Markizy jagodowe


Jeżeli komuś nie smakują maliny, to może zamiast nich dodać jagód. Też smakują pysznie.

garść świeżych jagód | 100g orzechów nerkowca | łyżeczka nasionek chia | 1/3 szklanki oleju kokosowego | łyżeczka miodu/syropu z agawy | krakersy  

Roztapiam olej kokosowy i dodaję do orzechów. Miksuję. 
Dodaję resztę składników: miód, maliny, nasionka chia. Miksuję na gładki krem.
(można dodac szczyptę soli. Ja pominęłam, ponieważ orzechy były juz solone).

Ok. 1 łyżkę masy nakładam na krakersa i zamykam drugim krakersem, spłaszczając masę i uważając, by nadzienie nie wypłynęło poza krakersa.
Odstawiam do lodówki na godzinę.





Frytki marchewkowe z kurkuma i czosnkiem


3-4 marchewki | łyżeczka kurkumy | 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego | 2 ząbki czosnku | 2 łyżki oleju kokosowego | szczypta ostrej papryki | sól 

Rozgrzewam piekarnik do 190C.

Marchewki obieram, myję i kroję w paseczki.
Mieszam wszystkie składniki marynaty i polewam nią marchewki. Dokładnie obtaczam.

Wykładam na blachę, skrapiam oliwą z oliwek i piekę przez ok. 35 minut.


#PleaseGoVegan :)

Markizy malinowe


Markizy roslinne w trybie ekspresowym ?! Oh tak ! Bardzo łatwe w przygotowaniu, zdrowe i przepyszne. Nie wymagające pieczenia, a więc Ci, którzy nie potrafią piec (ja mam z tym problem) pokochają sernikowe markizy. Krakersy są zakupione i #palmoilfree.

garść świeżych malin | 100g orzechów nerkowca | łyżeczka nasionek chia | 1/3 szklanki oleju kokosowego | łyżeczka miodu/syropu z agawy | krakersy  

Roztapiam olej kokosowy i dodaję do orzechów. Miksuję. 
Dodaję resztę składników: miód, maliny, nasionka chia. Miksuję na gładki krem.
(mozna dodac szczyptę soli. Ja pominęłam, poniewaz orzechy były juz solone).

Ok. 1 łyżkę masy nakładam na krakersa i zamykam drugim krakersem, spłaszczając masę i uważając, by nadzienie nie wypłynęło poza krakersa.
Odstawiam do lodówki na godzinę.




Alchisme grossa

Galway Falafel


Jeżeli zawitacie do Galway - cudowne miasto, zawdzięczające swój urok przede wszystkim dzięki swoim mieszkancom - to koniecznie zajrzyjcie na Galway Market, Church Yard Street. Znajdziecie tam przemiłego pana w budzie, który (tylko w soboty) serwuje smaczne falafle (opcja wegańska zarówno). 
Ceny przestępne.
Wskaźnik smakowitości: 5/5
Serwis: kciuk w gorę.


www.facebook.com/GalwayFalafel

Makaron reginette z jaglanymi kuleczkami i sosem pomidoworym


Sos Pomidorowy 
[składniki]
 1/2 cebulki - pokrojona w kosteczkę
4 ząbków czosnku - starte na tarce
2 pomidory
oliwa z oliwek
sól i pieprz
4 lyzki przecieru pomidorowego
1/4 szklanki wody

[przygotowanie]
Rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję czosnek i cebulkę. Polewam sosem sojowym, doprawiam solą i pieprzem. 
Po ok. 7 minutkach dodaję pokrojone pomidory. 
Gdy warzywa będa miękkie, zmniejszam ogień.
Dodaję wody i przecieru pomidorowego.
Mieszam.
Gotuję przez chwilkę, poczym miksuję na gładki krem.


Jaglane kuleczki 
[składniki]
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
3 zabki czosnku
1 średnia cebula: starta na dużych oczkach
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki mąki ziemniaczanej

[przygotowanie]
Kasze gotuję w osolonej wodzie, aż do wyparowania wody: ok. 15 minut.

W międzyczasie ścieram na tarce cebulkę i czosnek. Przenoszę do miski, dodaję przyprawy, natkę pietruszki, łyżkę oliwy z oliwek.

Dodaję kaszę jaglaną, dokładnie mieszam, doprawiam do smaku i odkładam na bok do przestygnięcia.

Formuję w kuleczki i smaże z obu stron na rozgrzanej oliwe z oliwek. 



