Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Markizy jagodowe
Jeżeli komuś nie smakują maliny, to może zamiast nich dodać jagód. Też smakują pysznie.
garść świeżych jagód | 100g orzechów nerkowca | łyżeczka nasionek chia | 1/3 szklanki oleju kokosowego | łyżeczka miodu/syropu z agawy | krakersy
Roztapiam olej kokosowy i dodaję do orzechów. Miksuję.
Dodaję resztę składników: miód, maliny, nasionka chia. Miksuję na gładki krem.
(można dodac szczyptę soli. Ja pominęłam, ponieważ orzechy były juz solone).
Ok. 1 łyżkę masy nakładam na krakersa i zamykam drugim krakersem, spłaszczając masę i uważając, by nadzienie nie wypłynęło poza krakersa.
Odstawiam do lodówki na godzinę.
Frytki marchewkowe z kurkuma i czosnkiem
3-4 marchewki | łyżeczka kurkumy | 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego | 2 ząbki czosnku | 2 łyżki oleju kokosowego | szczypta ostrej papryki | sól
Rozgrzewam piekarnik do 190C.
Marchewki obieram, myję i kroję w paseczki.
Mieszam wszystkie składniki marynaty i polewam nią marchewki. Dokładnie obtaczam.
Wykładam na blachę, skrapiam oliwą z oliwek i piekę przez ok. 35 minut.
#PleaseGoVegan :)
Markizy malinowe
Markizy roslinne w trybie ekspresowym ?! Oh tak ! Bardzo łatwe w przygotowaniu, zdrowe i przepyszne. Nie wymagające pieczenia, a więc Ci, którzy nie potrafią piec (ja mam z tym problem) pokochają sernikowe markizy. Krakersy są zakupione i #palmoilfree.
garść świeżych malin | 100g orzechów nerkowca | łyżeczka nasionek chia | 1/3 szklanki oleju kokosowego | łyżeczka miodu/syropu z agawy | krakersy
Roztapiam olej kokosowy i dodaję do orzechów. Miksuję.
Dodaję resztę składników: miód, maliny, nasionka chia. Miksuję na gładki krem.
(mozna dodac szczyptę soli. Ja pominęłam, poniewaz orzechy były juz solone).
Ok. 1 łyżkę masy nakładam na krakersa i zamykam drugim krakersem, spłaszczając masę i uważając, by nadzienie nie wypłynęło poza krakersa.
Odstawiam do lodówki na godzinę.
Galway Falafel
Jeżeli zawitacie do Galway - cudowne miasto, zawdzięczające swój urok przede wszystkim dzięki swoim mieszkancom - to koniecznie zajrzyjcie na Galway Market, Church Yard Street. Znajdziecie tam przemiłego pana w budzie, który (tylko w soboty) serwuje smaczne falafle (opcja wegańska zarówno).
Ceny przestępne.
Wskaźnik smakowitości: 5/5
Makaron reginette z jaglanymi kuleczkami i sosem pomidoworym
Sos Pomidorowy
[składniki]
1/2 cebulki - pokrojona w kosteczkę
4 ząbków czosnku - starte na tarce
2 pomidory
oliwa z oliwek
sól i pieprz
4 lyzki przecieru pomidorowego
1/4 szklanki wody
[przygotowanie]
Rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję czosnek i cebulkę. Polewam sosem sojowym, doprawiam solą i pieprzem.
Po ok. 7 minutkach dodaję pokrojone pomidory.
Gdy warzywa będa miękkie, zmniejszam ogień.
Dodaję wody i przecieru pomidorowego.
Mieszam.
Gotuję przez chwilkę, poczym miksuję na gładki krem.
Jaglane kuleczki
[składniki]
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
3 zabki czosnku
1 średnia cebula: starta na dużych oczkach
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
[przygotowanie]
Kasze gotuję w osolonej wodzie, aż do wyparowania wody: ok. 15 minut.
W międzyczasie ścieram na tarce cebulkę i czosnek. Przenoszę do miski, dodaję przyprawy, natkę pietruszki, łyżkę oliwy z oliwek.
Dodaję kaszę jaglaną, dokładnie mieszam, doprawiam do smaku i odkładam na bok do przestygnięcia.
Formuję w kuleczki i smaże z obu stron na rozgrzanej oliwe z oliwek.
Makaron reginette gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, nakładam na talerz. Polewam sosem pomidorowym i układam jaglane kuleczki. Posypuję startym orzechem nerkowca.
