1/5 szklanki oleju | 1 łyżeczka kuminu - ziarenka | 4 goździki | 8 ziarenek czerwonego pieprzu | 2 liście laurowe | 2 suszone czerwone papryczki chilli | 3 średnie cebule | 7 ząbków czosnku | kawałek imbiru | duży pomidor | 2 łyżki przecieru pomidorowego | 1/2 łyżeczki chilli w proszku | 1 łyżeczka garam masala | 2 łyżeczki kolendry w proszku | 3 puszki ciecierzycy | 2 świeże papryczki chilli zielone - opcjonalnie
Cebulkę i imbir posiekaj w drobną kostkę, czosnek w ćwiartki, a pomidor w ósemki.
W woku, lub garnku rozgrzej olej.
Dodaj ziarenka kuminu i czerwonego pieprzu, goździki, liść laurowy i suszone papryczki.
Zamiast czerwonego pieprzu można użyć czarnego.
Mieszając, smaż przez ok. minutkę.
Dodaj cebulę, czosnek, i imbir.
Dopraw solą.
Smaż, caly czas mieszajac, aż lekko sie przypalą.
Dodaj pomidor i smaż kilka minut, mieszajac.
Dodaj chilli, garam masala, oraz kolendrę w proszku. Zamieszaj i wlej 1 kubek wody.
Zakryj i gotuj przez 30 minut.
Zdejmij pokrywkę, delikatnie rozgnieć czosnek i pomidor i gotuj do momentu, gdy olej 'wypłynie'
Dodaj ciecierzycę, koncentrat pomidorowy i zielone chilli.
Gotuj przez 15 minut.
Dopraw. Podawaj ze świeżą kolendrą, posiekanym imbirem, oraz papryczką chilli - opcjonalnie, oraz chlebem pita, lub chiapatti.