowanie:
Rabaty, kwiat cięty, lub suszony.
Figi kanapkowe
2 figi | garść rukoli | figowy ocet balsamiczny | sól i pieprz | pieczywo | 1 i 1/4 migdałów blanszowanych | 2/3 wody | 3 łyżki oleju | łyżeczka soli | szczypta pieprzu | 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
Można użyć jakiegokolwiek pieczywa: ciabatta, bagietki, chleb, które tostujemy, lub grilujemy.
Orzechy zalewam wrzątkiem i blanszuję. Lączę wszystkie składniki i dokładnie miksuję.
Przekladam do naczynka żaroodpornego, lub zawijam w folię aluminiową i piekę przez 15 minut w 190C. Odstawiam na chwilkę i smaruję serkiem pieczywo.
Układam pozostałe składniki: rukolę i pokrojone w talarki figi i skrapiam octem balsamicznym.
Doprawiam solą i pieprzem.
Smacznego !!
Maseczka przeciwłupieżowa
Lupież to niezbyt estetyczna choroba skóry głowy, która objawia się drobnymi, białymi płatkami na naszych włosach. Olejki eteryczne z liścia laurowego i rozmarynu posiadają silne wlaściwości lecznicze, m.in w chorobach skórnych. Rozmaryn pobudza krążenie, oczyszcza, odświeża. Olejek z wawrzynu łagodzi dolegliwości dermatologiczne, dezynfekuje zanieczyszczoną skórę. Ponadto wzmacnia włosy i redukuje ich przetłuszczanie się. Oliwa nawilża.
Mieszam dokładnie wszystkie składniki i nakładam na wilgotne włosy i skórę głowy.
Dobrze wmasować !
Pozostawiam na 20-30 minut.
Spłukuję letnią wodą.
Rozwar wielokwiatowy, Platycodon grandiflorus
Ta urocza kępiasta bylina pochodzi z rodziny dzwonkowatych Campanulaceae
Dorasta do 60 cm wysokości
Posiada ciemnozielone, o lekkim niebieskawym odcieniu, jajowato-lancetowate liście, które są nieregularnie ząbkowane, a dolne zebrane są w okółki
Dzwonkowate kwiaty mają około 8 cm średnicy i w zależności od odmiany mogą być białe, różowe, fioletowe. Ciekawie wygladaja równiez pączki kwiatowe, które przypominaja baaloniki. Baloniki pęcznieją i dopiero rozwija się kwiaty
Rozwar wymaga stanowiska słonecznego lub lekko ocienionego
Dobrze rośnie na glebach żyznych i przepuszczalnych, o pH najlepiej obojętnym, o umiarkowanej wilgotności
Na glebach ciężkich, okresowo zalewanych może zagniwać
Rozwar kwitnie od czerwca do sierpnia
Bardzo nie lubi też przesadzania, gdyż tworzy długi korzeń, który łatwo jest uszkodzić podczas tej czynności
Bluszcz pospolity (Hederia helix) - rozmnażanie
Uwielbiam rośliny, rosnące pionowo ku dołowi. Mam bluszcz w ogrodzie, ktory powoli przejmuje nad nim kontrole, ale zapragnelam tez posiadać te roślinkę w domu. Zamiast kupować, postanowiłam go rozmnożyć. Jest to łatwy proces - ponoc.
Wystarczy odciąć zdrowy pęd, podzielić go na kilka mniejszych części, usunąć dolne liscie i siup do wody.
Korzonki z obrazka, pojawiły sie po ok. 5 dniach.
Gdy bedą ciut większe, przesadzamy do doniczki.
Cdn..
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)