Cebulki kwiatowe, które sadzimy jesienia
Powoli nadchodzi jesien, a wraz z nia czas na kwiaty, które sadzimy wlasnie o tej porze roku, po to by w pelnym blasku przywitaly wiosne. Oto one:
- krokus
- hiacynt
- czosnek ozdobny
- dalia
- cebulica hiszpanska,
- nerina
- cyklamen
- begonia
- przebisnieg
- rannik zimowy
Roślinne skwarki
Ruskie pierogi ze skwarkami ? Każde pierogi ze skwarkami smakowały cudownie! Uwielbialam, aczkolwiek potrawy, czy to pierogi, czy makaron, smakują jeszcze lepiej ze skwarkami roślinnymi.
Powstały przez przypadek, ponieważ miałam nadmiar tofu, które nie chciałam by się zmarnowało.
Miałam też lenia i chciałam się napchać na szybkości - makaron ze skwarkami.
pól cebuli | 3 ząbki czosnku | kawałek tofu wędzonego | kawałek tofu bazyliowego - opcjonalnie | oliwa z oliwek | łyżka masełka roslinnego | sól i pieprz
Rozgrzewamy oliwę i masełko.
Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę.
Wrzucamy na patelnie i smażymy, aż zacznie 'skwierczeć'.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Go Vegan yourself :)
The Bear
Todmorden to urocze i pełne kwiatów miasteczko, położone w West Yorkshire, które zdobyło moje zielone serce.
Oprócz spaceru wzdłóż kanału i zerwaniu kilku ziół #incredibleEdibleTodmorden, powędrowaliśmy do THE BEAR na PRZEprzepyszne, domowe jedzenie.
Zrobiliśmy też małe zakupki, poniewaz miejscówka ta, to nie tylko wegetariańsko-wegańska jadłodajnia, ale również roślinne Deli.
Think global, eat local!
The Bear zaopatrują się w lokalną żywność, co przekłada się na wspieranie miejscowych biznesów.
Zjemy tutaj żarcie organiczne, free range, sezonowe i zdrowe.
W Deli znajdziemy świeże warzywa i owoce, pieczywo, a także masę cruelfree produktów, m.in bazyliowe tofu, czy wegańskie browary.
Ponadto The Bear współpracują z Incredible Edible Todmorden.
Polecamy !!
GET IN TOUCH
"Dzisiejsze zwierzęta traktowane są jak maszyny do przetwarzania paszy na mięso. Nie mamy już hodowców kur czy świń – ale „drobiu” i „trzody”. Dążenie do szybkich, możliwie najwyższych zysków, pociągnęło za sobą praktyki, które jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie miały miejsca − separację potomstwa od matek, masowy chów w zamkniętych pomieszczeniach, kastrację, przycinanie i przypalanie dziobów."
Kupuj odpowiedzialnie
Chana masala, czyli curry z ciecierzycy
1/5 szklanki oleju | 1 łyżeczka kuminu - ziarenka | 4 goździki | 8 ziarenek czerwonego pieprzu | 2 liście laurowe | 2 suszone czerwone papryczki chilli | 3 średnie cebule | 7 ząbków czosnku | kawałek imbiru | duży pomidor | 2 łyżki przecieru pomidorowego | 1/2 łyżeczki chilli w proszku | 1 łyżeczka garam masala | 2 łyżeczki kolendry w proszku | 3 puszki ciecierzycy | 2 świeże papryczki chilli zielone - opcjonalnie
Cebulkę i imbir posiekaj w drobną kostkę, czosnek w ćwiartki, a pomidor w ósemki.
Dodaj ziarenka kuminu i czerwonego pieprzu, goździki, liść laurowy i suszone papryczki.
Zamiast czerwonego pieprzu można użyć czarnego.
Zamiast czerwonego pieprzu można użyć czarnego.
Mieszając, smaż przez ok. minutkę.
Dodaj cebulę, czosnek, i imbir.
Dopraw solą.
Smaż, caly czas mieszajac, aż lekko sie przypalą.
Dodaj pomidor i smaż kilka minut, mieszajac.
Dodaj pomidor i smaż kilka minut, mieszajac.
Dodaj chilli, garam masala, oraz kolendrę w proszku. Zamieszaj i wlej 1 kubek wody.
Zakryj i gotuj przez 30 minut.
Zdejmij pokrywkę, delikatnie rozgnieć czosnek i pomidor i gotuj do momentu, gdy olej 'wypłynie'
Dodaj ciecierzycę, koncentrat pomidorowy i zielone chilli.
Gotuj przez 15 minut.
Dopraw. Podawaj ze świeżą kolendrą, posiekanym imbirem, oraz papryczką chilli - opcjonalnie, oraz chlebem pita, lub chiapatti.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)