Makaron reginette gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, nakładam na talerz. Polewam sosem pomidorowym i układam jaglane kuleczki. Posypuję startym orzechem nerkowca.

Roślinne skwarki


Ruskie pierogi ze skwarkami ? Każde pierogi ze skwarkami smakowały cudownie! Uwielbialam, aczkolwiek potrawy, czy to pierogi, czy makaron, smakują jeszcze lepiej ze skwarkami roślinnymi.

Powstały przez przypadek, ponieważ miałam nadmiar tofu, które nie chciałam by się zmarnowało. 
Miałam też lenia i chciałam się napchać na szybkości - makaron ze skwarkami.

pól cebuli | 3 ząbki czosnku | kawałek tofu wędzonego | kawałek tofu bazyliowego - opcjonalnie | oliwa z oliwek | łyżka masełka roslinnego | sól i pieprz

Rozgrzewamy oliwę i masełko.
Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę.
Wrzucamy na patelnie i smażymy, aż zacznie 'skwierczeć'.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Go Vegan yourself :)

Porcelanka (Nemophila menziesii)




The Bear


Todmorden to urocze i pełne kwiatów miasteczko, położone w West Yorkshire, które zdobyło moje zielone serce.

Oprócz spaceru wzdłóż kanału i zerwaniu kilku ziół #incredibleEdibleTodmorden, powędrowaliśmy do THE BEAR na PRZEprzepyszne, domowe jedzenie. 
Zrobiliśmy też małe zakupki, poniewaz miejscówka ta, to nie tylko wegetariańsko-wegańska jadłodajnia, ale również roślinne Deli.

Think global, eat local!

The Bear zaopatrują się w lokalną żywność, co przekłada się na wspieranie miejscowych biznesów.
Zjemy tutaj żarcie organiczne, free range, sezonowe i zdrowe. 

W Deli znajdziemy świeże warzywa i owoce, pieczywo, a także masę cruelfree produktów, m.in bazyliowe tofu, czy wegańskie browary.

Ponadto The Bear współpracują z Incredible Edible Todmorden.

Polecamy !!



GET IN TOUCH

The Bear

29 Rochdale Road
Todmorden, Lancs
OL14 7LA


"Dzisiejsze zwierzęta traktowane są jak maszyny do przetwarzania paszy na mięso. Nie mamy już hodowców kur czy świń – ale „drobiu” i „trzody”. Dążenie do szybkich, możliwie najwyższych zysków, pociągnęło za sobą praktyki, które jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie miały miejsca − separację potomstwa od matek, masowy chów w zamkniętych pomieszczeniach, kastrację, przycinanie i przypalanie dziobów."
Kupuj odpowiedzialnie

Nawłoć ogrodowa (Solidago hybrida)





Chana masala, czyli curry z ciecierzycy



1/5 szklanki oleju | 1 łyżeczka kuminu - ziarenka | 4 goździki | 8 ziarenek czerwonego pieprzu | 2 liście laurowe | 2 suszone czerwone papryczki chilli | 3 średnie cebule | 7 ząbków czosnku | kawałek imbiru | duży pomidor | 2 łyżki przecieru pomidorowego | 1/2 łyżeczki chilli w proszku | 1 łyżeczka garam masala | 2 łyżeczki kolendry w proszku | 3 puszki ciecierzycy | 2 świeże papryczki chilli zielone - opcjonalnie  


Cebulkę i imbir posiekaj w drobną kostkę, czosnek w ćwiartki, a pomidor w ósemki.

W woku, lub garnku rozgrzej olej. 

Dodaj ziarenka kuminu i czerwonego pieprzu, goździki, liść laurowy i suszone papryczki. 
Zamiast czerwonego pieprzu można użyć czarnego.

Mieszając, smaż przez ok. minutkę. 
Dodaj cebulę, czosnek, i imbir.
Dopraw solą.
Smaż, caly czas mieszajac, aż lekko sie przypalą.

Dodaj pomidor i smaż kilka minut, mieszajac.

Dodaj chilli, garam masala, oraz kolendrę w proszku. Zamieszaj i wlej 1 kubek wody.

Zakryj i gotuj przez 30 minut.

Zdejmij pokrywkę, delikatnie rozgnieć czosnek i pomidor i gotuj do momentu, gdy olej 'wypłynie' 

Dodaj ciecierzycę, koncentrat pomidorowy i zielone chilli.

Gotuj przez 15 minut.

Dopraw. Podawaj ze świeżą kolendrą, posiekanym imbirem, oraz papryczką chilli - opcjonalnie, oraz chlebem pita, lub chiapatti.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga